Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
PADŁA SKRZYNIA CARISMA I
Autor Wiadomość
Swiss3lack 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma I
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-05-2018, 22:10   PADŁA SKRZYNIA CARISMA I

Witam forumowiczów

Niestety w pierwszym poście od razu proszę o pomoc lub jakieś wskazówki odnośnie mojego problemu. Moja carisma 96r 1.8 MPI odmówiła posłuszeństwa przy 320000km, padła skrzynia biegów z która mam niemałe problemy. Okazało się że na allegro znalazłem tylko dwie skrzynie JB3-252 z których wybrałem oczywiście tańszą opcje bagatela 650 zł z przesyłka. Zamówiona skrzynia okazała się złomem w czystej postaci, sam sprzedawca po moim telefonie przyznał się że skrzynia leżała u niego w krzakach półtorej roku itp. nie będę się rozpisywać, generalnie będę ją zwracał i tutaj pytanie do was forumowicze, gdzie oprócz allegro mogę szukać skrzyni pasującej do mojego zabytkowego autka. Proszę o jakieś wskazówki gdzie może znajdować się dla mnie święty graal motoryzacyjny w postaci skrzyni biegów F5MR1 JB3-252 :D Pozdrawiam !

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 30-05-2018, 06:14   

Raczej powinna pasować też od wersji 1.6 a nawet od renault JB1 czy nawet JB1 tylko w przypadku czystego Renault trzeba rozebrać skrzynię i przełożyć od twojej część obudowy skręcaną z silnikiem. Jeśli założysz inną skrzynię niż masz u siebie to najprawdopodobniej będą się trochę różniły przełożenia. Kiedyś miałem Carismę 1.6 i z powodu też słabego wyboru zakładałem skrzynię JB1 z Clio która pochodziła z auta dość świeżego i koszt znacznie niższy bo dałem 350zł i wszystko się pięknie zgrało tylko właśnie trzeba było przełożyć tę część skręcaną z silnikiem i przełożenia były deko krótsze..

czarny.marcin 
Mitsumaniak

Auto: Bądź Moją Walentynką :)
Wysłany: 30-05-2018, 07:09   

A co tej Twojej skrzyni niby się stało bo padła to szerokie pojęcie , może to się da naprawić ? , ta którą kupiłeś jest niby złomem ? brzydko wygląda czy co ? montowałeś ją ? na jakiej podstawie oceniłeś jej stan zużycia ? wrzucałeś jej biegi i kręciłeś wałkiem sprzęgłowym ?

BMW :D - jest
Lancer kombi 2.0 Sport :) -jest
Suzuki Swift :) - jest
Carisma 1,6 -była
Colt CJ0 - jest :)
Galant EA5W 6A13 -był
Galant E54 Diamond 6A12 - był
Mazda MX-3 -była
Renault Megane Coupe -było

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 30-05-2018, 08:07   

plecho1 napisał/a:
Raczej powinna pasować też od wersji 1.6 a nawet od renault JB1 czy nawet JB1
kolega ma 1.8 - tam były inne skrzynie, renówkowy śmieć od 1.6 nie pasuje

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 30-05-2018, 08:19   

A nie jest tak że w. 1.8 blok jest ten sam tylko jest różnica w skoku tłoka?
U mnie w sprzęgle też niby była różnica po między starszymi wersjami a jednak sprzęgło od wersji 100KM czy słabszej pasuje.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 30-05-2018, 09:30   

Krzyzak napisał/a:
kolega ma 1.8 - tam były inne skrzynie

w 1,8 GDI jest japońska skrzynia biegów, w zwykłym 1,8 SOHC jest renaultowska skrzynia JB3

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 30-05-2018, 10:37   

a to mogę się mylić, ale to raczej nie będzie ta sama skrzynia co w 1.6 - w sensie, że ta z lewym przegubem wewnętrznym w środku skrzyni, ze sterowaniem drągiem na tulejki...
a bloki faktycznie są z tej samej rodziny 4G9x

barthez2183 
Mitsumaniak
01354/KMM

Auto: Carisma 1.9 DID, XF106.460
Wysłany: 05-06-2018, 20:28   

Swiss3lack, spróbuj tutaj https://m.olx.pl/oferta/carisma-skrzynia-silnik-1-8-4g93-maska-zderzak-lampa-hak-klapa-a50-CID5-IDuv3yz.html?position=11&page=9
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.

Odpowiedz do tematu