Trzaski wewnątrz auta na nierównościach |
Autor |
Wiadomość |
KrzysiekMRZ
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 140KM INTENSE
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-10-2018, 15:37 Trzaski wewnątrz auta na nierównościach
|
|
|
Witam wszystkich ludzi dobrej woli:)
nie wiem, czy tylko mnie irytują dźwięki wewnątrz auta wydawane przez Lancerka na wszystkich dziurach i nierównościach, czy takich pedantów, jak ja jest więcej:). Nie mniej jednak mam taki o to problem:
Jeżdżę Sedanem z 2011 r - intense. Bardzo często na nierównościach słyszę dźwięk - trzask - dobiegający z tyłu wnętrza auta.
Wydaje mi się, że problemem nie są platikiwe elementy, gdyż wszystkie sprawdzałem, zdejmowałem, jeździłem bez. Trzaski dalej były. Myślę, że może być to wina elementów metalowych, konstrukcji, elementów zgrzewanych.
Czy ktoś miał taki problem? Kogoś męczą takie trzaski ?
Może ktoś też podsunie jakiś pomysł co to może być ?
Z góry dzięki za każdą odpowiedź. |
|
 |
michok
Forumowicz

Auto: 1.8 Sedan + pakiet
|
Wysłany: 01-10-2018, 22:40
|
|
|
A może to amortyzatory?
Swoją drogą ładny zderzak. Masz od nowości te spojlery boczne zderzaka? Czy dokupiłeś? |
|
|
|
 |
KrzysiekMRZ
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 140KM INTENSE
|
Wysłany: 02-10-2018, 13:17
|
|
|
Witam,
to nie są amortyzatory. Dźwięki zawieszenia to inna para kaloszy. W ASO powiedzieli mi, że trzeszczące na nierównościach zawieszenie to norma nawet w nowych autach ze względu na gumowy osłony jakieś części zawieszenia - ale nie znam się dokładnie której części.
Nakładki zderzaka i progi są fabryczne. Montowane są w wersji Intense i Instyle. Ale z tego co się orientuje dokupić również można.
Dźwięk - trzask - o którym pisałem ewidentnie jest wewnątrz. Dobiega gdzieś z tyłu. To jest jakby metaliczny, albo metaliczno-plastikowy trzask. I nie jest to ani tylna półka w sedanie. Zastanawiam się czy to nie może być coś z metalowych części konstrukcji...np pod podsufitką. Tylko, czy ktoś miał podobnie? Albo może to jakaś wada fabryczna? |
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Mar 2012 Posty: 977 Skąd: Rumia
|
Wysłany: 03-10-2018, 18:48
|
|
|
KrzysiekMRZ, normalka zawieszenie tak ma, auto to nie jest stworzone na nasze dziurawe drogi, do tego słabe wygłuszenie i masz taką orkiestrę. W środku nie ma tam prawa nic trzeszczeć, sprawdź w bagażniku czy w kole dojazdowym coś tobie nie lata, jedyne możliwe miejsce gdzie coś może trzaskać. |
_________________  |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Pomógł: 44 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Posty: 1024 Skąd: jesteś?
|
|
|
|
 |
lukaszkalb
Forumowicz
Auto: lancer sportback 1,8 MIVEC LPG
|
Wysłany: 01-01-2019, 15:54
|
|
|
niestety lancer ma kiepsko spasowane wnętrze ja kupiłęm lancera od siostry żony i ona je miała od nowości i gdy pierwszy raz nim jechałem jak miał około 5 tyś km to też się smiałem że moje 15letnie clio jest lepiej wykończone niż ten lancer, trzeszczy wszystko zwłaszcza okolice radia jak co kolwiek wciskasz na radiu to trzeszczy. |
_________________ mitsubishi lancer sportback 1,8 MIVEC LPG 2009
opel vectra C 1,9 120 8V 2004 |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3273 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 02-01-2019, 14:44
|
|
|
lukaszkalb - nie wiem co to za egzemplarz, ale ja mam Lancera z początku produkcji (2008 rok) i do dzisiaj nic nie trzeszczy. |
|
 |
lukaszkalb
Forumowicz
|
Wysłany: 02-01-2019, 16:50
|
|
|
Uwex napisał/a: | lukaszkalb - nie wiem co to za egzemplarz, ale ja mam Lancera z początku produkcji (2008 rok) i do dzisiaj nic nie trzeszczy. | polski salon Radom, kupiony marzec 2010 rok produkcji 2009 bezwypadkowy i od nowości mi znany niestety spasowanie może ok ale jak dotykasz deskę to wszędzie coś trzeszczy może nie głośno ale słychać |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-01-2019, 10:43
|
|
|
lukaszkalb napisał/a: | jak dotykasz deskę to wszędzie coś trzeszczy może nie głośno ale słychać |
Od wyjazdu w 2011 roku z salonu deski dotykałem tylko przy czyszczeniu kokpitu, nie wiem co ludzie mają z tym macaniem deski, że to ma mieć miękkie plastiki itp. taki fetysz ?
Dodam że nic mi we wnętrzu nie skrzeczy może mam jakiś specjalny model. |
_________________  |
|
|
|
 |
lukaszkalb
Forumowicz
|
Wysłany: 03-01-2019, 17:12
|
|
|
Od wyjazdu w 2011 roku z salonu deski dotykałem tylko przy czyszczeniu kokpitu, nie wiem co ludzie mają z tym macaniem deski, że to ma mieć miękkie plastiki itp. taki fetysz ?
Dodam że nic mi we wnętrzu nie skrzeczy może mam jakiś specjalny model.[/quote]
no i przy czyszczenie słychać a jeszcze bardziej jak w radiu kanały przelaczasz lub coś zmieniasz a tak idzie wytrzymac. |
|
|
|
 |
Lucas123w
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-01-2019, 13:55
|
|
|
lukaszkalb, nie wiem czy miałeś kiedyś przyjemność jechać Dacią lub Renault tam to dopiero jest orkiestra plastików. W Lancerze to jest błoga cisza w porównaniu do tych powyżej a cenowo Renault porównywalne jest. |
_________________  |
|
|
|
 |
lukaszkalb
Forumowicz
|
Wysłany: 05-01-2019, 19:59
|
|
|
Lucas123w napisał/a: | lukaszkalb, nie wiem czy miałeś kiedyś przyjemność jechać Dacią lub Renault tam to dopiero jest orkiestra plastików. W Lancerze to jest błoga cisza w porównaniu do tych powyżej a cenowo Renault porównywalne jest. |
Chyba że w nowych bo mam Clio 2 z 2000 i jakość wykończenia i dźwięków podobna 😁 |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 05-01-2019, 22:19
|
|
|
Chyba Lancera nie masz od nowości i nikt nie wie co się w Twoim wydarzyło..?
Co jak co, ale Lancer jest wykonany porządnie.
PS Po przeczytaniu Twojego wcześniejszego wpisu o znajomości historii Auta. Trzeszczy zawsze czy trzeszczy jak dotykasz panelu przedniego? |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Pomógł: 44 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Posty: 1024 Skąd: jesteś?
|
Wysłany: 05-01-2019, 23:00
|
|
|
U mnie trzeszczy podczas naciskania na nią tylko ta "karbonowa" listwa, reszta kokpitu jest cicha podczas normalnego użytkowania (no ewentualnie pokrętło od temperatury "skrzypi" czasem). Nawet podczas popularnego z YT testu szarpania uchwytu drzwi nie ma żadnego dźwięku (drzwi nie są wyciszane). |
_________________ Moje przygody z Lancerem sportbackiem: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=102303 |
|
|
|
 |
lukaszkalb
Forumowicz
|
Wysłany: 05-01-2019, 23:16
|
|
|
RalfPi napisał/a: | Chyba Lancera nie masz od nowości i nikt nie wie co się w Twoim wydarzyło..?
Co jak co, ale Lancer jest wykonany porządnie.
PS Po przeczytaniu Twojego wcześniejszego wpisu o znajomości historii Auta. Trzeszczy zawsze czy trzeszczy jak dotykasz panelu przedniego? |
Znam auto od nowości historie jego też, trzeszczy głównie przy przełączanie radia, czyszczeniu deski, w trakcie jazdy sporadycznie,
Jedynie co to od około 3 roku auta, skrzypi przod auta zawieszenie jakby gumy stabilizatora lub poduszki na amortyzatorach ale luzow nigdzie nie ma a serwis powiedział że nic nie słyszy i tak ma być. Niestety dźwięk coraz głośniejszy ale naprawiać i wymieniac metoda prób i błędów szkoda mi czasu i kasy. |
|
|
|
 |
|