Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Przerywanie, dlawienie sie silnika
Autor Wiadomość
Etano 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitshubishi Carisma 1.6 16v
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-11-2018, 11:29   [Cari 1.6] Przerywanie, dlawienie sie silnika

Witajcie, borykam sie z pewnym problemem od dłuższego czasu
Mianowicie przerywanie zaplonu podczas jazdy. Postaram sie opisac problem dosyc szczegółowo. Od zakupu auta przerywalo ono ale bardzo sporadycznie, pozniej nasililo sie to do tego stopnia ze potrafilo zgasnac podczas jazdy ( gdy wrzucilem na luz) okazalo sie ze uszczelniacze gniazd swiec przepuszczaja olej. Przez co zalewalo swiece. Po wymianie problem ustal. Jednak po jakims czasie moze miesiaca, znow problem sie pojawil z identycznymi objawami jednak mozna bylo spokojnie jezdzic poniewaz nie czestotliwosc przerywania byla niska, pozniej zaczelo sie to ponownie nasilac. Lecz nie byla juz to wina uszczelniaczy, poniewaz gniazda byly suche. Wiec wymienilem swiece oraz kable zaplonowe rezultat ? Brak. Znajomy mechanik polecil wymiane cewki ( twierdzil ze moga objawiac sie tym ze pracuja normalnie nagle zacznie im odwalac, i pozniej znowu pracuja nromalnie) otoz tez tak dzialal moj silnik. Raz nie przerywal a raz przerywal. Po wymianie jednej z dwoch cewek rezultat ? Brak. Wzialem sie za sprawdzenie czy gdzies nie ma przebic na instalacji elektrycznej, nie znalazlem nic ale - tu zdziwienie problem ustal i to na dosyc dlugi czas. Nastepnie auto dostało wahań nastrojów w jeden dzien ciagle przerywalo na drugi pracowalo ładnie bez szwanku. Az do teraz, w tym momencie auto dusi sie gdy dodam mocniej gazu ( po czym nagle dostaje kopa jak gdyby dopiero dostal dawke paliwa) oczywiście regularnie przerywa. A czasami mam wrazenie jak gdyby palil tylko na 2-3 gary ( w tym momencie zapala sie Check, a gdy tylko wrzuce na luz obroty spadaja do 0 i auto gaśnie, po ponownym uruchomoeniu pojazdu check znika)
Gdy zajrzałem do gniazd swiec zauwazylem olej ( wszystko dokladnie wyczyscilem- oczywiscie brak poprawy). Rowniez sprawdzilem bledy poprzez zworke ( moja Carisma 1.6 2000r niestety jeszcze sprawdzana tym sposobem) i oto rezultat - https://youtu.be/JRdleRXqNbo - rozpocząłem nagrywanie zaraz po przekreceniu na zaplon
Blad 44 ( jezeli dobrze potrafie to rozszyfrować w co watpie)
I tu pojawia sie moja prośba do was. O rady, co moge sprawdzic ? Czego sie spodziewac.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 30-11-2018, 11:40   

Błąd tak jak piszesz 44, dotyczy on cewki lub modułu zapłonu.
Po pierwsze jeśli miałeś olej w gniazdach to mogły ulec uszkodzeniu też fajki.
Sprawdź styki i czy dobrze dolegaja do pokrywy.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 30-11-2018, 12:42   

Na forum było też kilka przypadków że nadłamane były w dość bliskiej odległości od cewek przewody zasilające cewki. Warto też sprawdzić ustawienie zaworów bo w Twoim silniku reguluje się je śrubami z pomocą szczelinomierza płytkowego.

Etano 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-11-2018, 13:14   

Sprawdzilem, przylegaja dobrze, styki tez wydaja sie w porzadku, sprawdzilem wlasnie rezystancje miedzy wyjsciami wysokiego napięcia w cewkach posiadam 3 jedna z nich ma ( wymieniana na nowa) - 9.83 tys druga (nowa 7.03tys) i ostatnia 13.20 tys.
Nie bardzo wiem jakie sa wartosci katalogowe ale chyba tylko ta ostatnia jest prawidlowa
Przewody do cewek rowniez sprawdzilem, wygladaja dobrze, napiecie 11.8 V
Co do zaworow, jutro jade na ustawianie, poniewaz wczoraj sie za to wzialem i nie bardzo mi to wyszlo ( klekocze jak diesel w tym momencie)
Edit- po zmianie z nowej fajkocewki na stara i wyczyszczeniu przepustnicy nastapila poprawa aczkolwiek wciaz przerywa

mpoplaw 
Forumowicz

Auto: carisma II 1,6 + LPG Lancer1,5
Wysłany: 03-12-2018, 05:13   

No to masz odpowiedź, rezystancja powinna wyjść między 14-21 tyś Oma, u ciebie tylko jedna cewka sprawa, szkoda że nie jesteś z Łodzi bym ci porzucił moja zapasowa na próbę żeby mieć pewność
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981

Etano 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-12-2018, 10:08   

Spory kawalek mam do łodzi :lol:
Po zmianie na stara cewke, problem przerywania ustal. W tym momencie powstal taki ze podczas dojezdzania do swiatel po wrzuceniu na luz i hamowaniu, auto przygasa. Obroty spadaja praktycznie do 0 czasami zgasnie. I tak faluja od prawie 0 do 800

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 04-12-2018, 10:13   

Etano napisał/a:
problem przerywania ustal. W tym momencie powstal taki ze podczas dojezdzania do swiatel po wrzuceniu na luz i hamowaniu, auto przygasa. Obroty spadaja praktycznie do 0 czasami zgasnie. I tak faluja od prawie 0 do 800

Odpinałeś może akumulator :?:

Etano 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-12-2018, 10:25   

Nie akumulatora nie odpinalem, dopiero dzisiaj to zrobilem
W celu zresetowania bledu ktory wyskakiwal mi wczesniej

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 04-12-2018, 10:30   

To teraz przeprowadź naukę obrotów, może pomoże na to falowanie.

Etano 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-12-2018, 10:35   

W jaki sposob moge to zrobic ?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 04-12-2018, 10:37   

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=31379&start=0

Etano 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-12-2018, 10:39   

Wlasnie ten temat znalazlem i juz chcialem pytac czy zadziala w mojej carismie poniewaz skierowany jest do GDI, tak czy siak dzieki

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 04-12-2018, 10:58   

W moim space starze 1.3 działa.
Co do carism to różnie z tym bywa, na pewno nie zaszkodzi spróbować 8) .

Etano 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-12-2018, 11:29   

Wlasnie skonczylem nauke, z jazdy probnej wynika ze podzialalo, w koncu moge sie cieszyc jazda bez przerywania i falowania obrotow.
Dzieki za pomoc

Odpowiedz do tematu