Polibusze - opinie |
Autor |
Wiadomość |
Kordek
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport r.99
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-05-2018, 10:03 Polibusze - opinie
|
|
|
Witam,
Czy ma ktoś może w sporcie założone polibusze? Mam do wymiany tuleje stabilizatora i zastanawiam się czy nie zainwestować w komplet polibuszy do całego zawieszenia z poniższej aukcji:
http://allegro.pl/poliure...22.html#thumb/1
Może ktoś podzielić się opinią na ich temat? Jak się sprawdzają? W 80% jeżdżę głównie po utwardzonych drogach. |
|
|
|
 |
lapa16
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero Sport 3.0
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Paź 2014 Posty: 88 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 11-05-2018, 13:42
|
|
|
Ja mogę polecić poliuretanki też z Olkusza jednak od firmy DEUTER
Mają komplet na całe auto. Ma je już 3 lata w mieszanych warunkach i póki co 0 zużycia. |
|
|
|
 |
myszakowaty
Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2.5 TD
|
Wysłany: 12-05-2018, 11:51
|
|
|
lapa16, ile kilometrów robisz rocznie?
Sam zastanawiałem się ostatnio nad poliuretanami, ale przeszukując różne fora znalazłem sporo negatywnych opinii. Polibusze owszem bardzo trwałe, ale przez to że sztywne reszta zawieszenie dostaje mocniej w D. |
|
|
|
 |
Kordek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-05-2018, 16:25
|
|
|
lapa16 a konserwujesz je w jakiś sposób? Znalazłem gdzieś info że raz w roku trzeb je przesmarować.
Są różne twardości poliuretanu, rozmawiałem ze sprzedającym i wytłumaczył mi że twardość 75 ShA to wartość zbliżona do tego jaki ma guma, że są dobre do jazdy 50% teren 50% asfalt. Podobno 5 lat temu zamontował takie poliuretany do Patrola i jeździ do teraz i nic się z tym nie dzieje a reszta zawieszenia jest cała. |
|
|
|
 |
lapa16
Forumowicz
|
Wysłany: 13-05-2018, 09:34
|
|
|
myszakowaty napisał/a: | lapa16, ile kilometrów robisz rocznie?
Sam zastanawiałem się ostatnio nad poliuretanami, ale przeszukując różne fora znalazłem sporo negatywnych opinii. Polibusze owszem bardzo trwałe, ale przez to że sztywne reszta zawieszenie dostaje mocniej w D. |
Rocznie robię ok. 15-20 km. Opinie nt. poliuretanów rzecz jasna że są negatywne bo same w sobie są jakościowo lepsze niż oryginalne gumki z serwisu. Trzeba jednak zgodzić się iż zawieszenie staje się twardsze przez co dla niektórych może być to nie do przeskoczenia. Z tym że zawias dostaje mocniej po dupie to się nie zgodze. Nawet jeśli to żużycie na metalowych elementach zawieszenia jest tak małe że prędzej auto zdąży Ci zgnić niż będziesz musiał coś wymienić. Nikt głośno o tym nie mówi ale oryginały trzeba wymieniać w zależności od jakości dróg jakimi jeździmy średnio co 2 lata bo guma już sparciała i ponacinana.
[ Dodano: 13-05-2018, 09:36 ]
Kordek napisał/a: | lapa16 a konserwujesz je w jakiś sposób? Znalazłem gdzieś info że raz w roku trzeb je przesmarować.
Są różne twardości poliuretanu, rozmawiałem ze sprzedającym i wytłumaczył mi że twardość 75 ShA to wartość zbliżona do tego jaki ma guma, że są dobre do jazdy 50% teren 50% asfalt. Podobno 5 lat temu zamontował takie poliuretany do Patrola i jeździ do teraz i nic się z tym nie dzieje a reszta zawieszenia jest cała. |
Ja osobiście smaruję tylko kalamitki, co do poliuretanów są różne praktyki jedni smarują drudzy nie. Ja należę do tej drugiej grupy i nie mam żadnych luzów, stuków i skrzypienia. Same są w dobrym stanie, nie spękane. 75 Sha są opytmalnym rozwiązaniem, sam takowe posiadam. Znajomy który Ci mówil o swoim patrolu nie skłamał bo to prawda, zakładasz i jeździsz. |
|
|
|
 |
Kordek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-05-2018, 07:24
|
|
|
lapa16 dzięki wielkie za odpowiedź. Zamówiłem już komplet, w przyszłym tygodniu będą montowane. Za jakiś dłuższy czas napiszę jak się sprawują
Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
 |
Pawlik1969
Forumowicz
Auto: pajero sport 2,5 TD 2003r
|
Wysłany: 14-05-2018, 13:49
|
|
|
W Jeep-ie miałem całe zawieszenie w polibuszach Deutera . Przez 9 lat żadnych luzów. Obecny właściciel też nie ma zastrzeżeń . W Sporcie na razie wymieniłem cały przód i uważam ,że jest dobrze.Tył będę robił na dniach. Lekko się usztywnił , nie kładzie się na zakrętach. Fakt jest nieco twardszy ale mi to absolutnie nie przeszkadza. Co do smarowania to w Jeep-ie zrobiłem to tylko przy montażu, załączonym do zestawu smarem i nie było problemu z piskami ,trzaskami. Ogólnie polecam Deutera czerwone bo tylko z tymi mam doświadczenia. |
|
|
|
 |
myszakowaty
Forumowicz
|
Wysłany: 16-05-2018, 13:12
|
|
|
Zamówiłem w końcu ten zestaw z Elast-Pol. Przesyłka ekspresowa, całość dobrze zapakowana, gratis naklejka, przywieszka i zapach do auta. Wykonanie bardzo dobre, przynajmniej wizualnie. Twardość (75 ShA) przy "macaniu" wydaje się być identyczna jak gumy (mam akurat zdjęte tuleje ze stabilizatora).
 |
|
|
|
 |
lapa16
Forumowicz
|
Wysłany: 16-05-2018, 14:55
|
|
|
super
Oby były dobrej jakości co by robota nie poszła na marne bo na samej wymianie to spędzisz... hoho z 3 dni.
Przy okazji zbadaj końcówki drążków, przekładnie, tulejki, kalamitki i wszystkie elementy gumowo-metalowe bo jak będziesz miał wybebeszone zawieszenie to aż zal nie wymienić. |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5363 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 16-05-2018, 15:49
|
|
|
W zawieszeniu tylnego dyfra w outlanderze turbo nie ma nic lepszego od poliuretanów. Wytrzymują bardzo wiele gdzie standardowe gumy szybko się urywają. Stosujemy produkt z Olkusza firmy Deuter. Polecam. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
Kordek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-05-2018, 07:46
|
|
|
myszakowaty napisał/a: | Zamówiłem w końcu ten zestaw z Elast-Pol. Przesyłka ekspresowa, całość dobrze zapakowana, gratis naklejka, przywieszka i zapach do auta. Wykonanie bardzo dobre, przynajmniej wizualnie. Twardość (75 ShA) przy "macaniu" wydaje się być identyczna jak gumy (mam akurat zdjęte tuleje ze stabilizatora).
Obrazek |
Dokładnie tak jak napisałeś, przesyłka expresowa, naklejka no i zapach już wisi u mnie w aucie chociaż mojej żonie nie za bardzo przypadł do gustu Co do elementów to faktycznie w ręku wydaje się że są takie same jak zwykłe gumy. U mnie ten zestaw będzie montowany dopiero 28.05.
lapa16 napisał/a: | Przy okazji zbadaj końcówki drążków, przekładnie, tulejki, kalamitki i wszystkie elementy gumowo-metalowe bo jak będziesz miał wybebeszone zawieszenie to aż zal nie wymienić. |
Jakie jeszcze elementy gumowo-metalowe i tulejki są oprócz tego co w zestawie? |
|
|
|
 |
lapa16
Forumowicz
|
Wysłany: 18-05-2018, 11:42
|
|
|
Poduszki skrzyni, reduktora, silnika, podpory wału etc. |
|
|
|
 |
CICHY J.G.
Forumowicz
Auto: MITSUBISHI PAJERO SPORT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Wrz 2017 Posty: 50 Skąd: JELENIA GÓRA
|
Wysłany: 18-05-2018, 18:00
|
|
|
[quote]Dokładnie tak jak napisałeś, przesyłka expresowa, naklejka no i zapach już wisi u mnie w aucie chociaż mojej żonie nie za bardzo przypadł do gustu Co do elementów to faktycznie w ręku wydaje się że są takie same jak zwykłe gumy. U mnie ten zestaw będzie montowany dopiero 28.05. [/quote]
Sam ogarniasz temat z wymianą czy zlecasz komuś_firma itp???? |
_________________ Pajero 2500cm,4D56.BŁOTO WIĄŻE.DOPÓKI WALCZYSZ JESTEŚ ZWYCIĘZCĄ!!!!! |
|
|
|
 |
Kordek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-05-2018, 19:12
|
|
|
CICHY J.G. napisał/a: | Cytat: | Dokładnie tak jak napisałeś, przesyłka expresowa, naklejka no i zapach już wisi u mnie w aucie chociaż mojej żonie nie za bardzo przypadł do gustu Co do elementów to faktycznie w ręku wydaje się że są takie same jak zwykłe gumy. U mnie ten zestaw będzie montowany dopiero 28.05. |
Sam ogarniasz temat z wymianą czy zlecasz komuś_firma itp???? |
Firma, nie mam niestety warunków aby samemu wymienić. Czemu pytasz? |
|
|
|
 |
myszakowaty
Forumowicz
|
Wysłany: 07-06-2018, 11:36
|
|
|
Zamontowane. Wszystkie pasują idealnie w miejsce oryginalnych gum.
Twardość niby taka jak gumowych, ale w moim odczuciu auto jest jednak sztywniejsze na małych miejskich nierównościach.
 |
|
|
|
 |
|