Migająca kontrolka napędu |
Autor |
Wiadomość |
lapa16
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero Sport 3.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Paź 2014 Posty: 88 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 04-04-2018, 19:27 Migająca kontrolka napędu
|
|
|
Witam
Od dłuższego czasu nęka mnie zielona kontrolka od załączania przedniego napędu. W zimie przy dużych mrozach praktycznie nie migała, obecnie mryga cały czas, dodam jeszcze iż podczas hamowania załącza się także zółta od ABS. Ktoś się orientuje który czujnik do wymiany?
Jeśli elektrozaworki to gdzie je można kupić za rozsądne pieniądze pomijając te za ponad 400 PLN i te z aliexpres z odbiorem za 2 miesiące ? |
|
|
|
 |
k_mitsu
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport GLS 3.0 V6
|
Wysłany: 04-04-2018, 21:12
|
|
|
Przerabiałem oba tematy.
Kontrolka ABS i Migająca kontrolka 4x4.
Migająca kontrolka 4x4 . Pojawiła się i nie znikała jak zaczęły się problemy z zaworem podciśnienia MR263723. Wykręciłem zawór, przedmuchałem i prysnąłem do środka środek do złączy elektrycznych. Niestety przy wkręcaniu wyskoczył plastikowy "kapsel", którego już nie mogłem znaleźć. Napęd 4x4 się załączał, po rozłączeniu niestety migała kontrolka 4x4.Pomogła wymiana MR263723 na nowego Chińczyka za kilka dyszek. Póki co działa po dziś dzien.
Kontrolka ABS przestała się pojawiać jak założyłem nowe opony, z lepszymi felgami, które były dość dobrze wyważone. Na starym komplecie dość często się zapalała, ale tez czułem na kierownicy ze kola są niewyważone.
pozdr |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
lapa16
Forumowicz
|
Wysłany: 04-04-2018, 21:30
|
|
|
k_mitsu napisał/a: | Przerabiałem oba tematy.
Kontrolka ABS i Migająca kontrolka 4x4.
Migająca kontrolka 4x4 . Pojawiła się i nie znikała jak zaczęły się problemy z zaworem podciśnienia MR263723. Wykręciłem zawór, przedmuchałem i prysnąłem do środka środek do złączy elektrycznych. Niestety przy wkręcaniu wyskoczył plastikowy "kapsel", którego już nie mogłem znaleźć. Napęd 4x4 się załączał, po rozłączeniu niestety migała kontrolka 4x4.Pomogła wymiana MR263723 na nowego Chińczyka za kilka dyszek. Póki co działa po dziś dzien.
Kontrolka ABS przestała się pojawiać jak założyłem nowe opony, z lepszymi felgami, które były dość dobrze wyważone. Na starym komplecie dość często się zapalała, ale tez czułem na kierownicy ze kola są niewyważone.
pozdr |
Wiem iż problem z ABS jest powiązany z kontrolka od napedu bo kiedy stoję na światłach, przełożę z 2x4 na 4x4 i z powrotem to błąd znika.
Gdzie dostałeś te elektrozaworki ? masz jakiś namiar? |
|
|
|
 |
k_mitsu
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport GLS 3.0 V6
|
|
|
|
 |
lapa16
Forumowicz
|
Wysłany: 14-04-2018, 08:50
|
|
|
Wymieniłem i kontrolka miga dalej.. Czyli będzie to czujnik na reduktorze ;( |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 20-04-2018, 08:56 Re: Migająca kontrolka napędu
|
|
|
lapa16 napisał/a: | Witam
Od dłuższego czasu nęka mnie zielona kontrolka od załączania przedniego napędu. W zimie przy dużych mrozach praktycznie nie migała, obecnie mryga cały czas, dodam jeszcze iż podczas hamowania załącza się także zółta od ABS. Ktoś się orientuje który czujnik do wymiany?
Jeśli elektrozaworki to gdzie je można kupić za rozsądne pieniądze pomijając te za ponad 400 PLN i te z aliexpres z odbiorem za 2 miesiące ? |
Musisz sprawdzić, siłownik na przednim moście , eletrozaworki, i czujniki na reduktorze. Czujniki sa dwa, dobrze jest je wykręcić i sprawdzić. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
lapa16
Forumowicz
|
Wysłany: 20-04-2018, 09:59
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Walnięty jest czujnik na reduktorze, jak się go popstryka palcem to kontrolka albo świeci cały czas albo znika. Siłownik jest ok bo napęd się zapina i rozpina.
[ Dodano: 09-06-2018, 16:10 ]
Witam po przewie
Niestety wymiany czujników nie pomogły wymieniliśmy
-elektrozaworki (niebieska i zółta kropka)
- czujnik reduktora ten zakończony kulką łożyskową
Nie sądze żeby było to ten drugi czujnik.
Ktoś jakieś pomysły?
Nie chcę wymieniać kolejnego czujnika w ciemno.. |
|
|
|
 |
Vini
Forumowicz

Auto: Pajero IV long
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Lut 2010 Posty: 56 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
jez-jerzy
Nowy Forumowicz Jeżyk
Auto: Pajero Sport
|
Wysłany: 10-06-2018, 21:23
|
|
|
u mnie występuje ten sam problem - migająca kontrolka napędu przy jeździe w pozycji 2H oraz włączająca się kontrolka ABS przy hamowaniu.
Czy do wymiany czujników na skrzyni trzeba zdejmować skrzynię? Bo takie coś usłyszałem od mechanika, a skoro wymiana czujników może nie być rozwiązaniem to nie uśmiecha mi się wydawać 400 zł na taką operację.
Proszę o odpowiedź czy do wymiany tych czujników faktycznie trzeba zdejmować skrzynię |
|
|
|
 |
tomekr
Forumowicz
Auto: Pajero Sport 3.0 automat
|
Wysłany: 11-06-2018, 17:05
|
|
|
Skrzyni nie trzeba zdejmować ale przydatne będą giętkie ręce gdyż dostęp do tego czujnika nie jest łatwy. Pomocne bedzie popuszczenie śrub podpory skrzyni, które doda 1-2 cm więcej przestrzeni. Przy tej operacji to naprawdę dużo. Metoda sprawdzona przy wersji z silnikiem benzynowym i skrzynią automatyczną. |
|
|
|
 |
jez-jerzy
Nowy Forumowicz Jeżyk
|
Wysłany: 11-06-2018, 17:46
|
|
|
Dzięki tomekr. U mnie jest ta sama konfiguracja |
|
|
|
 |
Gasparone
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero Sport 2,5 TD
|
Wysłany: 22-06-2018, 18:16
|
|
|
Cześć. Jestem ciekaw, czy się uporałeś z migającą kontrolką. Ja miałem to samo. Wymieniłem czujniki na reduktorze, ale nie pomogło. Dopiero kiedy przelutowałem kable które od nich idą, czyli połączyłem odwrotnie to wreszcie kontrolka wskazuje zgodnie z tym co przełącza dźwignia. Niestety nie wiem czy jest to prawidłowe. Napędy się zapinają jak należy, kontrolka nie świeci na 2H, a świeci światłem stałym na 4H i 4L czyli tak jak powinno być. Nie widzę jednak żeby migała w trakcie pracy siłownika przełączającego napędy (a tak wyczytałem tutaj na forum, że powinno być? Czy to oznacza nadal usterkę??? |
|
|
|
 |
lapa16
Forumowicz
|
Wysłany: 23-06-2018, 12:54
|
|
|
Niestety poddałem się i olałem temat. Niech sobie miga, kasy już trochę poszło... |
|
|
|
 |
jez-jerzy
Nowy Forumowicz Jeżyk
|
Wysłany: 27-06-2018, 14:53
|
|
|
U mnie problem pozostał. Mechanik stwierdził, że sprawdził wszystkie możliwe przyczyny i może pomóc jeszcze wymiana modułu sterującego napędami (MR 222642), schowany po stronie pasażera przy drzwiach. |
Ostatnio zmieniony przez jez-jerzy 02-08-2018, 13:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lapa16
Forumowicz
|
Wysłany: 27-06-2018, 21:51
|