Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Trzaski wewnątrz auta na nierównościach
Autor Wiadomość
KrzysiekMRZ 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 140KM INTENSE
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-10-2018, 15:37   Trzaski wewnątrz auta na nierównościach

Witam wszystkich ludzi dobrej woli:)

nie wiem, czy tylko mnie irytują dźwięki wewnątrz auta wydawane przez Lancerka na wszystkich dziurach i nierównościach, czy takich pedantów, jak ja jest więcej:). Nie mniej jednak mam taki o to problem:
Jeżdżę Sedanem z 2011 r - intense. Bardzo często na nierównościach słyszę dźwięk - trzask - dobiegający z tyłu wnętrza auta.

Wydaje mi się, że problemem nie są platikiwe elementy, gdyż wszystkie sprawdzałem, zdejmowałem, jeździłem bez. Trzaski dalej były. Myślę, że może być to wina elementów metalowych, konstrukcji, elementów zgrzewanych.

Czy ktoś miał taki problem? Kogoś męczą takie trzaski ?

Może ktoś też podsunie jakiś pomysł co to może być ?

Z góry dzięki za każdą odpowiedź.

michok 
Forumowicz

Auto: 1.8 Sedan + pakiet
Wysłany: 01-10-2018, 22:40   

A może to amortyzatory?
Swoją drogą ładny zderzak. Masz od nowości te spojlery boczne zderzaka? Czy dokupiłeś?

KrzysiekMRZ 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 140KM INTENSE
Wysłany: 02-10-2018, 13:17   

Witam,

to nie są amortyzatory. Dźwięki zawieszenia to inna para kaloszy. W ASO powiedzieli mi, że trzeszczące na nierównościach zawieszenie to norma nawet w nowych autach ze względu na gumowy osłony jakieś części zawieszenia - ale nie znam się dokładnie której części.

Nakładki zderzaka i progi są fabryczne. Montowane są w wersji Intense i Instyle. Ale z tego co się orientuje dokupić również można.

Dźwięk - trzask - o którym pisałem ewidentnie jest wewnątrz. Dobiega gdzieś z tyłu. To jest jakby metaliczny, albo metaliczno-plastikowy trzask. I nie jest to ani tylna półka w sedanie. Zastanawiam się czy to nie może być coś z metalowych części konstrukcji...np pod podsufitką. Tylko, czy ktoś miał podobnie? Albo może to jakaś wada fabryczna?

Lucas123w 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Wysłany: 03-10-2018, 18:48   

KrzysiekMRZ, normalka zawieszenie tak ma, auto to nie jest stworzone na nasze dziurawe drogi, do tego słabe wygłuszenie i masz taką orkiestrę. W środku nie ma tam prawa nic trzeszczeć, sprawdź w bagażniku czy w kole dojazdowym coś tobie nie lata, jedyne możliwe miejsce gdzie coś może trzaskać.

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Wysłany: 03-10-2018, 23:32   

Może lewarek jest słabo dokręcony w swoim uchwycie, albo klucze :roll:

lukaszkalb 
Forumowicz

Auto: lancer sportback 1,8 MIVEC LPG
Wysłany: 01-01-2019, 15:54   

niestety lancer ma kiepsko spasowane wnętrze ja kupiłęm lancera od siostry żony i ona je miała od nowości i gdy pierwszy raz nim jechałem jak miał około 5 tyś km to też się smiałem że moje 15letnie clio jest lepiej wykończone niż ten lancer, trzeszczy wszystko zwłaszcza okolice radia jak co kolwiek wciskasz na radiu to trzeszczy.

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 02-01-2019, 14:44   

lukaszkalb - nie wiem co to za egzemplarz, ale ja mam Lancera z początku produkcji (2008 rok) i do dzisiaj nic nie trzeszczy.

lukaszkalb 
Forumowicz

Wysłany: 02-01-2019, 16:50   

Uwex napisał/a:
lukaszkalb - nie wiem co to za egzemplarz, ale ja mam Lancera z początku produkcji (2008 rok) i do dzisiaj nic nie trzeszczy.
polski salon Radom, kupiony marzec 2010 rok produkcji 2009 bezwypadkowy i od nowości mi znany niestety spasowanie może ok ale jak dotykasz deskę to wszędzie coś trzeszczy może nie głośno ale słychać

Lucas123w 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-01-2019, 10:43   

lukaszkalb napisał/a:
jak dotykasz deskę to wszędzie coś trzeszczy może nie głośno ale słychać

Od wyjazdu w 2011 roku z salonu deski dotykałem tylko przy czyszczeniu kokpitu, nie wiem co ludzie mają z tym macaniem deski, że to ma mieć miękkie plastiki itp. taki fetysz ?

Dodam że nic mi we wnętrzu nie skrzeczy może mam jakiś specjalny model.

lukaszkalb 
Forumowicz

Wysłany: 03-01-2019, 17:12   

Od wyjazdu w 2011 roku z salonu deski dotykałem tylko przy czyszczeniu kokpitu, nie wiem co ludzie mają z tym macaniem deski, że to ma mieć miękkie plastiki itp. taki fetysz ?

Dodam że nic mi we wnętrzu nie skrzeczy może mam jakiś specjalny model.[/quote]
no i przy czyszczenie słychać a jeszcze bardziej jak w radiu kanały przelaczasz lub coś zmieniasz a tak idzie wytrzymac.

Lucas123w 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-01-2019, 13:55   

lukaszkalb, nie wiem czy miałeś kiedyś przyjemność jechać Dacią lub Renault tam to dopiero jest orkiestra plastików. W Lancerze to jest błoga cisza w porównaniu do tych powyżej a cenowo Renault porównywalne jest.

lukaszkalb 
Forumowicz

Wysłany: 05-01-2019, 19:59   

Lucas123w napisał/a:
lukaszkalb, nie wiem czy miałeś kiedyś przyjemność jechać Dacią lub Renault tam to dopiero jest orkiestra plastików. W Lancerze to jest błoga cisza w porównaniu do tych powyżej a cenowo Renault porównywalne jest.

Chyba że w nowych bo mam Clio 2 z 2000 i jakość wykończenia i dźwięków podobna 😁

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 05-01-2019, 22:19   

Chyba Lancera nie masz od nowości i nikt nie wie co się w Twoim wydarzyło..?
Co jak co, ale Lancer jest wykonany porządnie.

PS Po przeczytaniu Twojego wcześniejszego wpisu o znajomości historii Auta. Trzeszczy zawsze czy trzeszczy jak dotykasz panelu przedniego?

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Wysłany: 05-01-2019, 23:00   

U mnie trzeszczy podczas naciskania na nią tylko ta "karbonowa" listwa, reszta kokpitu jest cicha podczas normalnego użytkowania (no ewentualnie pokrętło od temperatury "skrzypi" czasem). Nawet podczas popularnego z YT testu szarpania uchwytu drzwi nie ma żadnego dźwięku (drzwi nie są wyciszane).

lukaszkalb 
Forumowicz

Wysłany: 05-01-2019, 23:16   

RalfPi napisał/a:
Chyba Lancera nie masz od nowości i nikt nie wie co się w Twoim wydarzyło..?
Co jak co, ale Lancer jest wykonany porządnie.

PS Po przeczytaniu Twojego wcześniejszego wpisu o znajomości historii Auta. Trzeszczy zawsze czy trzeszczy jak dotykasz panelu przedniego?

Znam auto od nowości historie jego też, trzeszczy głównie przy przełączanie radia, czyszczeniu deski, w trakcie jazdy sporadycznie,
Jedynie co to od około 3 roku auta, skrzypi przod auta zawieszenie jakby gumy stabilizatora lub poduszki na amortyzatorach ale luzow nigdzie nie ma a serwis powiedział że nic nie słyszy i tak ma być. Niestety dźwięk coraz głośniejszy ale naprawiać i wymieniac metoda prób i błędów szkoda mi czasu i kasy.

Odpowiedz do tematu