Wyświetlacz/czujniki cofania/ABS |
Autor |
Wiadomość |
olafson73
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-07-2018, 13:48 Wyświetlacz/czujniki cofania/ABS
|
|
|
Dzień dobry,
od wczoraj mam Pajero III, 3.2 DiD - marzenia sięspełniają
Ogólnie wszystko (odpukać) z autem OK, jednak na tą chwilę są 3 rzeczy, które muszę zgłębić.
1. Wyświetlacz wielofunkcyjny (u mnie pokazuje klimę, datę i godzinę). Nie pokazuje średniego spalania lub też innych info. Czy tak ma być w tym modelu? Informacje zajmują 1 linijkę od góry a reszta jest pusta.
2. Są zamontowane czujniki cofania, końcówki ładnie zarobione z kostkami. Czy Ktoś z Was przerabiał temat podłączenia tak by spełniały swojąfunkcję a nie tylko jako zaślepki?
3. Świeci się kontrolka ABS...Gdzie zacząć szukać przyczyny. Warsztatowo? czy mogę sam na początku próbować znaleźć przyczynę?
Jeśli Ktoś z Forumowiczów mógłby na któreś z powyższych to będą zobowiązany
dziękuję, pozdrawiam |
_________________ Przepaści nie przeskoczysz dwoma skokami |
|
|
|
 |
mawmarecki
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Pajero III 3.2 2002
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Kwi 2017 Posty: 46 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 17-07-2018, 17:23
|
|
|
Cześć,
poczytaj instrukcję
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=27947&sid=0d388972f0a95ae8791c6f6fd1bab426
1. Wyświetlacz wielofunkcyjny
w DID wyświetlacz nie pokazuje spalania tylko dane z klimatronika, radioodtwarzacza i datę/czas
2. Są zamontowane czujniki cofania, końcówki ładnie zarobione z kostkami. Czy Ktoś z Was przerabiał temat podłączenia tak by spełniały swojąfunkcję a nie tylko jako zaślepki?
trzeba dodać moduł sterujący i brzęczyk/wyświetlacz (najlepiej udać się do specjalistycznego serwisu-może dobiorą)
3. Świeci się kontrolka ABS...Gdzie zacząć szukać przyczyny. Warsztatowo? czy mogę sam na początku próbować znaleźć przyczynę?
można "wymrugać" błędy http://www.pajero.guru/ho...anner-3-2-di-d/
kasowanie błędów ABS bez komputera MUT-II w serwisówce rozdział 36B-6 (trzeba pobrać z http://www.mitsubishilinks.com/ )
Pozdrawiam
M. |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 17-07-2018, 21:21
|
|
|
Hej !
1. pokazuje temp. zewnętrzną a gdy zmienisz zakres temp klimy to przez parę sek będzie pokazywało to ustawienie. Wygląda na to, że nie masz fabrycznego radia bo poniżej wyświetlają się ustawienia radia.
3. Jak spalił mi się bezpiecznik świateł stop /mały w kom silnika/ to też zaświeciła się kontrolka ABS. Może warto sprawdzić. ABS też przestał działać.
Pozdrawiam
Piotr |
|
 |
olafson73
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-07-2018, 14:19
|
|
|
PiotrC napisał/a: | Hej !
3. Jak spalił mi się bezpiecznik świateł stop /mały w kom silnika/ to też zaświeciła się kontrolka ABS. Może warto sprawdzić. ABS też przestał działać.
|
ale światła stop wtedy nie świeciły?
pozdrawiam
Mariusz |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 18-07-2018, 20:39
|
|
|
nie, nie świeciły mi wtedy światła stop |
|
 |
slamacek
Forumowicz
Auto: Montero Ltd 3.5V6 2002
|
|
|
|
 |
olafson73
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-07-2018, 12:19
|
|
|
slamacek napisał/a: | najprostsza naprawa ABSu - zacznij od oczyszczenia zębatek i czujników (zakładam, że pompa działa). |
Dzięki, oczyszczę dziś. Zębatki (pierścienie) trzeba smarować? |
|
|
|
 |
slamacek
Forumowicz
Auto: Montero Ltd 3.5V6 2002
|
Wysłany: 19-07-2018, 12:37
|
|
|
jak je czymś nasmarujesz, to więcej brudu będą zbierały. Chyba, żeby spróbować jakiegoś nanoprotectora do butów trackingowych (tak mi teraz do głowy przyszło) –do tej pory wystarczyło po prostu raz na jakiś czas przeczyścić, a nawet porządnie wodą podczas mycia samochodu potraktować |
_________________ Czołg - czyli Montero Limited 3,5V6 2002 |
|
|
|
 |
DonVito
Forumowicz
Auto: Pajero III long
|
Wysłany: 20-07-2018, 15:55
|
|
|
mawmarecki napisał/a: | Cześć,
poczytaj instrukcję
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=27947&sid=0d388972f0a95ae8791c6f6fd1bab426
1. Wyświetlacz wielofunkcyjny
w DID wyświetlacz nie pokazuje spalania tylko dane z klimatronika, radioodtwarzacza i datę/czas
trzeba dodać moduł sterujący i brzęczyk/wyświetlacz (najlepiej udać się do specjalistycznego serwisu-może dobiorą)
można "wymrugać" błędy http://www.pajero.guru/ho...anner-3-2-di-d/
kasowanie błędów ABS bez komputera MUT-II w serwisówce rozdział 36B-6 (trzeba pobrać z http://www.mitsubishilinks.com/ )
Pozdrawiam
M. |
Zużycie paliwa pokazuje TYLKO w benzynie.
W dizlu zapewne nie chcieli by użytkownik dostał szoku poznawczego.
Czas ustawiasz automatycznie naciskając C. "Pobiera" ze stacji radiowych. Fajny gadżet, nie martwisz się zmianą czasu.
Temperatura. Jak zmieniasz ustawienia, lub uruchamiasz auto to przez chwilę pokazuje temperaturę wewnątrz, dalej , po chwili temperaturę otoczenia zewnętrznego. |
|
|
|
 |
olafson73
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-07-2018, 21:23
|
|
|
Cytat: | Zużycie paliwa pokazuje TYLKO w benzynie.
W dizlu zapewne nie chcieli by użytkownik dostał szoku poznawczego.
Czas ustawiasz automatycznie naciskając C. "Pobiera" ze stacji radiowych. Fajny gadżet, nie martwisz się zmianą czasu.
Temperatura. Jak zmieniasz ustawienia, lub uruchamiasz auto to przez chwilę pokazuje temperaturę wewnątrz, dalej , po chwili temperaturę otoczenia zewnętrznego. |
ale chyba wyłącznie z fabrycznym radiem działa "C"? |
|
|
|
 |
Sebastian_T
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2011
Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Lut 2009 Posty: 229 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-07-2018, 13:19
|
|
|
olafson73 napisał/a: | PiotrC napisał/a: | Hej !
|
ale światła stop wtedy nie świeciły?
pozdrawiam
Mariusz |
U mnie zaś zapalił się ABS (i już nie zgasł aż do skasowania komputerem) z powodu "wadliwego" LED'a wsadzonego w tylną lampę. Pozycje i stopy się paliły, ale jeden LED musiał dawać albo zły sygnał (mimo CAN-Busa), albo co, zapalał się "alarm" ABS. Po wymianie z powrotem na zwykłe żarówki problem zniknął.
(w moim przypadku PIV, ale może w PIII podobny problem być) |
_________________ Sebastian_T |
|
|
|
 |
olafson73
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-07-2018, 17:08