Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
AUX i USB 2.0 DID 2011 r.
Autor Wiadomość
kuban89 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-03-2018, 09:02   AUX i USB 2.0 DID 2011 r.

Hej, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Outlandera i chciałbym go troszeczkę dostosować żeby jeździło się przyjemniej. Przeszukałem forum odnośnie podłączenia złącza AUX w kostkę znajdującą się w podłokietniku, oraz podłączenia USB i w związku z tym mam pewne pytania.
Mój Outlander jest z kwietnia 2011 roku (rejestracja grudzień 2011), wersja przed liftem, kraj pochodzenia włochy, czytałem coś o przełącznikach szyb to wszystkie są auto, wbudowany moduł bt, radio ze zmieniarką na 6 CD, car audio rockford fosgate z subwooferem w bagażniku.
1. W tunelu znalazłem wtyczkę 6 pin z 5 kablami i czy dostanę gdzieś gotową przejściówkę na aux żeby nie lutować i kombinować (oczywiście poza ASO), nic gotowego nie znalazłem :/.
2. Czy bez wykręcania radia gdzieś sprawdzę czy mogę podłączyć USB bez wymiany modułu i radia?
3. Jeżeli okaże się, że moduł będzie ok i uda się podłączyć USB to w jaki sposób będę mógł się z nim połączyć (odtwarzanie muzyki) i czy konieczna będzie jakaś aktywacja złącza?

msokol 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 DID
Wysłany: 08-03-2018, 11:58   

Było już na forum, ale opiszę:
Przytrzymaj dłużej przycisk CD przy włączonym radio. Powinien przełączyć się na AUX. Jeśli się nie przełączy, to znaczy, że samo podłączenie do kostki nic nie da.
Jeśli się przełączy, to możesz założyć sobie gniazdo AUX z np. Lancera, albo ASXa - są dostępne na allegro. Wtyczka z podłokietnika idealnie pasuje do w/w gniazd. Problem jest taki, że takie gniazdo pasuje do montażu na zewnątrz tylnej ścianki. Chciałem je zamontować wewnątrz, ale jest tam za mało miejsca i trzeba by było za dużo przerabiać.
W związku z powyższym u siebie zrobiłem tak, że zamówiłem gniazdo minijack panelowe, wywierciłem otwór i schowku i je tam zamontowałem. Wygląda naprawdę dobrze, do tego w podłokietniku jest miejsce na wyciągnięcie kabla. Jedyny minus takiego rozwiązania, to to, że jak podłącze najpierw telefon do gniazda i przekręce zapłon, to jest fajnie. Jeśli natomiast podłącze telefon przy włączonym zapłonie, to czasami są drobne zakłócenia, ale nie zawsze - coś musi być nie tak zmasowane. Sam zrobiłem wszystko na pewno OK. Nawet kabel minijack-minijack kupiłem jeden z lepszych. Zastanawiam się, czy jak wrzucę tam gniazdo z normalnym jackiem, to będzie ok., ale na razie to olałem - po prostu podłączam tel wcześniej.

kuban89 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-03-2018, 08:38   

aux mam aktywny, chodziło mi o fabryczne gniazdo ale już mi wyjaśniłeś co i jak więc lepiej samemu coś wmontować w podłokietnik.

Co ze sprawdzeniem tego modułu bt/usb., jest jakaś możliwość bez wykręcania radia?

msokol 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 DID
Wysłany: 13-03-2018, 23:39   

USB raczej nie podłączysz, ale tutaj kolega Tokyo coś mógłby powiedzieć więcej. Z tego, co się orientuję, to BT przed liftem z RF bez navi działał tylko do odbierania i wykonywania połączeń.

kuban89 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-03-2018, 10:15   

Dzisiaj miałem trochę czasu i zdemontowałem radio żeby dostać się do modułu bt. Okazało się, że moduł bez możliwości podłączenia usb i w dodatku kostka inna od tych które mają możliwość podłączenia usb. Moduł bt\usb kostka 28 pin, mój bt 24 pin, jedna luźna kostka przyklejona do wiązki radia na 26 pin. Mam rozumieć, że wymiana modułu = wymianie kostki?

szeryf85 
Forumowicz

Wysłany: 24-03-2018, 17:37   

A nie widziałeś głębiej gniazda i wtyku połączonych ze sobą? Ponoć w nowszych OII jest włożona przejściówka z 28pin na 24pin. U mnie jest takie coś, ale sprawdzałem czy to od BT.

kruhy84 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander
Wysłany: 24-03-2018, 19:11   

kuban89 napisał/a:
Dzisiaj miałem trochę czasu i zdemontowałem radio żeby dostać się do modułu bt. Okazało się, że moduł bez możliwości podłączenia usb i w dodatku kostka inna od tych które mają możliwość podłączenia usb. Moduł bt\usb kostka 28 pin, mój bt 24 pin, jedna luźna kostka przyklejona do wiązki radia na 26 pin. Mam rozumieć, że wymiana modułu = wymianie kostki?

trochę z innej beczki. czy nie zwróciłeś uwagi na to jakie żarówki/w jakich oprawkach podświetlają radio?

Odpowiedz do tematu