Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Podłączenie uniwersalnego sterownika centralnego zamka BX30
Autor Wiadomość
Pawlik1969 
Forumowicz

Auto: pajero sport 2,5 TD 2003r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-08-2018, 16:28   Podłączenie uniwersalnego sterownika centralnego zamka BX30

Pomyślałem sobie ,że napiszę co i jak zrobiłem. Może się komuś przyda.
Tak więc , auto Pajero Sport 2,5 TDI rocznik 2003.
Sterownik centralnego Carprotect BX30
Czas pracy około 2 godziny z przerwą na piwko
Narzędzia - klucz nasadowy 10 z przedłużką , śrubokręt krzyżak , ucinaczki do przewodów,
probówka 12-24V lub żaróweczka 12V , lutownica opcjonalnie. Ja użyłem złączek WAGO
Zalecam przed podłączaniem wyjąć bezpieczniki z przewodów od BX30
Sposób podłączenia wg schematu F2 z instrukcji BX30
Ok teraz do pracy. Odkręcić osłonę pod kierownicą.
Po lewej stronie na dole jest skrzynka bezpieczników przykręcona jedną nakrętką . Trzeba ją odkręcić i całą skrzynkę pociągnąć w dół ( u góry jest na wsuwkę). Z tyłu skrzynki jest puszka sterownicza centrala. ta zielona

We wtyczce widocznej na foto lokalizujemy przy pomocy probówki przewody zamykania i otwierania. U mnie to były czarno-czerwony zamykanie i czarno-niebieski otwieranie. Przeciąłem je i przy pomocy WAGO połączyłem biały od BX30 z czarno -czerwonym a biało -czarny od BX30 z czarno-niebieskim. Czarny, żółty i żółto-czarny z BX30 do masy , ja wykorzystałem śrubę mocującą skrzynkę bezpieczników. Czerwony z BX30 do stałego plusa , znalazłem go w skrzynce bezpieczników.Tyle w temacie otwierania i zamykania.
Teraz sygnalizacja kierunkami.
Na tej samej skrzynce jest przekaźnik kierunkowskazów.

Nad przekaźnikiem jest szeroka wtyczka . Probówką szukamy przewodów lewego i prawego kierunku. U mnie to zielono -niebieski i zielono-żółty ,podłączamy do nich niebieskie przewody z diodami od BX30.
Teraz wszystko ładnie poskładać , upiąć przewody i gotowe. Piloty są sparowane fabrycznie więc nie ma potrzeby kodowania.
Myślę ,że jest w miarę klarownie. W razie pytań pisać.

Odpowiedz do tematu