Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
koło pasowe wału
Autor Wiadomość
plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-07-2018, 08:14   

Osobiście mam dostęp do pewnych narzędzi więc może trochę inaczej patrzę na koszt takiej operacji bo sam mógł bym przygotować koło pod spawanie ale może faktycznie zlecając to komuś mogło by to kosztować podobnie jak kupno używki czy wykonanie nowego stałego.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 13-07-2018, 09:51   

pozostaje kwestia prawidłowego ustawienia koła by wskazywało znacznik T gdy silnik jest w TDC1

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-07-2018, 21:21   

Cytat:
Osobiście mam dostęp do pewnych narzędzi więc może trochę inaczej patrzę na koszt takiej operacji bo sam mógł bym przygotować koło pod spawanie ale może faktycznie zlecając to komuś mogło by to kosztować podobnie jak kupno używki czy wykonanie nowego stałego.
Nie zmierzam do mozliwosci bo jak weżmiesz kupe i zawiniesz w papierek to tez bedzie ladnie wygladac, ale zapachu nie zmienisz, proces spawania czegoś co ma dylatacje rzedu 4-5mm, i utrzymanie tego w osiowosci oraz jak wspomniał Krzyzak, własciwym ustawieniu znacznika, nie chce mi sie rozwijac tego tematu bo od strony wykonawczej mam głebszy w to wgląd.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Tomasz87 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC
Wysłany: 26-07-2018, 11:37   

o czym ja tu w ogóle czytam.
MOD, może usuńmy temat, żeby jeszcze komuś nie przyszedł do głowy pomysł spawania...

Lucek_37 
Forumowicz

Auto: Galant EA5W 2.5 V6 2002r.
Wysłany: 26-07-2018, 20:59   

Z góry sorry za OT. Na naszej grupie na fejsie niektóre zapytania, odpowiedzi i dyskusje są na poziomie Wieśka Żurka z Heńkiem Szczotką przy naprawie Zaporożca, dlatego wolę nasze forum. Ale tak jak patrzę na ten temat to tak jak Tomasz87, napisał lepiej niektóre posty lepiej usunąć.

vrangsinn 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 V6
Wysłany: 13-08-2018, 09:22   

Podłącze się do tematu...przy wymianie rozrządu rozsypało się koło pasowe wału... :cry: :cry:
generalnie dramat bo jestem bez auta...czy poza aso wie ktoś gdzie można takie koło dostać...bo do 2.5 jest jakiś dramat...na olx nic na allegro nic...iparts niedostępne...

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 13-08-2018, 09:26   

czasem używane na wyprzedażach... ew. próbuj w firmach, które regenerują - chodzi o osiowość i bicie, bo po zrobieniu koło jest wyważane (stąd często powiercone dziury w różnych miejsach)

vrangsinn 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 V6
Wysłany: 13-08-2018, 16:15   

niestety lub stety koło zakupione w ASO...koszt to 920 zl po zniżkach klubowych...dostępne u mnie w ciągu 2 dni...niestety auta potrzebuje na weekend więc nie miałem wyjscia....to takie info dla potomności, co ciekawe (choc wogole mnie to nie pociesza) koła pasowe na ipart'sie, intercars-ach i innych wahaja sie w granicach 1300zl i nie sa dostene od reki...wiec tu akurat ASO mnie zaskoczyło...choć to mała pociecha...to 1 tak poważna usterka w moim galu...teraz drań ma na bank dożywocie...

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 21-08-2018, 21:58   

Może i faktycznie naprawić dobrze się tego nie da w podany prze ze mnie sposób (nie wiem, nigdy naprawiać takich nie próbowałem, spawałem z powodzeniem natomiast inne koła żeliwne o większych gabarytach do różnych maszyn) ale osobiście wolał bym zlecić zrobienie nowego stałego koła za około 400 - 500zł niż kupować nowe w ASO.

awas 
Forumowicz

Auto: Avance 2.5
Wysłany: 21-08-2018, 22:25   

Jeździłem tydzień na starym rozwalonym kole, które mechanik w jednym miejscu "przyłapał" na spaw. Nic się nie urwało, silnik chodził ładnie ale go nie wkręcałem zbyt wysoko. Nie mówię że to dobre rozwiązanie ale uratowało mi tyłek.

Ajron 
Forumowicz

Auto: EA5A 1999 AT i EC5W 1997 AT
Wysłany: 22-08-2018, 17:13   

Mam takie koło, używane, ale sprawne.

Nie ma czasu na wyjaśnienia, szybko, sprawdź mój temat!

szwagierr 
Forumowicz

Auto: Galant
Wysłany: 23-08-2018, 08:25   

Można dobrać z innego auta. U mnie siedzi ponoć z jakiegoś hyundaia. Trzeba tylko delikatnie podtoczyć.

Odpowiedz do tematu