|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Wymiana sprzegla |
Autor |
Wiadomość |
manzanillo [Usunięty]
|
Wysłany: 06-01-2018, 23:31 Wymiana sprzegla
|
|
|
Czołem koleżanki i koledzy !
Nadszedł czas wymiany sprzęgła w mojej Sigmie (92r. manual 177KM), w związku z tym chciałbym zapytać, czy jest coś szczególnego na co należy zwrócić uwagę ? |
|
|
|
 |
angelos
Forumowicz

Auto: LS460 '07, Z34A '07
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 10 razy Dołączył: 06 Paź 2009 Posty: 578 Skąd: Kraków\Biecz
|
Wysłany: 07-01-2018, 13:39
|
|
|
Cześć, nic szczególnego nie ma. Generalnie warto zainwestować w lepsze sprzęgło. |
_________________ "Shoki Hoko"
"Shoji Komei"
"Ritsugyo Boeki"
 |
|
|
|
 |
manzanillo [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2018, 11:56
|
|
|
Czesc.
Zamowilem, zestaw Exedy (zobacze co bedzie w srodku), a pytam, bo oprocz konczacego sie sprzegla mam klasyczny problem w 1-nka i wstecznym, reszta ok. |
|
|
|
 |
angelos
Forumowicz

|
Wysłany: 08-01-2018, 15:49
|
|
|
manzanillo napisał/a: | Czesc.
Zamowilem, zestaw Exedy (zobacze co bedzie w srodku), a pytam, bo oprocz konczacego sie sprzegla mam klasyczny problem w 1-nka i wstecznym, reszta ok. |
Zobacz czy na nowym sprzęgle będzie taki sam problem. Jeśli tak, to pewnie synchronizatory. Wtedy chyba taniej będzie kupić dobra używkę. |
"Shoji Komei"
"Ritsugyo Boeki"
 |
|
|
|
 |
manzanillo [Usunięty]
|
Wysłany: 09-01-2018, 08:56
|
|
|
A czy w razie czego, skrzynia w Pajero byla taka sama (czy wiesz moze jakie jest oznaczenie tej skrzyni), bo z racji problemow z dostaniem synchronizatorow do Sigmy, podejda z Pajero ? |
|
|
|
 |
angelos
Forumowicz

|
Wysłany: 09-01-2018, 13:17
|
|
|
manzanillo napisał/a: | A czy w razie czego, skrzynia w Pajero byla taka sama (czy wiesz moze jakie jest oznaczenie tej skrzyni), bo z racji problemow z dostaniem synchronizatorow do Sigmy, podejda z Pajero ? |
Skrzynia manual to F5M33, jaka bylo w Pajero FWD tego nie wiem. Moze byc taka sama. I sprawdz jeszcze czy ilosc zebow na dyfrze jest odpodwiadajaca polosi. Bo byly 2 rodzaje. 91 mialy mniej zebow na polosi. |
"Shoji Komei"
"Ritsugyo Boeki"
 |
|
|
|
 |
SLAW205
Forumowicz
Auto: Sigma
|
Wysłany: 09-01-2018, 19:31 skrzynia
|
|
|
Jaki numer ma synchronizator który potrzebujesz |
|
|
|
 |
manzanillo [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2018, 20:06
|
|
|
Chodzi o 1szy bieg, ale jaki numer katalogowy to nie wiem. |
|
|
|
 |
katzenjammer
Nowy Forumowicz katzenjammer

Auto: Mitsubishi Sigma Wagon 12V
|
Wysłany: 18-09-2018, 08:40 Re: Wymiana sprzegla
|
|
|
manzanillo napisał/a: | Czołem koleżanki i koledzy !
Nadszedł czas wymiany sprzęgła w mojej Sigmie (92r. manual 177KM), w związku z tym chciałbym zapytać, czy jest coś szczególnego na co należy zwrócić uwagę ? |
Wymieniałeś sam? U mnie chyba sprzęgło już też daje o sobie znać - od zakupu na jałowym zdarzało się silnikowi stukać, ponieważ nie mogłem namierzyć przyczyny a nie było to zbyt uciążliwe sprawę zignorowałem, teraz hałas się nasilił ale zauważyłem, że po wciśnięciu sprzęgła problem ustępuje, poza tym od początku praca układu była ciut nieprzewidywalna. Jak już zacząłem zgłębiać temat to uświadomiłem też sobie, że pedał nie powinien stykać się z podłogą - spróbuję jeszcze przelać i odpowietrzyć wysprzęglik (tu pytanie tak na wszelki - jaka jest procedura odpowietrzania, manual potraktował to bardzo po macoszemu) ale raczej zakładam wymianę zestawu. I co było w tym Exedy? Bo cena bardzo dobra.
Pzdr! |
|
|
|
 |
manzanillo [Usunięty]
|
Wysłany: 23-09-2018, 14:54
|
|
|
Cześć !
W moim przypadku na szczęście jak sie okazalo, nie bylo koniecznosci wymiany. Po rozmowie z Bartkiem, zastosowałem Xado do skrzyni i moge powiedziec, ze efekt przerosl moje oczekiwania. Skrzynia nie pracuje moze jak nowa, ale zniknelo, ok 90% problemow. Tak wiec, jezeli chodzi o sama wymiane, to niestety nie pomoge, za to srodek polecam z czystym sumieniem !
Pozdrawiam Pawel |
|
|
|
 |
katzenjammer
Nowy Forumowicz katzenjammer

Auto: Mitsubishi Sigma Wagon 12V
|
Wysłany: 23-09-2018, 15:31
|
|
|
manzanillo napisał/a: | Cześć !
W moim przypadku na szczęście jak sie okazalo, nie bylo koniecznosci wymiany. Po rozmowie z Bartkiem, zastosowałem Xado do skrzyni i moge powiedziec, ze efekt przerosl moje oczekiwania. Skrzynia nie pracuje moze jak nowa, ale zniknelo, ok 90% problemow. Tak wiec, jezeli chodzi o sama wymiane, to niestety nie pomoge, za to srodek polecam z czystym sumieniem ! |
Mówisz o wymianie sprzęgła czy skrzyni? To kończyło się to sprzęgło czy nie? |
|
|
|
 |
manzanillo [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2018, 10:55
|
|
|
Sprzeglo sie nie konczylo, ale byly problemy z synchronizatorami, wiec przy okazji chcialem wymienic sprzeglo. Dodalem srodka jak opisalem wyzej i teraz pracuje duzo lepiej, wiec nie ma potrzeby wymiany niczego.
Pozdrawiam Pawel |
|
|
|
 |
|
|