Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Spryskiwacze reflektorów CS9W
Autor Wiadomość
Pizmak01 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 [CS9W] 4G63
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-11-2018, 13:55   Spryskiwacze reflektorów CS9W

Witam Wszystkich,

Po dość długiej przerwie (nie licząc okazyjnego użytkowania Pajero Sport) wracam do Mitsubishi (pierwszy raz od kiedy jeździłem Lancerem C66A). Aktualnie stałem się posiadaczem CS9W (2.0 sport wagon) z 2004 roku.

Generalnie auto na razie spoko chociaż pewnie wyjdą jakieś rzeczy z czasem.

Jedną z rzeczy jaką już zauważyłem są nie działające spryskiwacze reflektorów, sprawa ma się następująco:

- odpalam
- włączam światła (mijania i/lub drogowe)
- wciskam przycisk na przełączniku świateł
- słyszę silniczek

Dysze ani nie wyskakują ani nie są mokre (jakby spryskiwały w środku bez wysunięcia to by były mokre chyba), silniczek raczej działa jak trzeba bo go słychać.

Pytania:
1. Czy same dysze są wypychane pod ciśnieniem płynu czy mają dodatkowy mechaniczny napęd z wyjątkiem tego silniczka/pompki (z tego co sprawdzałem to raczej nie mają)
2. Czy poziom płynu ma tu coś do rzeczy (tylna i przednia szyba działają normalnie jeśli idzie o spryskiwanie)
3. Jak się do tego dobrać bez rozkręcania całego przodu, żeby zobaczyć czy coś nie jest rozłączone lub zapchane, może ktoś ma jakieś zdjęcia?)
4. Czy pomka do szyb jest ta sama co do świateł i gdzie je zlokalizować (obie).

Niestety nie mam kanału żeby to jakoś na szybko sprawdzić więc chcę się dopytać teraz a w wolnej chwili gdzieś podjechać i to na spokojnie ogarnąć.

Z góry dziękuję za sugestie.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-11-2018, 07:55   

Pizmak01 napisał/a:
1. Czy same dysze są wypychane pod ciśnieniem płynu czy mają dodatkowy mechaniczny napęd z wyjątkiem tego silniczka/pompki (z tego co sprawdzałem to raczej nie mają)
Sterowane są ciśnieniem płynu
Pizmak01 napisał/a:
2. Czy poziom płynu ma tu coś do rzeczy (tylna i przednia szyba działają normalnie jeśli idzie o spryskiwanie)
Tak, przy niskim stanie pompka moze nie chciec zaciagnac płynu - uzupełnij płyn to bedzie najtanszy sposób sprawdzenia czy wszystko dziala należycie.
Pizmak01 napisał/a:
3. Jak się do tego dobrać bez rozkręcania całego przodu, żeby zobaczyć czy coś nie jest rozłączone lub zapchane, może ktoś ma jakieś zdjęcia?)
Trzeba sciagnac zderzak
Pizmak01 napisał/a:
4. Czy pomka do szyb jest ta sama co do świateł i gdzie je zlokalizować (obie).
Nie, ta do swiatel jest 2razy wieksza, wszystko znajduje sie przy głownym zbiorniczku płynu

Zdjecie odnalezione gdzies na necie:

Oczywiscie na samochodzie zamontowane jest tak ze pompka jest w poziomie
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Pizmak01 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-11-2018, 08:44   

Dzięki za odpowiedź, sprawdzę sobie w pierwszej kolejności z płynem, może coś tam też być zapchane, jak nie pomoże to w wolnej chwili rozkręcę jak znajdę miejscówkę (pod blokiem słabo).

grzeszek85 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer1,6 VII Sport
Wysłany: 26-11-2018, 22:56   

Witaj.
Nie trzeba rozbierać przodu, aby dostać się do zbiornika i pompek spryskiwaczy. Zbiornik jest przed kołem po stronie pasażera. Zrobisz to na lewarku samochodowym. Trochę ciasnawo, ale mnie się udało. Musisz zdjąć koło po stronie pasażera, osłonkę od dołu oraz plastikowe nadkole. Kilka spinek mi się przy tym połamało, ale w sklepie motoryzacyjnym lub na necie da radę zakupić nowe. Zbiorniczek trzyma się w trzech punktach ( 1 śruba i 2 nakrętki jak dobrze pamiętam). Ogólnie są trzy pompki spryskiwaczy. Jedna do reflektorów największa i dwie mniejsze takie same (jedna do przedniej szyby i druga do tylnej).

Pizmak01 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-11-2018, 09:06   

Dzięki ogarnę jak będę miał chwilę i miejscówkę jakąś.

Odpowiedz do tematu