[ALL] Stukot przy skręcaniu |
Autor |
Wiadomość |
fruu [Usunięty]
|
Wysłany: 18-05-2007, 11:34 [ALL] Stukot przy skręcaniu
|
|
|
Witam,
mój Colcik zaczął stukać.
Dzieje się to tak: kiedy skręcam w lewo (np: na skrzyżowaniu) słychać pojedyncze głuche stuknięcie - jakby coś przeskakiwało. Dodatkowo gdy jadę po nierównościach większych to też czasami. Gdy skręcam w prawo to stukot jest bardzo rzadko. Dzieje się to w zasadzie przy każdej prędkości (nawet gdy jadę powoli). Mam wrażenie, że stuka tył prawa strona. Co to może być? Na co zwrócić uwagę? |
Ostatnio zmieniony przez 15-09-2007, 14:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 522 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21959 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 18-05-2007, 12:27
|
|
|
Napewno z tyłu to słychać? Jeśli z przodu to lewy przegub masz do wymiany. |
|
|
|
 |
fruu [Usunięty]
|
Wysłany: 18-05-2007, 12:31 heh
|
|
|
wydaje mi się, że z tyłu choć to różnie może być, w końcu dźwięk się "niesie". Z przodu mam do wymiany lewą końcówkę drążka, czyżby to było to? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 18-05-2007, 12:43
|
|
|
fruu napisał/a: | Z przodu mam do wymiany lewą końcówkę drążka, czyżby to było to? | Tak bardzo możliwe. |
|
|
|
 |
serKlakier
Forumowicz
Auto: Lancer 92r 1.5 12v+ Galant 2.5
|
Wysłany: 18-05-2007, 12:58
|
|
|
Sprawdź czy Ci sie jakieś koło nie odkręca, ja ostatnio miałem takie stuki ale to podczas skręcania było ich kilka.
Okazało się że przy zmianie felg jedna osiadła na rdzy, która nie została wyczyszczona (wielki błąd) no i rdza się wykruszyła wtedy powstał luz.
A jak nie to to reż będe za przegubem, chociaż troche inne odgłosy powinny być. |
|
|
|
 |
Gabek_82 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-05-2007, 22:32
|
|
|
hm.. sprawdz jeszcze drązek kierowniczy pod osłoną drązka moze byc tam luz maly jak tak mam i bede musial to zalatwic (kupic nowy drazek) na n ierownosciach sie tlucze i przy skrecie rowniez... |
|
|
|
 |
Jogurt
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Pomógł: 24 razy Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 2554 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 21-05-2007, 23:24
|
|
|
u mnie takie pojedyncze stuki byly spowodowane wybita koncowka drazka. tylko ze przy skrecie sie nie tluklo. jesli to napewno tyl moze gumy na wahaczu maja dosc. |
_________________ CA0
Galant II |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 16-01-2008, 16:48
|
|
|
A co powiecie na to: tylko i wyłącznie podczas cofania (nieważne czy koła skręcone czy na wprost) słychać zgrzyt pojedyńczy lub kilka razy z okolic przedniego lewego koła . To ja długo zgrzytnie zależy od tego jak ostro szarpnę przy ruszaniu do tyłu. Jak spokojnie to jest cisza. Podczas ruszania do przodu jest absolutna cisza . Więc chyba nie przegub. W zawieszeniu nie ma żadnych luzów (nie generuje żadnych dźwięków podczas jazdy). Co to może być? Auto jedzie jak po sznurku (szczególnie po tym jak dzisiaj wrównałem ciśnienie w oponach-w lewym przednim było tylko 1,5 atm.). |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2008, 17:27
|
|
|
Hugo napisał/a: | A co powiecie na to: tylko i wyłącznie podczas cofania (nieważne czy koła skręcone czy na wprost) słychać zgrzyt pojedyńczy lub kilka razy z okolic przedniego lewego koła . |
Samoregulacja na klockach hamulcowych? |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16-01-2008, 17:31
|
|
|
Hugo napisał/a: | A co powiecie na to: tylko i wyłącznie podczas cofania (nieważne czy koła skręcone czy na wprost) słychać zgrzyt pojedyńczy lub kilka razy z okolic przedniego lewego koła . |
moze klocek sie po prostu przesuwa? tam jest mały luz, cały czas jedziesz do przodu więc klocek jest "na dole", ruszasz do tyłu to przesuwa sie gwałtownie lekko w góre i może to jest własnie to? |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 16-01-2008, 20:29
|
|
|
elili napisał/a: | Samoregulacja na klockach hamulcowych? | karolgt napisał/a: | moze klocek sie po prostu przesuwa? | 2 tygodnie temu założyłem nowe klocki ATE. Na starych klockach było takie same zgrzytanie. Też myślałem, że to klocki lub ich blaszki, ale to nie to. karolgt napisał/a: | ruszasz do tyłu to przesuwa sie gwałtownie lekko w góre i może to jest własnie to? | Byłby raczej stuk, a tu jest typowy zgrzyt (jakby zaraz coś miało pęknąć). Jeszcze jakieś podejrzenia? |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

|
Wysłany: 16-01-2008, 20:37
|
|
|
Hugo napisał/a: | karolgt napisał/a: | ruszasz do tyłu to przesuwa sie gwałtownie lekko w góre i może to jest własnie to? | Byłby raczej stuk, a tu jest typowy zgrzyt (jakby zaraz coś miało pęknąć). Jeszcze jakieś podejrzenia? |
zgrzyt jak pękającej deski ? (drewna ) jeśli tak, to jak u mnie - zwrotnica (piasta) do wymiany.
aha, po wymianie zwrotnicy oczywiście pomogło, więc to była piasta.
*pomogło na pare tysięcy km, bo zwrotnica która kupiłem nie była najnowsza, ale już poluje na lepsza |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 16-01-2008, 21:53
|
|
|
karolgt napisał/a: | zgrzyt jak pękającej deski ? | No nawet podobnie. Też to miałeś tylko i wyłącznie przy cofaniu?
Kurde jest to taki zgrzyt albo dźwięk podobny do niemogących się zazębić trybów . Nie wiem jak to nazwać. |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

|
Wysłany: 16-01-2008, 22:15
|
|
|
Hugo napisał/a: | karolgt napisał/a: | zgrzyt jak pękającej deski ? | No nawet podobnie. Też to miałeś tylko i wyłącznie przy cofaniu?
|
pierwszy raz pamiętam był własnie na wstecznym, potem (ale po jakims czasie dopiero) pojawiło się przy hamowaniu.
[/quote]
po kolei bo oczywiscie na forum opisywałem co i jak:
Tutaj - myslałem ze to moze półośka
Dalej stukalo
Tutaj podejrzewalem zacisk
wszystkie watki zaczynalem z tego samego powodu. W końcu pomogło zmierzenie bicia na piaście (takim "zegarem" - czy jak to sie nazywa). I wreszcie wymiana całej zwrotnicy, potem pare stuków, bo zwrotnica musiała się ułożyć i po dosłownie 1km już było ok. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 17-01-2008, 08:24
|
|
|
Cóż. Poczekamy-zobaczymy. Może zacznie stukać przy hamowaniu. Oby się samo naprawiło. |
|
|
|
 |
|