klimatyzacja |
Autor |
Wiadomość |
Amstaf11
Forumowicz Amstaf11
Auto: Outlander III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-10-2018, 09:25 klimatyzacja
|
|
|
Witam
mam problem w samochodzie małżonki (o3 2016 2.0 ) z klimatyzacją. Klima albo bardzo grzeje albo bardzo chłodzi, nie można ustawić temperatury tzn. pokazuje co innego a chłodzi lub grzeje jak jej wygodnie. Byłem w ASO i według ichniejszych drwali ( przepraszam ) mechaników błąd jest w odczycie czujników ( podobno są dwa ) i komputer głupieje. Po wielkich bojach wymieniono mi sterownik klimatyzacji ( brak poprawy ) następnie po kolejnych bojach wymieniono mi licznik ( brak poprawy za to mam niewielki przebieg ) a potem cisza. Podobno zgłoszono problem do importera a on do centrali mitsu w kraju tulipanów i od 2 miesięcy cisza. Małżonka zaczęła jezdzić moim ( o3 2018 2.0 ) i naocznie przekonała się że jest to wkurzające. Byłem wczoraj w ASO i nadal nic nie wiedzą. Czy ktoś ma jakieś pomysły co z tym robić? Moja połowa suszy mi głowę.... Wczoraj wymyśliła że napisze do importera lub bezpośrednio do kraju tulipanów na fejsie czy innym komunikatorze.... Ma ktoś doświadczenie w tym względzie? jest to skuteczne czy też mitsu ma to w głębokim poważaniu.... W trosce o moje zdrowie ( psychiczne ) będę wdzięczny za wszelkie informacje tudzież sugestie Help |
|
|
|
 |
Czarny Ziutek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-10-2018, 22:00
|
|
|
cześć, mam to samo problem pojawia się zwłaszcza w słoneczne dni, auto nagrzewa się przez szyby, a klima działa na drugim, maksymalnie trzecim biegu by wychłodzić kabinę do temp. lodowki (temp. zadana to 23C). W serwisie jak zwykle TTTM Przy okazji innych rzeczy Tokyo założył mi czujnik natężenia światła (ten na podszybiu, który posiadały nawet auta z ubieglego wieku, a w miśku pożałowali) i wydaje się być nieco lepiej, aczkolwiek może to być efekt placebo w każdym razie w moim 14-letnim wieśwagenie raz ustawiłem, i zapomniałem... Teraz ciągle trochę w górę, trochę w dół, w zależności czy wyziębia, czy przegrzewa.. |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-10-2018, 12:43
|
|
|
Proponuję zgłaszać usterkę do ASO i wszystko mieć potwierdzone na piśmie. Jeżeli ASO do czegoś się nie przyznaje bezpiecznie będzie wziąć rzeczoznawcę, którego opinia będzie wiążąca dla sądu.
Tutaj macie trochę informacji jak można działać: https://www.auto-motor-i-...o-robic,18430,3 |
|
|
|
 |
Amstaf11
Forumowicz Amstaf11
|
Wysłany: 26-10-2018, 11:04
|
|
|
Kolega Rajan widzę trochę teoretyczny...
Zawsze w ASO w zleceniu podajemy wszelkie usterki, co do rzeczoznawcy to też słabo bowiem jest to opinia prywatna ( strony ) ważny jest rzeczoznawca powołany przez sąd, a to tylko koszta i problemy. ważne dla mnie jest załatwienie tematu a nie napychanie kasy prawnikom
Ale mam trochę czasu w weekend i odświeżę sobie mój angielski i popisze sobie maile do importera i producenta |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
|
Wysłany: 26-10-2018, 18:13
|
|
|
Amstaf11 napisał/a: | Kolega Rajan widzę trochę teoretyczny... |
Nie bardzo rozumiem... Prosisz o "informacje tudzież sugestie", a potem wyjeżdżasz z takim tekstem.
Co do rzeczoznawcy to nie masz racji - bierzesz takiego co sporządza opinie dla sądu i później możesz się tym posługiwać. Nie jest to opinia prywatna tylko osoby z odpowiednimi uprawnieniami. Prywatnie to Ci sąsiad może zrobić opinie i faktycznie tym się możesz podetrzeć. Opinia rzeczoznawcy robi głównie wrażenie na sprzedawcy/importerze. Poza tym taki człowiek podpowie Ci jak działać i czego wymagać.
Oczywiście nie polecam sądu i mam nadzieję, że uda się sprawę szybko i skutecznie rozwiązać. |
|
|
|
 |
Amstaf11
Forumowicz Amstaf11
|
Wysłany: 26-10-2018, 20:43
|
|
|
Kolego Rajan spokojnie, bez bicia piany.....
Sorki jeśli uraziłem... nie było to moim zamiarem ale twoje sugestie są dla mnie oczywiste i od tego zacząłem walkę.
Tak się składa, że mam kontakt z prawem ( na szczęście po słusznej stronie ) i to co piszesz jest nie do końca prawdą. Opinia rzeczoznawcy pochodząca od strony sporu jest zawsze opinią prywatną. Nie chodzi o to , że jest sporządzona przez osobę prywatną lub nieuprawnioną. Możesz ich mieć kilka a strona przeciwna następnych parę bo ty za nią płacisz i w 100% nie przedstawisz sądowi opinii tzw. swojego rzeczoznawcy czy biegłego którą będzie w sprzeczności z twoją tezą dowodową. Dlatego też Sąd aby wykluczyć stronniczość takich opinii powołuje swojego biegłego za którego notabene ty płacisz, co więcej Sąd nakazuje stronie Powodowej ( czyli tobie ) wpłacić zaliczkę dla biegłego na poczet tej opinii. Z tego to powodu pochodząca opinia od strony sporu jest kolokwialnie "słaba", natomiast jeśli jest rzetelnie sporządzona może ugruntować cię w złożeniu pozwu. Sąsiad nie sąsiad , biegły nie biegły a i tak jego opinia jest dla sądu " prywatna " jako że pochodzi od strony sporu a nie dlatego, że jest sporządzona przez osobę niekompetentną
Pomijając moje wywody myślałem, że ktoś ma jakieś doświadczenie w "walce" np. przedstawiając swoje zastrzeżenia w mediach społecznościowych co np. zakończyło się sukcesem tzn. ktoś od importera lub producenta zajął się sprawą i pomógł załatwić kolokwialnie "temat". Ale widać albo zainteresowani podpisali klauzule poufności lub nie chcą się chwalić swoja porażką lub zwycięstwem. Droga sądowa jest długotrwała, kosztowna i w co najmniej 50% obarczoną możliwością porażki. Ja zawsze staram się doprowadzić do ugody stron aby każdy uważał, że w sporze jest zwycięzcą ( tzw. winner vs winner ) . O dalszych przygodach z tematem napisze jak coś ugram |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
|
Wysłany: 30-10-2018, 15:24
|
|
|
Amstaf11 napisał/a: | Kolego Rajan spokojnie, bez bicia piany.....
|
Hmmm... a biłem już pianę?
Prawnikiem nie jestem i faktycznie nie będę Cię pouczał w tej kwestii. Miałem dość sporo do czynienia z prawnikami, ale jeszcze nikt mi nie objaśnił kwestii opinii prywatnej, za co Ci serdecznie dziękuję (dziwne, bo miałem już do czynienia z opinią rzeczoznawcy sporządzoną przez stronę i wydaje mi się niemożliwe, żeby prawnik nie wiedział o ugruntowanej wykładni sądu na ten temat...).
W dobie Facebook'a polecam zamieszczenie odpowiedniego postu. Mój kolega tak obsmarował jedną firmę i o dziwo szybko z nim pozytywnie załatwili sprawę Może nawet warto pisać właśnie gdzieś na zagranicznych stronach, bo u nas chyba jest tzw. olewka. |
|
|
|
 |
adam3773
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III. 2.0 AWD
|
Wysłany: 02-12-2018, 17:13
|
|
|
I co udało się coś osiągnąć w kwestii klimy oczywiście nie prawników😀. Też mam podobne odczucia odnośnie tej "automatyki " w klimie. |
_________________ Adam |
|
|
|
 |
Amstaf11
Forumowicz Amstaf11
|
Wysłany: 02-12-2018, 17:59
|
|
|
Klima nadal nie działa prawidłowo.... ale dwa razy dzwonił dystrybutor diamenta i prosił o cierpliwość w tej sprawie ponieważ czekają na zbiorczą poprawkę aktualizującą oprogramowanie
Zobaczymy co dalej.. ale za parę dni będę miał więcej czasu i zacznę ich dalej męczyć i jak nie pomoże to ponowie posta na forum społecznościowym diamenta w Polsce i jeszcze w Holandii. Małżonka na razie nic nie mówi a ja nie pytam jak sobie radzi z samochodem |
|
|
|
 |
adam3773
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-12-2018, 00:22
|
|
|
Daj znać jak poszło.
[ Dodano: 22-01-2019, 03:31 ]
Coś się ruszyło w sprawie nowego softu do klimatyzacji ? |
_________________ Adam |
|
|
|
 |
Czarny Ziutek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 27-01-2019, 21:56
|
|
|
Podbijam temat ktoś coś wie o aktualizacji oprogramowania klimy?
Niestety jak ręcznie nie ustawię sobie nawiewu na szybę to automat przełączy jak już cała szyba jest zaparowana...nieogarniam logiki działania tej klimy... najczęściej wieje po nogach, jak już cala woda z butów odparuje na szybę, to po kilkunastu minutach łaskawie dołączy na chwilę nawiew na szybę ale tak bez przesady - w końcu całkowicie odparowana szyba to tylko w markach premium i znów wieje tylko po nogach... na palcach jednej ręki mogę policzyć ile razy automat załączył nawiew na przód... |
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Sie 2018 Posty: 358 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 27-01-2019, 22:32
|
|
|
Czarny Ziutek napisał/a: | Podbijam temat ktoś coś wie o aktualizacji oprogramowania klimy?
Niestety jak ręcznie nie ustawię sobie nawiewu na szybę to automat przełączy jak już cała szyba jest zaparowana...nieogarniam logiki działania tej klimy... najczęściej wieje po nogach, jak już cala woda z butów odparuje na szybę, to po kilkunastu minutach łaskawie dołączy na chwilę nawiew na szybę ale tak bez przesady - w końcu całkowicie odparowana szyba to tylko w markach premium i znów wieje tylko po nogach... na palcach jednej ręki mogę policzyć ile razy automat załączył nawiew na przód... |
Jakbym opis mojego auta widział
Również przyłączam się do prośby o info na temat oprogramowania. |
|
 |
adam3773
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-02-2019, 19:18
|
|
|
Chyba odpowiedzi się nie doczekamy |
_________________ Adam |
|
|
|
 |
Czarny Ziutek
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2019, 19:52
|
|
|
Witam, dzisiaj byłem na I przeglądzie w Auto Kraku, zgłosiłem problem z klimatyzacją. Wgrano mi na nowo oprogramowanie ale z tego co się dowiedziałem to mialem najaktualniejszą wersję zarówno od klimy jak i od blutufa i niczego nowego do outka nie mieli ale nad pisali raz jeszcze . Zobaczymy czy to coś pomoże...
Chyba, że ktoś coś w tak zwanym międzyczasie wykombinował? |
|
|
|
 |
acent
Forumowicz
Auto: O3 lpg
|
Wysłany: 11-03-2019, 12:22
|
|
|
Witam
Sprawa jest dość prosta, tylko trzeba przekonać serwis do efektywnej pracy (studiowanie dokumentacji serwisowej). Niestety specjaliści z ASO za najniższą krajową jakoś się do tego nie palą i słusznie. Można zgłaszać w nieskończoność, a producent nawet nie kiwnie przysłowiowym palcem. Odpowiedź jest w dokumentacji serwisowej, funkcje specjalne, sekcja dotycząca ustawień nawiewu i klimatyzacji FOOT / DEF Air outlet ratio oraz FACE / FOOT Air outlet ratio (nie znam MUT, więc napisałem info z dokumentacji). DEF (defrost) - to jest nawiew na szybę, FOOT - stopy, FACE - twarz. Można ustawiać co jest ważniejsze. |
_________________ Pozdr Acent |
|
|
|
 |
|