Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
oświetlenie bagażnika w klapie tylnych drzwi..
Autor Wiadomość
4tepian 
Forumowicz
4tepian

Auto: Grandis 2.0 DID instyle
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-06-2015, 20:51   oświetlenie bagażnika w klapie tylnych drzwi..

Elo,

jako że wakacje zbliżają się wielkimi susami tak więc mam ciąg dalszy przygotowania wozu do długiej jazdy. Po za podstawowymi tematami jak hamulce , oleje , paski itp itd. ect usuwam / naprawiam drobne usterki takimi jak właśnie ta....
No i mam problem bo lampka w klapie nie działa..... wymieniłem żarniki / żaróweczki czy jak je tam zwał 2 szt na nowe , przejrzałem bezpieczniki - wszystkie są ok , sprawdziłem je miernikiem czy jest napięcie - wszystko gra .
Wszystkie inne odbiorniki typu podświetlenie tablicy , wycieraczka tylna działają .... a to uparte bydle ani mrugnie.
Czy ktoś z szanownych państwa miał podobny problem i dodatkowo go rozwiązał?
będzie wdzięczny za pomysły / podpowiedzi.

pzdr
4

skull 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Wysłany: 16-06-2015, 00:15   

sprawdziłbym wiązkę w klapie(w tej gumowej harmonijce przy zawiasach) tylko nie wiem czy ta przypadłość dopadała Grandisy w innych markach jak np. Sharan to był standard :)Ogólnie to zdjąć tapicerkę plastikową i obejrzeć instalację,po nitce do kłębka ;) Też jestem w trakcie przygotowań Grandka do podróży wakacyjnych a nazbiera się kilometrów w tym roku :)

Ostatnio zmieniony przez skull 16-06-2015, 00:18, w całości zmieniany 1 raz  

4tepian 
Forumowicz
4tepian

Auto: Grandis 2.0 DID instyle
Wysłany: 16-06-2015, 00:18   

thx ,tak myślałem że to może być przewodzik.... dziś jeszcze się za to wezmę.... jak wstanę :D
pzdr

West 
Mitsumaniak
Mitsubishi forever!

Auto: Mitsubishi Grandis 2.4, 2005r
  Wysłany: 18-06-2018, 13:41   

Witam. Rozwiązał ktoś ten temat? Mnie też to dopadło... Wszystko było ok. Dołożyłem sobie gniazdo zapalniczki w tylną klapę i "podebralem" sobie + i - z lampki... Po czym masa zniknęła... Dorobiłem sobie nową i teraz mogę je tylko włączyć i wyłączyć. Zastanawia mnie zasada działania: jak zamykamy klapę światełko ma gasnać... Jak to jest masą sterowane to gdzie jest jakaś krancówka która tym steruje?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 18-06-2018, 17:17   

West napisał/a:
jak zamykamy klapę światełko ma gasnać... Jak to jest masą sterowane to gdzie jest jakaś krancówka która tym steruje?

Pewnie jak w innych miśkach w zamku.

West 
Mitsumaniak
Mitsubishi forever!

Wysłany: 18-06-2018, 22:19   

Zamka nie ruszałem... A i kolory przewodów mi się nie zgadzają. Ta masa (przewód +/- nie.fiol.żół) tak jakby do wnętrza wchodzi, do zamka idą inne kolory (jeszcze raz to kiedyś sprawdze). Może tam po drodze jest jakiś przekaźnik? Przerobiłem sobie tą instalacje tak jak chciałem... Ale nie daje mi to spokoju - amba fatima i masy nima... 😀 Zwarcia nie zrobiłem, nic więcej nie ruszałem bezpieczniki od tego + w porządku a tu taka zagadka...

Ursusiak 
Forumowicz

Auto: Grandis
Wysłany: 21-06-2018, 17:21   

Witam

Ktoś rozwiązał już ten problem bo u mnie także światełko znikło a i na liczniku nie pojawia się informacja o otwarciu klapy

przewody sprawdzałem pobieżnie ale może ktoś coś u siebie szczególnego zauważył jakąś prawidłowość w znikaniu światełka ...

.

West 
Mitsumaniak
Mitsubishi forever!

Wysłany: 21-06-2018, 20:09   

Ja to przerobiłem - dałem nową masę z drzwi aby świeciło. Ale ja nie miałem problemu z licznikiem... Mi po prostu znikła masa... 😀 Spróbuj zozkrecic zamek tylnej klapy, wyczyść styki tam podobno jest sterowanie (masą). Daj znać co wyszło. Pozdrawiam

Ursusiak 
Forumowicz

Auto: Grandis
Wysłany: 30-05-2019, 08:32   

Udało się w końcu rozwiązać problem.

Po rozebraniu klapy i zamka przeczyszczeniu itp itd, problem się nie rozwiązał ale .....

Okazało się, że w klapie bagażnika był wypięty przewód od oświetlenia a końcówka przewodu ładnie ukryta miedzy blachami.

ech życie. :)

Odpowiedz do tematu