Opony wielosezonowe |
Autor |
Wiadomość |
lucano
Forumowicz
Auto: Outlander II
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-08-2018, 13:04 Opony wielosezonowe
|
|
|
Witam,
Tak, wiem jest to temat rzeka i masa opinii. Ponieważ zastanawiam się nad założeniem takich opon to postanowiłem założyć taki temat bo nie widzę aby taki był.
Jeździ ktoś? Jeśli tak to na jakich konkretnie? |
|
|
|
 |
kazik70
Forumowicz

Auto: Outlander II GT 3.0 V6 2011r
Pomógł: 3 razy Dołączył: 30 Sie 2009 Posty: 147 Skąd: Łęczna
|
Wysłany: 14-08-2018, 13:57
|
|
|
Jakieś 10 lat temu jeździłem jeden sezon, w lecie słabo chamowały, w zimie się ślizgały.
Producenta nie pamiętam, ale zdecydowanie były to najgorsze opony w mojej historii.
Nigdy więcej nie odważyłem się iść w tą stronę.
Moje były złe pod każdym względem. Sam jestem ciekawy doświadczeń innych. |
|
|
|
 |
michalch
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0DI-D, Passat 1.8T
|
Wysłany: 14-08-2018, 15:18
|
|
|
Ja mam całoroczne Falken EuroAll Season AS200 225/55R18 98V i uważam, że jest to doskonałe rozwiązanie dla tego typu aut.
Bieżnik jest częściowo zimowy, dzięki temu radzi sobie bez najmniejszego problemu również na dziurawych i błotnistych, polnych/leśnych drogach, którymi często jeżdżę. Przetestowane na suchym i mokrym i w zasadzie nie mogę złego słowa powiedzieć. Wcześniej miałem Continental Cross Contact letnie i latem nie widzę pomiędzy nimi różnicy. |
_________________ Pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
kazik70
Forumowicz

|
Wysłany: 14-08-2018, 18:20
|
|
|
Latem nie widzisz różnicy. A jak jest zimą? Ustępuje czymś?
I jak jest z głośnością? Nie jest głośna jak typowa opona zimowa? |
|
|
|
 |
lucano
Forumowicz
|
|
|
|
 |
michalch
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 2.0DI-D, Passat 1.8T
|
Wysłany: 15-08-2018, 09:20
|
|
|
kazik70 napisał/a: | Latem nie widzisz różnicy. A jak jest zimą? Ustępuje czymś?
I jak jest z głośnością? Nie jest głośna jak typowa opona zimowa? |
No właśnie te opony wybierałem dość dokładnie i nie są głośniejsze od tych Continentali letnich (wg naklejki miały chyba tyle samo dB), zimą przetestowane w kopnym śniegu w górach i sprawdziły się bardzo dobrze.
Natomiast w drugim aucie (Passat B5FL), zachęcony doświadczeniami z Outlandera, też założyłem całoroczne Goodyear Vector 4Seasons i niestety są znacznie głośniejsze niż wcześniejsze letnie i zimowe, także są opony i opony.
Natomiast te Falkeny polecam zdecydowanie:) |
_________________ Pozdrawiam
 |
|
|
|
 |
kruhy84
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Wrz 2017 Posty: 168 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 15-08-2018, 11:11
|
|
|
przerabiałem wiele opon w wielu samochodach, nawet bieżnikowane. do wielosezonowych podchodziłem sceptycznie aż spróbowałem przy oII i jestem zaskoczony pozytywnie. zimą w śniegu ok, a zaznaczę że do domu mam dojazd polną nieodśnieżaną drogą. latem też ok. na wyjazdach wakacyjnych.
mam opony hankook dynapro hp2, wyglądają bardziej jak letnie z homologacją m+s.
https://m.hankooktire.com/pl/tire/passenger-cars/hankook-dynapro-hp2-ra33.html |
|
|
|
 |
lucano
Forumowicz
|
Wysłany: 15-08-2018, 15:28
|
|
|
Kruhy84
Ten model Hankook'a we wszystkich sklepach jest opisywany jako opona letnia. |
|
|
|
 |
kruhy84
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Wrz 2017 Posty: 168 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 15-08-2018, 21:15
|
|
|
na stronie producenta jest jako wielosezonowa i tym się sugerowałem. posiada homologacje m+s |
|
|
|
 |
kazik70
Forumowicz

|
Wysłany: 23-09-2018, 21:33
|
|
|
Podbiję temat. Może ktoś jeszcze się wypowie?
Z racji tego że robię już naprawdę małe przebiegi a zimy łagodne,
mocno chodzą mi po głowie jakieś markowe wielosezonowe.
Drogi u mnie przez 99% ostatniej zimy były czarne, kilka wcześniejszych zim w zasadzie podobnie,
parkingi tylko potrafią być zaśnieżone, ale 4x4 jest.
Z reszto drugie auto będzie na zimówkach gdyby przyszło w góry pojechać czy w ekstremalnie kiepską pogodę.
Trochę osób sobie chwali. Pomysł wydaje się rozsądny. Mimo wszystko mam trochę pietra.
Mam złe wspomnienia z tym rodzajem opon a w sezonie letnim zdarza mi się mocniej przycisnąć pedał gazu.
W prawdzie opony tego typu miałem dawno, były na zakupionym aucie, a same opony nie były na pewno klasy premium
ani tym bardziej nowe i tak sobie myślę czy po prostu w tedy gówna nie miałem.
+ pewnie jakiś postęp technologiczny też się dokonał.
Do osób zadowolonych. Jaki styl jazdy preferujecie? |
|
|
|
 |
lucano
Forumowicz
|
Wysłany: 24-09-2018, 07:03
|
|
|
JA mam od ponad 2 lat w innym aucie premium wielosezonówki (Goodyear Vector for seasons) i sobię chwalę dlatego też się zastanawiam czy w Outlanderze dadzą radę. Wahania mam bo to cięższe i wyższe auto - ale ma 4x4 więc powinien nadrobić.
Na swojej osobówce jeżdżę raczej spokojnie ale nie zamulam. Jak wjadę na autostradę to tempomat i 140-150km/h, na drodze krajowej 80-100 km/h. Przy takiej jeździe, sprawdza się taka oponka na drodze. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 24-09-2018, 09:06
|
|
|
Na wiosnę kupiłem michelin crossclimate, ale jeszcze nie miałem okazji testować zimą. Jednak komentarze są więcej niż zachęcające i liczę na normalną trakcję w zimie. W razie W mam jeszcze łańcuchy, takie zakładane w minutę. |
|
|
|
 |
kazik70
Forumowicz

|
Wysłany: 24-09-2018, 17:16
|
|
|
Goodyear Vector for seasons niestety nie ma w moim rozmiarze a nad Michelin CrossClimate SUV właśnie myślę,
jest jeszcze nowość Bridgestone Weather Control A005, mało informacji o nich,
ale na filmach propagandowych jest porównanie z CrossClimate+ i niby mają być lepsze, choć znacznie głośniejsze.
Ciekawe jak takie opony mają się do budżetowej typowo zimowej opony na śliskim i typowo budżetowej letniej w upale.
Będą podobne? Lepsze? Gorsze?
Bo że są gorsze od jej markowych sezonowych odpowiedników to jasne.
Jak duże są to różnice? Macie jakieś materiały? Ciężko coś wygoolować. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 24-09-2018, 20:33
|
|
|
Crossclimate w lecie spisuje się świetnie. Raz tylko zauważyłem że na kostce (jasnoszarej) zostawiłem czarny ślad - było to po 2 godzinnej jeździe autostradą przy temp. zewn. >+30 i teraz nie wiem czy to kwestia asfaltu z Ciechocinka czy to tak bieżnik schodził...
Wzrokowo to dużo się nie zużyły przez te 7tkm, głośność też zadowalająca, ale w Leonie to ogólnie jest bardzo, bardzo cicho. A prowadzenie - cóż to nowe auto do tego FR, więc seryjnie obniżone i utwardzone i jakość prowadzenia ogólnie jest genialna... |
|
|
|
 |
lucano
Forumowicz
|
Wysłany: 24-09-2018, 20:50
|
|
|
Słyszałem właśnie opinie na temat Crossclimate że zużywają się najszybciej z wielosezonowych bo są najmiększe. Niestety są też najdroższe i dlatego ich nie kupie bo w cenie jednej to można mieć 2 opony (lato+zima). |
|
|
|
 |
|