Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[C51A 1.3] Wymiana tarcz
Autor Wiadomość
rus_one 
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-05-2007, 17:26   [C51A 1.3] Wymiana tarcz

Czytałem gdzieś (nie pamiętam czy tu) że w tym modelu żeby zdjąć tarcze z przodu trzeba rozebrać piastę.
To prawda? Mam nadzieję że nie...

A to mój colcik :-) )) Sprzedany... MSR 1,8 automat 94 r sprzedany... MM nr. 507 Obecnie hmmm- opel

Uploaded with ImageShack.us
Ostatnio zmieniony przez josie 30-05-2007, 23:44, w całości zmieniany 1 raz  

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 11-05-2007, 17:57   

rus_one napisał/a:
Czytałem gdzieś (nie pamiętam czy tu) że w tym modelu żeby zdjąć tarcze z przodu trzeba rozebrać piastę.
To prawda? Mam nadzieję że nie...

Niestety, trzeba wyjąć piastę. Zależy jeszcze od ułożyskowania. W niektórych C50 piasta wychodzi ręką po podniesieniu zacisku, jak jest inne łożyskowanie potrzebny wydumany ściągacz.

rus_one 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-05-2007, 20:10   

To strasznie niefajnie :(
Ale dzięki za odzew!

A to mój colcik :-) )) Sprzedany... MSR 1,8 automat 94 r sprzedany... MM nr. 507 Obecnie hmmm- opel

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 11-05-2007, 20:44   

ew. mozesz sprobowac zwyklym sciagaczem do lozysk - zapierajac go o poloske, jednak z Josim robilismy to tak, ze prawie cala zwrotnice trzeba bylo odlaczyc (w kazdym razie amortyzator na pewno - zeby wyjac przegub) i od srodka piasta byla wypychana przyrzadem zrobionym przez kolegi ojca (do Hyundaia notabene)

marqs_b
[Usunięty]

Wysłany: 11-05-2007, 21:22   

Witam Serdecznie ja też stoję teraz przed problemem wymiany klocków hamulcowych, a co do tarcz to chciałbym je przetoczyć, ale nie o to mi teraz chodzi.
Czy zdjęcie tarcz hamulcowych w C5x musi być takie trudne?
Miałbym taką prośbę, nawet się dzisiaj pofatygowałem aby zrobić kilka fotek. Ja postaram się teraz wykonać krótką instrukcję obsługi, ale od razu zaznaczam że jest to wersja testowa, chciałbym dokonać w niej zmiany z Waszą pomocą tak, aby już nikt inny nie musiał się głowić jak przebiega wymiana tarcz hamulcowych.
Przystąpię do działania
Podstawową sprawą jest zdjęcie koła (rys.1, rys.2)

rys.1.

rys.2.

Rys.3. przedstawia tarcze wraz z klockami hamulcowymi. Teraz moje pytanie do Was, czy nie wystarczy (po wcześniejszym zdjęciu zacisku z klockami rys.4.) odkręcić 4 śrub (rys.5.) i jednej (rys.6.).

rys.3.

rys.4.

rys.5.

rys.6.

Następnie zdjąć blachę z szpilkami do mocowania kół, a tarcza już sama wyjdzie (rys.7.)

rys.7.

I to wszystko ?
Ale wątpię że to tak pięknie i łatwo wygląda.
Czekam na rady ;)
Z góry dzięki

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 12-05-2007, 01:28   

http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1138 - zdjecia z service manuala ktory jest do sciagniecia z dzialu downloads powinny troche wyjasnic.

I czytac forum ;-)

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 12-05-2007, 02:10   

Krótko:
Jeżeli odkręcisz jeszcze zacisk i jarzmo, i tą takrętkę z rys6. i będziesz miał szczęście do spodobu ułożyskowania piasty to wyciągniesz tarczę razem z piastą bez ściągacza.
Odkręcenie śrub z rys5. nic ci nie da - i tak trzeba wyjąć piastę.

P.S.

Krzyżak - u mnie, mimo że nasze Coty zjechały po sobie około 200 egzemplarzy po sobie, w dodatku w tej samej fabryce tarcze schodzą ręką:) W sensie piasta ze zwrotnicy wychodzi.

rus_one 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-05-2007, 08:29   

Dzięki za odpowiedzi! Pytałem bo nie wiedziałem czy samemu się za to brać.
Niestety muszę sobie odpuścić z braku czasu- warsztat :(

marqs_b
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2007, 09:29   

Hubeeert dzięki hihi :D ale czytałem to lecz chciałem bardziej praktyczne wyjaśnienie :)
To teraz już sam nie wiem, czy brać się za to? Może lepiej zawieźć do serwisu!

Odpowiedz do tematu