Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przycinanie się - Cari 1.9 DID
Autor Wiadomość
EDK 
Nowy Forumowicz
Świeży

Auto: Mitsubishi Carisma 2003r
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 30-05-2018, 20:46   Przycinanie się - Cari 1.9 DID

Witam.
Mam problem z moją Carismą 1.9 DID 2003r. Mianowicie chodzi o to, że podczas dawania gazu(normalnym, a nie piłowaniu do 4k-5k), silnik się przecina na jakieś pół sekundy, jak jedzie pod górkę ma z tym problem(podczas 1 podjazdu potrafi się przyciąć nawet 4 razy), nie mówiąc tu też o wyprzedzeniu jakiejś ciężarówki :mrgreen: . Dzieje się to na wszystkich biegach oprócz 5tki zazwyczaj między 1,5k-3k obrotów. Może ktoś miał podobny problem, albo domyśla się o co może chodzić? Turbina? Prze pływka? A może jeszcze coś innego?
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam 8)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 31-05-2018, 08:48   

Najlepiej podpiac pod kumputer i sprawdzic, jak bledów nie ma to parametry pracy, EGZR może szwankowac, układ paliwowy, może filtry brudne?
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

EDK 
Nowy Forumowicz
Świeży

Auto: Mitsubishi Carisma 2003r
Wysłany: 31-05-2018, 09:16   

W kwietniu mechanik podpinał go pod komputer i kasował wszystkie błędy, mówił tylko, że błędu prze pływki nie da się usunąć, nie wie czemu. Zmieniał też wszystkie filtry, oleje itp. dlatego jestem w kropce i nie wiem co to może być :(

MManiak 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DID 102KM
Wysłany: 01-06-2018, 22:21   

Ja mam wersję 102KM na stałej geometrii turbo i też odczuwam takie przycięcia. Inaczej mówiąc zdławienia, jakby mocy mu brakowało. Objawia się to tym, że przyspieszam na 2 biegu od 1000 do 3000 obrotów i do pewnego momentu moc jest, a od ok. 2000 obr czuć zdławienie. But nie w podłodze ale prawie i w jednej pozycji. Opisany wyżej objaw zdławienia występuje bez włączonej klimy.

Zauważyłem, że gdy mam włączoną klimę i stoję na światłach przez około minutę to potrafi mi się jakby załączyć sprzęgło na kompresorze i spadają obroty. Taki jest objaw. Występuje to nieregularnie ok. 3 razy na minutę, a klima chłodzi cały czas.

Teraz pytanie, czy pomimo wyłączonej klimy sprzęgło kompresora klimy może się załączać samoczynnie? To by wyjaśniało odczuwalne spadki mocy przy przyspieszaniu... :roll:

Mam wymieniony filtr powietrza, paliwa, zrobiony test przelewowy i sprawdzone przewody od podciśnienia oraz paliwowe. Wszystko jest w porządku.

JackD 
Nowy Forumowicz
nowo narodzony

Auto: DiD 1,9 115 kM
Wysłany: 10-06-2018, 22:23   

mam podobnie na 3 biegu od 2000 do 3000 kilka razy szarpnie i w tym momencie kazde szarpnięcie objawia się dźwiękiem podobnym do uślizgu kół przednich, lub do głośnego świstu powietrza.

Odpowiedz do tematu