Słabnie podczas jazdy |
Autor |
Wiadomość |
Wisnia1994
Nowy Forumowicz Colciak43
Auto: Mitsubishi colt z30
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-11-2018, 20:44 Słabnie podczas jazdy
|
|
|
Witam mam problem ze swoim colciakiem A mianowicie jest to Mitsubishi colt 2009r 1.3benzyna 95km po diagnostyce komputerowej wyskoczył błąd P1970 . Dzieje się to po rozgrzaniu silnika samochód jedzie normalnie wszystko gra a w pewnym momencie zapala się check engine i samochód slabnie nie reaguje na padał gazu . Zjezdzam na pobocze A silnik na biegu jałowym falują między 200 a 2000 ob gasze auto na 15 s odpalam jedzie normalnie i tak co 40-50 |
_________________ Wisnia |
|
|
|
 |
mike88
Mitsumaniak
Auto: Colt CZT
|
Wysłany: 06-11-2018, 08:32
|
|
|
sprawdź czy czasem kolektor nie powiedział "nara"
U mnie od czasu jego pęknięcia jest identyczny objaw, zdarza się to sporadycznie ale i błąd i objawy są takie jak u Ciebie. Ja mu w gaz a on prawie zdycha i toczy sie max 50 z falowaniem obrotów.
Potem doszło do tego, że samo wyłączenie silnika nic nie da i trzeba będzie błąd wykasować bo inaczej nie pojedziesz normalnie.
Słabnięcie jest efektem wejścia w tryb awaryjny.
[ Dodano: 06-11-2018, 08:54 ]
manual:
Failed manifold absolute pressure sensor
Failed accelerator pedal position sensor AIr drawn in from gaps in gasket, seals, etc.
Failed throttle valve control servo Failed engine-ECU or engine-A-M/T-ECU |
|
 |
Wisnia1994
|
Wysłany: 06-11-2018, 12:51
|
|
|
A jak to sprawdzić? |
|
|
|
 |
mike88
Mitsumaniak
Auto: Colt CZT
|
Wysłany: 06-11-2018, 16:30
|
|
|
ja zdjąłem osłonę termiczną i cyknąłem zdjęcie kolektora od spodu przy flanszy. Różnica polega na tym, że w CZT to typowa "usterka" a u Ciebie....wróżenie z fusów.
Odnośnie objawów to te same co piszesz, innym userom śmierdzi na przykład spalinami w środku samochodu. Ja tego nie doświadczyłem na tyle, żeby mi robiło komore gazową. Oczywiście kolejna sprawa to nadmierne nagrzewanie się komory silnikowej, u mnie bardzo odczuwalne (do tego stopnia, że dotknięcie rury gumowej od IC było wyzwaniem).
Można wrzucić diagnostykę typu ELM + torq pro i wyczytać jakieś wątpliwe parametry.
Można sprawdzić też podstawowe rzeczy typu świece, filtr powietrza. Wątpię żeby przepływka szwankowała ale...warto spróbować najpierw po taniości |
|
 |
Wisnia1994
|
Wysłany: 06-11-2018, 19:23
|
|
|
To wszystko było wymieniane wtryskiwacze świece cewki przepustnica wszystkie filtry czujnik ciśnienia powietrza w kolektorze dolotowym . Dziś też zauważyłem że jest urwany masa pomiędzy silnikiem a karoserią |
|
|
|
 |
|