|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Skrzynia, cieknący olej |
Autor |
Wiadomość |
Tuners
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-09-2018, 10:59 Skrzynia, cieknący olej
|
|
|
Witajcie, straszna sprawa z tym moim autem, oddałem je ostatnio do majstra, bo coś mi ciekło, majster mówi, żeby wymienić simering, wymienił, ale mówi, żeby podjechać za jakiś czas sprawdzić czy to trzyma.No to auto zostawione, a okazuje się, że to nic nie daje, że olej się leje po całym układzie napędowym I twierdzi, że musze wymienić skrzynie... Sam nie wiem już co mam o tym myśleć... Na 4 I 5 biegu słychać jakieś dudnienie(?) jakby coś wpadało w rezonans |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 12-09-2018, 17:30
|
|
|
Jaką masz dokładnie Carismę, jaki rocznik i jaki silnik? |
|
|
|
 |
Tuners
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-09-2018, 11:10
|
|
|
1,6 90 km 1997 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-09-2018, 17:36
|
|
|
Zależy skąd cieknie ale jak uszczelniacz półosi wymieniłeś i dalej cieknie to albo z obudowy drugiego przegubu albo uszczelniaczem wałka sprzęgłowego albo wybierakiem. Jeśli z wałka sprzęgłowego lub z wybieraka to trzeba rozbierać skrzynię lub wymiana. Jeśli zdecydował byś się na wymianę to w Carismie 1.6 siedzi skrzynia z Renault JB3 tylko różni się od Renault częścią przykręcaną do silnika. Kiedyś w swojej Carismie 1.6 zakładałem skrzynię od Renault Clio (tylko JB1 która też pasuje) tylko musiałem do niej przełożyć właśnie tę część skręcaną z silnikiem. |
|
|
|
 |
Tuners
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-09-2018, 10:24
|
|
|
Ok, dzięki za pomysł z tą skrzynią od clio, dopytam jeszcze tylko od jakiego silnika szukać tej skrzyni? I jak carisma zachowywała się z tą skrzynią
Ogólnie majstrowi udało się to uszczelnić, mówi że lało się gdzies na katalizator..., jeszcze mówił, że w skrzyni nie ma żadnych opiłków I że nikt mi tego nie zreanimuje, tylko wymiana skrzyni... |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-09-2018, 17:32
|
|
|
JB1 była montowana w trochę mniejszych silnikach chyba max w 1.4 a JB3 w 1.6 i chyba w 1.8 w Megane i w Lagunach. Szukaj po symbolach JB3 i JB1. |
|
|
|
 |
Skinnyman119
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 19-11-2018, 19:44
|
|
|
Uszczelnianie tej skrzyni to walka z wiatrakami. Uszczelnij co się da i zalej nowy olej. Elf NFJ 75W80. Jeśli nie pomoże to koniec skrzyni |
|
|
|
 |
|
|