Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Mitsubishi Galant Wagon - Trumna w budyniu
Autor Wiadomość
robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-07-2018, 11:30   

Nie pamiętam szerokości i grubości tasmy, ale wiem że kupowałem tutaj https://allegro.pl/uzytkownik/Grupa_PPM_SA?order=m

Szerkosc i grubosc tasmy sobie bez problemu ogarniesz bo suwmiarka zapewne poslugiwac sie umiesz, wiec zmierzysz glebokosc korytka gdzie sie umieszcza tasme , doliczysz odrobine i masz wymiar grubosci, ja wtedy kupowalem pod inne auto wiec w kontekscie wymiarów jedynie tyle moge pomoc

Hugo napisał/a:
Nacz napisał/a:
Od sedana czymś się różnią?
Tak, od sedana ładnie komponują się ze zderzakiem, tzn. łączą się z nim tworząc jakby przedłużenie dolnej dokładki zderzaka na błotniki.

P.S. Wczoraj po raz 3 w tym roku umyłem Gala :mrgreen:

Szczegól taki, że dokładki od sedana nie pasuja do kombiaka, bo sedan ma szerszy zderzak i inna dlugosc dolna blotnika, w rezultacie wygladaloby to fatalnie
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Nacz 
Forumowicz
Nacz

Auto: EA5W
Wysłany: 07-08-2018, 22:07   Koniec remontu, przegląd techniczny

robertdg, brałem z tego samego miejsca i wziąłem mniej więcej taką jak podawali w manualu czyli szeroka na 6mm i gruba na 1,1mm. Teraz to chyba jednak wziąłbym grubszą i szerszą, zawsze to większa powierzchnia styku.

Po zamontowaniu pakietu Avance zostały mi jeszcze jakieś pierdoły:

^ Od początku nie działało podświetlenie podgrzewania foteli. Jak zwykle przy robieniu czegoś pierwszy raz było trochę zabawy z rozebraniem przełącznika, ale udało się niczego nie połamać i nie zgubić. Wymieniłem obydwie żarówki i zrobiło mi się jakoś tak świątecznie, pewnie to połączenie czerwonego i zielonego.

^ Ramiona wycieraczek to ostatnie elementy po piaskowaniu i malowaniu proszkowym, które zostały do przykręcenia. Wjechały też nowe pióra.

^ Jakoś nigdzie nie szło dostać wypukłych kapsli na przednie piasty do Japan Racingów, więc przy pomocy innych pasujących, kleju dwuskładnikowego, pilników, flexa i sprayu dorobiłem je sobie sam.

^ Schowek wykleiłem samoprzylepną folią welurową: + 10 do luksusu 8) Obklejanie wypukłych elementów to jakiś kosmicznie mały pikuś przy wyklejaniu wklęsłych, zeszło mi na to grube parę godzin a i tak efekt nie jest taki jak bym sobie życzył.

^ Auto pojechało na geometrię, a właściwie to zbieżność z przodu i z tyłu i zaraz po niej na przegląd, który przeszło bez żadnych uwag.

^ I w końcu zaparkowane pod domem!!! W tym miejscu kończy się mniej więcej rok wycięty z życiorysu, spokojnie kilkaset godzin spędzonych w garażu (łącznie, ze świętami, sylwestrem i grubo ponad połową urlopu wypoczynkowego). Fota może nie oddaje, ale zajawa, że Galant z lakierem jak w nowym aucie i w super stanie technicznym (czyli na chwilę obecną nie ma totalnie nic do zrobienia a całe zawieszenie jest praktycznie nowe) nie do opisania! Mega duże podziękowania dla Hugo, Raddexa, Marcino, Krzyżaka za pomoc przez telefon, sms itp oraz za wsparcie dobrym słowem i radami dla mkm, robertdg i dla wszystkich, którzy udzielali się w temacie. Panowie bez Was nie dałbym rady, albo trwałoby to dłużej i kosztowało więcej :) Dzięki!!!

Mitsu3Miasto

"Getting your hands dirty in the garage is always better than drinking the problems away (more expensive for sure, but still better…:) )" - Lasek
Ostatnio zmieniony przez Nacz 22-12-2019, 00:17, w całości zmieniany 3 razy  

WreX 
Mitsumaniak
Igrający ze śmiercią

Auto: Galant Avance 2002 2.5l
Wysłany: 07-08-2018, 22:31   

Nie wiem czy to złudzenie ale masz lakier w jakimś kosmicznym stanie. Genialnie wygląda - nawet jako kombi.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-08-2018, 22:46   

Nacz napisał/a:
brałem z tego samego miejsca i wziąłem mniej więcej taką jak podawali w manualu czyli szeroka na 6mm i gruba na 1,1mm.
Z wymiarami nie ma co przesadzac, szersza jak nie ma oparcia to nic nie daje a za gruba zas moze dac zbyt spora dylatacje, najlepiej samemu wziac suwmiarke i pomierzyc korytko uszczelki ;-)

Teraz sprzedajesz i nastepny projekt :P
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 08-08-2018, 06:44   

Robi robotę teraz bryka. Zdaje się miałeś zdjęcie w tych krzakach jak kupiłeś go? Byłoby dobrze wkleić je obok ostatniego tak dla porównania. ;-)

Gratulacje za projekt, nic tak nie cieszy jak jazda i świadomość że ma się takiego cukiera pod domem. Mam nadzieję że dasz go obejrzeć z bliska.
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 08-08-2018, 08:36   

Przepraszam, ze przywaliłem młotem w podłużnicę - uwierz mi, starałem się ;)

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 08-08-2018, 10:47   

Krzyzak napisał/a:
Przepraszam, ze przywaliłem młotem w podłużnicę - uwierz mi, starałem się ;)

I co wypadła dziura...?
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Nacz 
Forumowicz
Nacz

Wysłany: 09-08-2018, 21:32   

WreX, wiesz to tylko fota, chciałbym wierzyć, że na żywo też jest taki efekt, ale wydaje mi się, że mogę być mało obiektywny ;) I w ogóle o co chodzi z tymi wrzutami na kombi?? Mam wrażenie, że na forum wszyscy jeżdżą sedanami :roll:

robertdg, każdy dzień zaczynam od kawy i wizyty na j-spec.com ;)

Bzyk_R1, dzięki, dokładnie tak jak mówisz, zawsze po zaparkowaniu oglądam się za siebie! Tru lov :oops: a zestawienie zdjęć w krzakach wrzucę, ale jeszcze nie teraz. Mam nadzieję, że widzimy się w Firleju, ciągle wisisz mi browar za zapewnianie spokoju w domu ;)

Krzyzak, przepraszam, że klima zlała Ci się na podjazd :) Jeszcze raz dzięki za pomoc przy altku! poszukiwania kondensatora w trakcie.

Aha i to nie jest koniec projektu, tylko remontu. Projekt dopiero się zaczyna.

Mitsu3Miasto

"Getting your hands dirty in the garage is always better than drinking the problems away (more expensive for sure, but still better…:) )" - Lasek

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 09-08-2018, 21:47   

Nacz, piwko masz u mnie na pewno! Nie tylko za spokój ;-) do zobaczenia na Firleju ;-)
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 10-08-2018, 09:53   

Nacz napisał/a:
klima zlała Ci się na podjazd
miło było gościć... bardziej bałem się, że sam się zlejesz bo chyba ani razu z kibelka nie skorzystałeś... :lol:

WreX 
Mitsumaniak
Igrający ze śmiercią

Auto: Galant Avance 2002 2.5l
Wysłany: 11-08-2018, 10:39   

Nacz, raczej chciałem podkreślić jaką robotę robi - przynajmniej na zdjęciu, bo zwyczajnie nie podobają mi się kombi i tyle to kwestia gustu i trudno z tym polemizować, a Twój pomimo, że kombi robi na mnie duże wrażenie i tyle, żadne wyrzuty, że kombi :)

axim 
Nowy Forumowicz

Auto: Peugeot 206
Wysłany: 13-08-2018, 09:55   

edit
Ostatnio zmieniony przez mkm 26-08-2018, 18:19, w całości zmieniany 1 raz  

Nacz 
Forumowicz
Nacz

Wysłany: 15-08-2018, 08:04   

Bzyk_R1, ustawieni!

Krzyzak, 2.5 l pod maską zobowiązuje.

WreX, spoko, po prostu często słyszę, "fajny, fajny, szkoda, że kombi". Tym bardziej się cieszę, że nawet gościom od sedanów się podoba :D peace!

axim, dzięki! Do pełnego wypasu jeszcze trochę brakuje, ale pracujemy nad tym, stay tuned ;)

Mitsu3Miasto

Nacz 
Forumowicz
Nacz

Wysłany: 20-08-2018, 01:51   Sprężyny obniżające H&R

Bzyk_R1, ustawieni!

Krzyzak, 2.5 l pod maską zobowiązuje.

WreX, spoko, po prostu często słyszę, "fajny, fajny, szkoda, że kombi". Tym bardziej się cieszę, że nawet gościom od sedanów się podoba :D peace!

axim, dzięki! Do pełnego wypasu jeszcze trochę brakuje, ale pracujemy nad tym, stay tuned ;)

Wracając do tematu, jestem trochę zawiedziony, że nikt się nie przyczepił, że koza. Oprócz tego, że koza to jeszcze jeździ jak kanapa. Eibach do kombi niedostępny a podobno oprócz obniżenia i tak nie utwardza zawieszenia, więc wybór padł na H&R -45/-30

^ Sory, że taki brudny, ale przynajmniej nikt nie zarzuci, że tylko stoi w garażu pod kocykiem. Ten seryjny przód w Galancie to jakaś porażka :doubt:

^ Auto znowu wylądowało na podnośniku, na którym wisiało parę ładnych miesięcy. Rozkręcanie zawiasu i demontaż kolumn amortyzatorów to była czysta przyjemność, wszystkie śrubki puszczały od razu aż miło. Smar miedziowy na każdym gwincie zawsze spoko :D

^ Porównanie tylnej seryjnej sprężyny i H&R, jakiejś kolosalnej różnicy to tu nie było.

^ Z przodu była już znacznie większa, ale czas gonił i foty brak.

^ Fota świeżo po montażu. Siadło całkiem spoko, chociaż z przodu mogłoby pójść jeszcze z 10 mm w dół. Generalnie po jakichś dwóch, trzech tygodniach jeżdżenia sprężyny trochę się skompresowały i auto poszło jeszcze minimalnie w doł.

^ Tu jeden z powodów dlaczego #wagonlife, no i testy obciążeniowe zaliczone bez obcierania: 5 osób w środku + zapakowany bagażnik.

Wstydu już nie ma to zaczęło się wożonko po spotach:

Galant w końcu zaczął wyglądać tak jak chciałem (no jest jeszcze kilka rzeczy do wymiany). Teraz pora zająć się zawiasem bo same sprężyny oprócz wyglądu szału w prowadzeniu nie zrobiły a tylko spotęgowały minusy zawieszenia.

Mitsu3Miasto

Ostatnio zmieniony przez Nacz 22-12-2019, 00:32, w całości zmieniany 2 razy  

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 20-08-2018, 10:53   

Nacz napisał/a:
Teraz pora zająć się zawiasem bo same sprężyny oprócz wyglądu szału w prowadzeniu nie zrobiły a tylko spotęgowały minusy zawieszenia.

Jest dobrze.... poli też masz... to co będzie dalej???
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Odpowiedz do tematu