Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Słabnie podczas jazdy
Autor Wiadomość
Wisnia1994 
Nowy Forumowicz
Colciak43

Auto: Mitsubishi colt z30
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 05-11-2018, 20:44   Słabnie podczas jazdy

Witam mam problem ze swoim colciakiem A mianowicie jest to Mitsubishi colt 2009r 1.3benzyna 95km po diagnostyce komputerowej wyskoczył błąd P1970 . Dzieje się to po rozgrzaniu silnika samochód jedzie normalnie wszystko gra a w pewnym momencie zapala się check engine i samochód slabnie nie reaguje na padał gazu . Zjezdzam na pobocze A silnik na biegu jałowym falują między 200 a 2000 ob gasze auto na 15 s odpalam jedzie normalnie i tak co 40-50

mike88 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZT
Wysłany: 06-11-2018, 08:32   

sprawdź czy czasem kolektor nie powiedział "nara"
U mnie od czasu jego pęknięcia jest identyczny objaw, zdarza się to sporadycznie ale i błąd i objawy są takie jak u Ciebie. Ja mu w gaz a on prawie zdycha i toczy sie max 50 z falowaniem obrotów.
Potem doszło do tego, że samo wyłączenie silnika nic nie da i trzeba będzie błąd wykasować bo inaczej nie pojedziesz normalnie.
Słabnięcie jest efektem wejścia w tryb awaryjny.

[ Dodano: 06-11-2018, 08:54 ]
manual:
Failed manifold absolute pressure sensor
Failed accelerator pedal position sensor AIr drawn in from gaps in gasket, seals, etc.
Failed throttle valve control servo Failed engine-ECU or engine-A-M/T-ECU

Wisnia1994 
Nowy Forumowicz
Colciak43

Wysłany: 06-11-2018, 12:51   

A jak to sprawdzić?

mike88 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZT
Wysłany: 06-11-2018, 16:30   

ja zdjąłem osłonę termiczną i cyknąłem zdjęcie kolektora od spodu przy flanszy. Różnica polega na tym, że w CZT to typowa "usterka" a u Ciebie....wróżenie z fusów.
Odnośnie objawów to te same co piszesz, innym userom śmierdzi na przykład spalinami w środku samochodu. Ja tego nie doświadczyłem na tyle, żeby mi robiło komore gazową. Oczywiście kolejna sprawa to nadmierne nagrzewanie się komory silnikowej, u mnie bardzo odczuwalne (do tego stopnia, że dotknięcie rury gumowej od IC było wyzwaniem).
Można wrzucić diagnostykę typu ELM + torq pro i wyczytać jakieś wątpliwe parametry.
Można sprawdzić też podstawowe rzeczy typu świece, filtr powietrza. Wątpię żeby przepływka szwankowała ale...warto spróbować najpierw po taniości

Wisnia1994 
Nowy Forumowicz
Colciak43

Wysłany: 06-11-2018, 19:23   

To wszystko było wymieniane wtryskiwacze świece cewki przepustnica wszystkie filtry czujnik ciśnienia powietrza w kolektorze dolotowym . Dziś też zauważyłem że jest urwany masa pomiędzy silnikiem a karoserią

Odpowiedz do tematu