|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kupno Mitsubishi Colt VII 5d.. 1.3 MIVEC 95KM, warto?? |
Autor |
Wiadomość |
BarMoto
Nowy Forumowicz
Auto: Colt VII
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-10-2018, 18:53 Kupno Mitsubishi Colt VII 5d.. 1.3 MIVEC 95KM, warto??
|
|
|
Witam,
Jestem tu nowy, ponieważ dziewczyna planuje kupno autka, małe z małym silnikiem ale żwawym, 4 drzwi..
było VW Polo 1.4 75KM ale porażka.. wybór się ma pomiędzy Suzuki Splash a właśnie Mitsubishi Coltem 7-generacji...ja jestem bardziej za Coltem..
i tu pytanie..
Polecacie? Jak ze spalaniem w silniku 1.3 benzyna 95KM?
Jak się jeździ tym autem?
jak sprawy techniczne? sprawia problemy? zależy mi na bezproblemowym eksploatowaniu.
A jak kwestia rudej? lubi colta?
zaznaczam że chodzi mi o najnowszego VII generacji 2008-2011.
Proszę o porady. |
|
|
|
 |
Sewer
Nowy Forumowicz Sewer
Auto: Misiu Colt VI
|
Wysłany: 30-10-2018, 04:53 Re: Kupno Mitsubishi Colt VII 5d.. 1.3 MIVEC 95KM, warto??
|
|
|
Polecacie? Jak ze spalaniem w silniku 1.3 benzyna 95KM?
jak sprawy techniczne? sprawia problemy? zależy mi na bezproblemowym eksploatowaniu.
A jak kwestia rudej? lubi colta?
zaznaczam że chodzi mi o najnowszego VII generacji 2008-2011.
Proszę o porady. [/quote]
========================================================
Nie wiem jak w Miśku 1,3 ale ja mam 1,1 3D z 2009r od dwóch lat. (u mnie w domu zawsze królowały auta azjatyckie (Kia, Hyundai, Suzuki, Mitsu Lancer i teraz Colt). Cóż - marka Mitsu uchodzi w oczach mechaników za "nie-psujliwą". I faktycznie złego słowa na Lancera i Colta powiedzieć nie mogę. Mój 75KM - wstydu na światłach i drodze nie robi!
Leje się, zmienia to co trzeba i połyka kilometry. Co do spalania - Miśki generalnie nie słyną z jazdy o kropelce. Lancer potrafił połknąć i 14l/100(w zimie) a mój jak się 3mam "podpowiadacza" zmiany biegów na szybkościomierzu - potrafi na trasie zejść do 5l/100. Ale w zimie to i 10l/100 łyknął. Dużo zależy od stylu jazdy i lekkiej lub ciężkiej nogi.
<Poprzednik Daihatsu Cuore na trasie schodził do 4l/100 a w mieście nie przekraczał 6!>
Dopiero po zakupie mojego - jak byłem w Katowicach w serwisie Mitsu na Paderewie dowiedziałem się,że Colty z silnikiem 1,3 są lepszym wyborem od strony technicznej od 1,1.
Wyższa kultura pracy silnika (4 cylindry), mniejsze spalanie(!), i o dziwo podobno tańsze części i materiały eksploatacyjne. Choć do mojego dużo części (tańszych) podchodzi ze Smarta four x four.
Generalnie marka Mitsu jest niedoceniana na naszym rynku. Jednak niezawodnością potrafi się odwdzięczyć bezproblemową eksploatacją o ile się o niego dba. Trzeba tylko mieć fachowca, który ogarnie to auto bo nie wszyscy chcą brać się za japońce.Co do rudej - jeżeli nie było jakiejś masakrycznej ingerencji blacharza w aucie - w moim (2009r) nie występuje. Ale do 2016r - nie widział polskich dróg a jak kupiłem to zakonserwowałem od spodu.
A tak nie a propos - to mój jest na sprzedaż.:) |
_________________ Szerokości!:)
@ntonio |
|
|
|
 |
BarMoto
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-10-2018, 17:52
|
|
|
Jednak wchodze w grę tylko wersja 1.3 Panie drogi |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 03-11-2018, 21:36
|
|
|
Sewer napisał/a: | Polecacie? Jak ze spalaniem w silniku 1.3 benzyna 95KM?
A jak kwestia rudej? lubi colta? |
Polecam
Spalanie w podpisie.
Dobrze.
Niektórzy narzekają na układ kierowniczy, że kierownica słabo odbija i że trzeba ciągle kontrolować tor jazdy. Co oznacza poruszanie kierownicą 1mm w lewo, a za chwilę jedziesz w rów, 1 mm w prawo i jedziesz na środek. Warto przejechać się np poza miastem i zwrócić na to uwagę.
Słaba widoczność za lewym przednim słupkiem, np przy skręcie, lub przy pasach - trzeba uważać.
Duże lusterka boczne.
Z wymian to sprężyny tył i łączniki przód, no i hamulce tył.
Olej ciągle 5W30, wymieniany co roku, ubytków nie zanotowano.
Mały bagażnik, ale można powiększyć składając fotele.
W kwestii rudej - mojego nie lubi.
Jeśli ostatnia generacja - przy szukaniu zwracaj uwagę na dodatki: 4 szyby el. opuszczane, halogeny przód i sterowanie w kierownicy. To będzie przyzwoita wersja.
Zapraszam też do mojego tematu:
Kod: | https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=74869 |
Oraz do działu technicznego:
Kod: | https://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=110 |
|
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
BarMoto
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-11-2018, 17:28
|
|
|
Dzięki za wyczerpujący opis. to auto ma byc dla dziewczyny i ten słupek zasłaniający wszystko dyskwalifikuje chyba to auto. druga rzecz co mnie denerwuje to duża kwadratowa buda i ten niski profil opon...to wygląda komicznie wg mnie.. tam jest chyba 185 50 r15.. moim zdaniem opona zdecydowanie za niska....powinno tam być co najmniej profil 60.
fajna jest wersja 2 drzwiowa... ale jednak musi byc 4 drzwi. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 04-11-2018, 17:34
|
|
|
BarMoto napisał/a: | ten słupek zasłaniający wszystko dyskwalifikuje chyba to auto. |
Tym się nie sugeruj - to zmora "nowych" aut |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 04-11-2018, 19:57
|
|
|
Z tym słupkiem nie przesadzajmy - dużo zależy od wzrostu i pozycji kierowcy. Trzeba wiedzieć kiedy wyjrzeć.
Opony 195/50R15 nie są złe, i wcale źle nie wyglądają na tej budzie |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
|
|