|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.6] ASX 2014 - parownik klimatyzacji |
Autor |
Wiadomość |
tums
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-06-2018, 11:51 [1.6] ASX 2014 - parownik klimatyzacji
|
|
|
Witam wszystkich.
Mój problem to awaria parownika klimatyzacji w ASX. Auto mam od nowości, zarejestrowałem w grudniu 2014 - jak się okazuje niefortunnie, bo gdybym to zrobił 2 tyg. później to miałbym jeszcze to auto na gwarancji (wtedy weszły gwarancje 5 letnie). Niestety gwarancja się skończyła.
Serwisant klimatyzacji u którego byłem odesłał mnie do ASO, twierdząc, że wg. niego to wygląda na wadę fabryczną, bo ten element w tak młodym aucie z niedużym przebiegiem, w dodatku spokojnie użytkowanym bez stłuczek czy nawet zadrapań, po prostu nie powinien się zepsuć.
ASO wyceniło mi wymianę tego podzespołu na blisko 4kPLN po uprzednim zapytaniu i odmowie Mitsubishi o tzw. "gest handlowy".
Ceny w serwisach poza ASO też są niewiele niższe, bo wymiana tego urządzenia wiąże się z rozebraniem całej deski, w dodatku podobno brak zamienników.
Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z awarią parownika? Próbuję ustalić czy to rzeczywiście to mój niebywały pech czy też coś więcej się pod tym kryje.
Czy ktoś ma doświadczenia z "gestem handlowym" - w szczególności, czy istnieje jakaś dodatkowa droga odwoławcza, tzn. czy jest sens i co ewentualnie można jeszcze zrobić, żeby wymusić na producencie wymianę wadliwego podzespołu albo przynajmniej częściowe sfinansowanie takiej naprawy? |
|
|
|
 |
Arteck
Forumowicz
Auto: Outlander Sport 2.0 4WD LPG
|
Wysłany: 28-06-2018, 09:59
|
|
|
Kiedyś z innym autem serwisowałem ogrzewanie postojowe w El-Car czy jakoś tak i o ile dobrze pamiętam, to zajmowali się też klimatyzacją. Może tam zrobią to taniej? |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 28-06-2018, 11:06
|
|
|
tums napisał/a: | Mój problem to awaria parownika klimatyzacji w ASX | Jeżeli to jest zdiagnozowane poprawnie, to nie zostaje nic innego niż kupić używkę na portalach aukcyjnych (numer: 7810A179).
Potem wymiana w serwisie klimatyzacji lub ASO. Koszty nie będą tak duże. |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
tums
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: 16-07-2018, 22:16 ASX 2014 - parownik klimatyzacji
|
|
|
Żeby zamknąć temat - mam nadzieję, że komuś sie kiedyś przyda.
Tyku był uprzejmy przesłać mi numery katalogowe tego parownika - starszy 7810A123 a od rocznika 2014 7810A179.
Z mojego rozeznania wynika, że można dostać bez problemu używkę tego pierwszego modelu. Z drugim gorzej, ale też nie radziłbym nikomu instalować używki tego drugiego modelu - zaraz powiem czemu.
Co do zamienników - znalazłem masę zamienników tego nowszego modelu ale... wszystkie w USA, nic w Europie. Cena to około $50. Jaki efekt końcowy to nie wiem bo nie podążyłem tą ścieżką.
Po krótkiej konsultacji z mechanikiem i gościem, który na "polskim portalu aukcyjnym" oferował używki tego starszego modelu, kupiłem właśnie taką używkę - zapłaciłem 199zł i nawet dostałem fakturę VAT 23%.
Zasadnicza różnica pomiędzy starszym a nowszym modelem to sposób wyprowadzenia rurek - w starszym są wyprowadzone po przekątnej a w nowszym wychodzą z krótszego boku parownika. Ale w obu modelach zakończenia tych rurek umiejscowione są dokładnie w tym samym miejscu.
Na szczęście, wg mechanika, któremu powierzyłem wymianę parownika, starszy model dał się upchać na miejsce nowszego, chociaż wymagało to użycia palnika celem "udoskonalenia" plastikowej kasety (czy jak to się nazywa) w której parownik jest zamknięty.
Co ciekawsze, wg mojego mechanika, ta starsza wersja wygląda na znacznie solidniejszą niż ta nowsza. Nie chcę tworzyć teorii spiskowych ale trochę to wygląda tak, jakby producent zastąpił w 2014 roku ten podzespół jakimś badziewiem chyba tylko po to, żeby się to psuło tuż po gwarancji - bo poprzednie pewnie przeżywały do "śmierci" pojazdu..
W każdym razie, finał taki, że klima zrobiona, chodzi i chłodzi a w kieszeni zostało jakieś 3kPLN. |
|
|
|
 |
huzak
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III
|
Wysłany: 02-04-2021, 12:57 Re: ASX 2014 - parownik klimatyzacji
|
|
|
tums napisał/a: |
W każdym razie, finał taki, że klima zrobiona, chodzi i chłodzi a w kieszeni zostało jakieś 3kPLN. |
Hej, A jak przebiegła naprawa? Cała deska została rozebrana, czy udało się jakoś dojść do parownika w inny sposób? |
|
|
|
 |
|
|