Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Hak holowniczy, wiązka elektryczna - Lancer CYxA
Autor Wiadomość
zibi1983 
Nowy Forumowicz
szerokości

Auto: Lancer 2009 1.8 sportback Invi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-07-2018, 19:59   Hak holowniczy, wiązka elektryczna - Lancer CYxA

Jakie haki macie zamontowane w swoich miśkach (producent/ model/typ) ? Nie chce oryginalnego z aso za 3k zł. Mój misiek ma juz swoje latka i nie chce w hak tyle dawać, szukam czegoś do 1 tyś zł - zamiennil. Musi być wszystko hak, wiązka 13 pinowa, moduł i coś jeszcze ? Zamierzam ciągnąc przyczepę kempingową po Polsce, chce rozpocząć przygodę z karawaningiem i muszę zacząć od zakupu haka co uciągnie przyczepę 1200 kg.
Ostatnio zmieniony przez tyku 04-05-2020, 10:57, w całości zmieniany 2 razy  

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 03-07-2018, 20:01   

A cóż to za lancer kombi sportback :shock: .

zibi1983 
Nowy Forumowicz
szerokości

Wysłany: 04-07-2018, 04:57   

Bizi78 napisał/a:
A cóż to za lancer kombi sportback :shock: .

ehhh skopiowana nazwa , już poprawione.... Dzięki.

Temat dalej aktualny ....

muka997 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Sportback Intense
Wysłany: 04-07-2018, 07:57   

ja mam hak z Steinhof'a, nie automatycznie składany tylko na śruby akurat z 7pin wiązką, używam przyczepy "lekkiej" - koszt całości - hak + wiązka to było ok 400zł i 35zł jednorazowy przegląd na stacji
ogólnie jestem zadowolony, montaż łatwy, nie trzeba ciąć zderzaka, wszystko montowane od spodu, jedyny problem jaki miałem to gwinty zawalone (konserwacja 3miesiące wcześniej) ale gwintownik załatwił temat

zibi1983 
Nowy Forumowicz
szerokości

Wysłany: 14-07-2018, 21:42   

WIĄZKA Haka + MODUŁ 13 PIN WYŁ. CZUJNIKI COFANIA 1x 200.00 PLN

Firma polska Autohak
HAK Holowniczy Z39 Mitsubishi LANCER 8 SPORTBACK - 1x 369.00 PLN

zamontuje chyba sam ... czekam na paczkę

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 15-07-2018, 19:01   

zibi1983 napisał/a:

zamontuje chyba sam ... czekam na paczkę

Zamontujesz bez problemu, ja montowałem bez kanału i dałem radę. Najwięcej zabawy ze śrubami koło tłumika, trzeba mieć dużo cierpliwości. No i trochę zabawy z elektryką, ale do ogarnięcia dla rozgarniętego amatora.
Ale jest gdzieś wątek o haku, wiem, bo tam się chwaliłem montażem.

zibi1983 
Nowy Forumowicz
szerokości

Wysłany: 19-07-2018, 22:03   

Hak zamontowany , wiązka podłączona moduł też, jedynie mam problem z sekwencyjnym sterowaniem światłem przeciw mgielnym - w ogóle nie działa .... trzeba jeszcze nad tym pokombinować. Instrukcja przestudiowane 15 razy.... problem nie rozwiązany.... dam znac jak opanuje.

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 20-07-2018, 01:15   

zibi1983 napisał/a:
Hak zamontowany , wiązka podłączona moduł też, jedynie mam problem z sekwencyjnym sterowaniem światłem przeciw mgielnym - w ogóle nie działa .... trzeba jeszcze nad tym pokombinować. Instrukcja przestudiowane 15 razy.... problem nie rozwiązany.... dam znac jak opanuje.
zeby dzialalo swiatko przeciwmgielne to trzeba kupić gniazdo z odcięciem zasilania. Ostatnio kosztowało 65 PLN

Może dopiszę gwolli wyjaśnienia. Mam gniazdo 13 PIN, zasilane kablem od akku, żeby można było podpiąć dużą przyczepkę i podładować np. akumulator w przyczepie. Na module quasar, ale bez obsługi przeciwmgielnego, tj. moduł powiela sygnał przeciwmgielny na przyczepkę, ale nie odłącza tego światła w samochodzie. Problem rozwiązuje gniazdo, poprzez które idzie sygnał zasilający światło przeciwmgielne w samochodzie. Po wpięciu wtyczki gniazdo rozpina obwód i światło działa tylko w przyczepce, nie w samochodzie. Oczywiście, trzeba podpiąć kabelek sterujący do modułu przed przerwą, tj. od strony napięcia, bo po wsadzeniu wtyczki i przerwaniu obwodu nie sterowałoby prawidłowo. Zwykłe gniazdo kosztuje kilkanaście PLN, takie z "bocznikiem" do światła przeciwmgielnego auta - 65. A przynajmniej tyle kosztowało w styczniu 2017, kiedy kupowałem.
Ostatnio zmieniony przez mazin 28-07-2018, 13:29, w całości zmieniany 1 raz  

zibi1983 
Nowy Forumowicz
szerokości

Wysłany: 25-07-2018, 21:57   

Jak to jest z dmc a rmc itd. Co jest ważne dmc przyczepki wpisane w dowód rejestracyjny czy rmc jeśli chodzi o holowanie bez hamulca najazdowego. Np misiek ma wpisane że dmc przyczepki samochodowej bez hamulca wynosi 550 kg. Większość przyczepek w wypożyczalniach ma wpisane w dowód 750 kg. Czy mogę taka przyczepkę podłączyć do auta przy założeniu że załaduje ją i całość będzie ważyć max 550 kg? Np przyczepka 150 kg masy wlasnej + ładunek 230kg ( kosiarka z tabliczka znamionowa że waży 230 kg) suma 380 kg czyli rmc 380 kg.

Marcin_ASX 
Nowy Forumowicz

Auto: Asx
Wysłany: 27-07-2018, 08:09   

zibi1983 napisał/a:

Ta wiązka z sekwencyjnym sterowaniem ma moduł marki Quasar? Udało się naprawić problem?

zibi1983 
Nowy Forumowicz
szerokości

Wysłany: 27-07-2018, 20:48   

jeszcze nie... dam znać.
Dziś jeździłem z przyczepką lekką.
Przyczepka lekka nie miała światła przeciwmgłowego.

Zaryzykowałem, jazdę z przyczepką z DMC 700 kg. Nadal nie wiem co teraz jest ważne DMC czy RMC...

tomignac 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 2009 4b10
Wysłany: 03-08-2018, 12:38   

witam,
od razu proponuje zaopatrzyć się w gwintownik bodajże M10x1,25, bo gwinty nie są czyste :wink:

hak zakładałem taki:
HAK Holowniczy Z39 Mitsubishi LANCER 8 SPORTBACK

zabawy było z założeniem instalacji, moduł + stały prąd + wszystkie impulsy, i nie mam żadnego problemu od 2 lat

pozdrawiam

mmirekk 
Nowy Forumowicz

Auto: co
Wysłany: 05-08-2018, 20:13   

Witam, mam pytanie o instalację modułu do gniazda przyczepy w sportback 2009. Skąd wziąć zasilanie dla modułu żeby któregoś obwodu nie upalić ? Ciągnąć od akumulatora, czy są jakieś wolne kostki przy tylnych lampach aby tam wpiąć ? Jeśli z aku to którędy najlepiej pociągnąć kable ? Wiem że tam może iść w jednym momencie do 2A.

Palkerson 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 02-09-2018, 12:15   

Ja montowałem Hak od firmy AUTO-HAK i jest to Hak Z39A Mitsubishi Lancer Sportback od 2008 7-PIN

Jestem mega zadowolony z jakości, jest to hak wyjmowalny wiec gała nie przeszkadza przy parkowaniu i nie szpeci samochodu. Sama instalacja zrobiona standardowo bez modułów i zbędnych kombinacji do wiązki lamp, wszystko działa super a na przyczepce zdażyło mi się ciągnąć tonę i lancerek dawał radę (nie męczył się ) bo co to tona na kołach ;) więc hak polecam a cena spoko bo zapłaciłem 556 zł ale problemu przyspożyły gwinty bo niestety były strasznie zardzewiałe i dodatkowy wydatek to 60 zł na konkretny zestaw gwintowników o odpowiedniej średnicy ;)

Kolejny jak dla mnie (problem) to to że mam Miśka z gazem i po założęniu haka (20 kilo pod zderzakiem) siadła dupa znacznie bo tył od opony 4 cm prześwitu a przód 8 cm, bo tył siadł a przód się podniósł.
Tak więc teraz jestem na etapie testów z gumami usztywniającymi tylne sprężyny bo nie widzę jakiegoś konkretnego rozwiązania na dodatkowe 100 kilogramów balastu który już jest na stałe ;) (Butla plus gaz plus hak)

and482 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 22-10-2018, 18:24   

Czesc wam :) tez przymierzam sie do montazu haka :) i wlasnie jak z ta wtyczka jest ?? bede kupowal na 13 pinow .Teraz pytania czy musze miec ta z modułem wiadomo droższa :D drugie pytanie oprocz wpiecia wtyczki w wyjscie pod zderzakiem musze jeszcze jakies dodatkowe kable ciagnac ??

[ Dodano: 12-11-2018, 20:01 ]
Nikt nic nie podpowie ?:):)

Odpowiedz do tematu