Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Orurowanie przednie a aspekty prawne
Autor Wiadomość
pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-01-2019, 13:04   Orurowanie przednie a aspekty prawne

Cześć

z kilku powodów chciałbym domontować w moim L200 - pierwsza rejestracja 04/2007 - orurowanie przednie.

Trochę teorii:

OBWIESZCZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY I BUDOWNICTWA 1)
zdnia 27 października 2016r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych
pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

Par. 7

11. W przypadku samochodu osobowego, samochodu ciężarowego lub pojazdu specjalnego, których dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 3,5t, przednie orurowanie lub dodatkowy przedni zderzak, mające służyć do ochrony pojazdu
przed uszkodzeniami w razie zderzenia z innym przedmiotem, mogą być zamontowane wyłącznie w pojazdach, dla których
zostały homologowane. Przepis ten nie dotyczy urządzeń, o masie poniżej 0,5kg, które przeznaczone są wyłącznie do
ochrony reflektorów.Dotyczy pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po dniu
20 października 2007r.

Z powyższego wynika, że teoretycznie mogę w swoim L200 nie zawracać sobie głowy rurami z homologacją, tylko kupić takie jakie mi odpowiadają, byle bez ostrych krawędzi - i _teoretycznie_ nie powinno być problemów na przeglądach czy w razie kontroli na drodze czy ew. kolizji.

No właśnie - teoria sobie a praktyka sobie... Martwię się na zapas niepotrzebnie, czy jednak mogą być jakieś problemy? Z pewnością niejeden z kolegów przerabiał już temat orurowania albo stalowych zderzaków - jak jest w praktyce? :roll:

Pozdrawiam!
pablo

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 24-01-2019, 12:15   

pablo eldiablo, ja bym zakładał - zwłaszcza, że nawet na rynku wtórnym znajdziesz dedykowane kangury do Twojego modelu.

Co do "problemów" - tego nie przewidzisz.
Znajomi jeżdżą z przyspawanymi szynami i przeglądy przechodzą.
Kolegę z wyciągarką zamontowaną jak taran też przy kontrolach puszczają. Za to sąsiada z kangurem w Matizie na przeglądzie odesłali.

Jako ciekawostka - popatrz jakie badziewie mają przyczepione policyjne L200...

pablo eldiablo 
Forumowicz

Wysłany: 24-01-2019, 16:05   

Te policyjne, które ja widuję, mają chyba tylko małe kratki na blachowkręty przy lampach.

Nawet nie tyle boję się o okresowe przeglądy, co o praktykę ubezpieczycieli przy jakiejś kolizji i np. odmowę wypłaty odszkodowania. Nie, żebym jakoś szczególnie często miał stłuczki, ale po prostu w grę wchodzić mogą duże kwoty i wtedy moim zdaniem gra nie jest warta świeczki (z oszczędzaniem na orurowaniu bez homologacji).

myszakowaty 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2.5 TD
Wysłany: 24-01-2019, 17:24   

Nie wiem czy to przypadkiem nie wystaje nawet poza boczny obrys...

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 24-01-2019, 17:27   

Mają spore kratownice :mrgreen:
https://www.flickr.com/ph...yk/30974210612/

Odszkodowania bym się bał tylko jak to Ty kogoś uszkodzisz. Teoretycznie wtedy są szanse na wygraną w sądzie i pociągnięcie Cię z prywatnej kieszeni, ale tylko pod warunkiem, że kupisz jakiegoś chińczyka lub sam pospawasz.
No i szkoda była spowodowana przez "wyposażenie dodatkowe" :wink:

pablo eldiablo 
Forumowicz

Wysłany: 24-01-2019, 22:57   

myszakowaty napisał/a:
Nie wiem czy to przypadkiem nie wystaje nawet poza boczny obrys...

Może i wystaje... ale kto im zabroni?? :lol:
Tylko w sumie nie wiem po co im takie akurat rury... na taranowanie czegokolwiek dużo za słabe, chyba lepszą robotę by im stalowe zderzaki zrobiły z bullbarem... Tak rozpisali przetarg, to tak mają.

myszakowaty 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2.5 TD
Wysłany: 25-01-2019, 12:04   

:shock: :shock:

W korku to strach jechać sąsiednim pasem obok takiego.

pablo eldiablo 
Forumowicz

Wysłany: 25-01-2019, 15:04   

Rzeczywiście, odstaje konkretnie.... W sumie może być dość niebezpieczne dla motocyklistów/skuterzystów/rowerzystów przemieszczających się w korku między pasami.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-01-2019, 09:47   

Zdjęcie jest tak zrobione że daje taki efekt. Moim zdaniem nie będzie wystawało poza obrys.

https://tse4.mm.bing.net/th?id=OIP.xnLlZrpP1gcFjCiFzOgFvQHaE9&pid=Api

Tak na styk...

Bzyk_R1 
Mitsumaniak
Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Wysłany: 26-01-2019, 14:05   

pablo eldiablo napisał/a:
Tylko w sumie nie wiem po co im takie akurat rury... na taranowanie czegokolwiek dużo za słabe, chyba lepszą robotę by im stalowe zderzaki zrobiły z bullbarem... Tak rozpisali przetarg, to tak mają.

Ochrona przed kamieniami, cegłami butelkami i wszystkim tym co dostaje skrzydeł w czasie zamieszek.
Bym życie ludzkie ocalił.

Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?

STOP HYBRID GO LPG

Odpowiedz do tematu