Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Silnik szarpie
Autor Wiadomość
piotreksck 
Forumowicz

Auto: MITSUBISHI SPACE RUNNER 2.0 99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-11-2018, 14:52   Silnik szarpie

Witam
silnik czy rozgrzany czy zimny odpala bez problemu ,ale jak ja mu przyciskam gaz aby np.wyprzedzić kogoś to tak muli i dopiero po jakiejś chwili załapuje obroty i dzida przyspiesza a tak to jakby mu brakowało paliwa.I po chwili wyrywa z impetem do przodu a powinno tak być od początku wciskania gazu.I wtedy nawet jak zredukuje bieg i wciskam gazu to szarpie silnikiem.Wyczytałem ,że mogą być kable zapłonowe zużyte.W moim mitsubishi są 2 kable i 2 cewki z fajkami do świec dochodzące.Pojazd jest z roku 1999 i mam wrażenie ,że nigdy to nie było wymieniane.Nadmieniam ,że świece mam nówki i rozbierałem pół paki i dostałem się do pompy paliwa w baku i pompa daje czadu a filtr do niej załączony czysty. Proszę o porady a może z mitsumaniaków miał tez taki przypadek pozdrawiam i z góry dzięki

Runner 
Forumowicz

Auto: space runner
Wysłany: 18-11-2018, 20:52   

Cześć, na początek sprawdź przewody ( w ciemnościach otwórz maskę i popatrz czy na przewodach nie widać jak przeskakuję prąd). Jak widać jakby takie male błyskawice to to przewody. Sprawdz też czy silnik nie bierze lewego powietrza na dolocie. Czyli posprawdzaj czy pucha od filtra sie nie otworzyła czy też przewod od dolotu nigdzie nie jest pękniety a moze obejma się zsuneła. A masz lpg? I jaka pojemnosc silika?

FTOrek 
Forumowicz

Auto: COLT CJ5A
Wysłany: 20-11-2018, 18:00   

Witam.Jeśli masz 2 cewki i 2 przewody to jest silnik 2-litry 4g63.Masz tam dwie fajko cewki.Zdejmij przewód i ściągnij fajkę.Miejsca styków z przewodem i ze sprężynka fajki oczyść i zapryskaj np.WD.Oczywiście sprawdź przewody.Gdy to nie da efektów to zmień cewki.Powodzenia

piotreksck 
Forumowicz

Auto: MITSUBISHI SPACE RUNNER 2.0 99
Wysłany: 23-11-2018, 21:14   

Witam chłopaki dziękuję za pomoc wymieniłem 2 przewody wraz z fajka i do świec i była wyraźną poprawa dzisiaj kurier przywiózł mi 2 cewki. Będąc w pracy to wymieniłem a potem wracałem z pracy i po prostu bajka :) ja sobie fajnie gazu dodaje a furka elegancko ciągnie bez szarpania aż chce się jeździć i co robię...? Jeżdżę hihi hi pozdrowionka ziomki oby wasze miski śmiały bezawaryjnie

SpaceRuner201 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Runner 2.0,16V 2001
Wysłany: 10-03-2021, 14:15   

Siemanko.

W temacie. Przyczyn może być kilka ale nie jest ich dużo. Tak jak koledzy radzili trzeba sprawdzić kable, świece ale!!! za nim cokolwiek wymienisz sprawdź też.. silnik krokowy przepustnicy powietrza. Ustrojstwo jest odpowiedzialne za regulacje wolnych obrrrrrrrrrrrrrrrrotów brrrr. Jak go odkręcisz to zostaw podpięty do kabelków i sprawdź czy po przekręceniu kluczyka stacyjki się rusza. Jak nie to bardzo nie ładnie i trzeba go wymienić.

FTOrek 
Forumowicz

Auto: COLT CJ5A
Wysłany: 10-03-2021, 18:57   

Witam.Silniczek krokowy odpowiada za obroty silnika.Nawet gdy jest uszkodzony auto nie zrywa ,nie szarpie.Jedynie nie utrzymuje prawidłowych obrotów.Np.długo utrzymuje wysokie obroty lub występuje falowanie obrotów.Jeśli się mylę niech fachowcy mnie poprawią.

lukkom 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero
Wysłany: 19-03-2021, 12:19   

Przewody cewek, mój Tata miał problem u siebie, wystarczyło przeczyścić i było cacy.

Odpowiedz do tematu