Czujnik ABS - komunikat ASC OFF SERVICE REQUIRED |
Autor |
Wiadomość |
Sqmany
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi lancer 2010 1.5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-01-2019, 19:20
|
|
|
Witam
Sprawdziłem telefonem wyświetlający się ABS wyskoczył błąd C2116 czyli słabe napięcie pompy ABS byłem u mechanika potwierdził błąd zapytałem się o koszty to powiedział około 700 zł z robocizną tylko że pompa używana co o tym myślicie? |
|
|
|
 |
nojajuzniewiem
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer
|
Wysłany: 27-02-2019, 18:11
|
|
|
U mnie z kolei problem wyglada tak, ze 3 razy wyskoczył problem ASC off service required, zacząłem szukać problemu i zauważyłem, ze światła stop raz działają, raz nie (wszystkie 3), jakiś pomysł?
------
update:
wymiana żarówek i bezpiecznika nic nie dała, znalazłem czujnik stop (czujnik hamulca), docisnąłem mu kable, poruszałem, na razie wydaje mi się, ze światła stop działają już ciągle, ale okaże się, okaże się też czy ASC off service required ustąpi |
|
|
|
 |
lucano
Forumowicz
Auto: Outlander II
|
Wysłany: 27-04-2019, 06:45
|
|
|
nojajuzniewiem napisał/a: | U mnie z kolei problem wyglada tak, ze 3 razy wyskoczył problem ASC off service required, zacząłem szukać problemu i zauważyłem, ze światła stop raz działają, raz nie (wszystkie 3), jakiś pomysł?
------
update:
wymiana żarówek i bezpiecznika nic nie dała, znalazłem czujnik stop (czujnik hamulca), docisnąłem mu kable, poruszałem, na razie wydaje mi się, ze światła stop działają już ciągle, ale okaże się, okaże się też czy ASC off service required ustąpi |
Powiedz mi czy wypięcie czujnika, przeczyszczenie dociśnięcie pomogło w dłuższej perspektywie? Mam identyczne problemy, nie każde wciśnięcie hamulca powoduje zapalenie się świateł.
Dodatkowo jakby 2 żarówki w górnej listwie są przepalone (czy to może też wpływać czy nie ma to znaczenia)? One się wymieniają pojedynczo czy cała listwa do wymoiany? |
|
|
|
 |
nojajuzniewiem
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer
|
Wysłany: 23-05-2019, 12:53
|
|
|
lucano napisał/a: | Powiedz mi czy wypięcie czujnika, przeczyszczenie dociśnięcie pomogło w dłuższej perspektywie? Mam identyczne problemy, nie każde wciśnięcie hamulca powoduje zapalenie się świateł.
Dodatkowo jakby 2 żarówki w górnej listwie są przepalone (czy to może też wpływać czy nie ma to znaczenia)? One się wymieniają pojedynczo czy cała listwa do wymoiany? |
Dopiero teraz zauważyłem Twój post. W dłuższej perspektywie nie, po 2 tygodniach problem zaczął występować znowu, ale zakup nowego czujnika za 20 zł + 10 zł wysyłka na allegro kompletnie wyeliminował ten problem, a wymiana wygląda praktycznie tak samo jak wymiana żarówki*, więc może to zrobić każdy, równie atechniczny jak ja
*czujnik znaduje się pod kierownicą, przy górnej części pedału hamulca, można go spokojnie wymienić wkładając tam rękę i zaglądając przez otwór przy bezpiecznikach. Czujnik przekręcamy o 45 stopni w lewo i wychodzi, przepinamy nowy i wszystko działa |
|
|
|
 |
mentolo84
Nowy Forumowicz mentolo84
Auto: Mitsubishi Lancer
|
Wysłany: 28-06-2019, 13:54 blad asc off asc abs service required
|
|
|
przepraszam za moj angielski w tytule, odczytalem blad na kompie, prawdopodobnie uszkodzony czujnik abs w prawym tylnym kole, dzwonie do aso - szok 1600 zl za nowy czujnik ... (edit) , na epajero.pl - zamiennik 798? ktos poleci cos sprawdzonego, tanszego? prawe tylne kolo lancer rocznik 2008, 1.8 mivec benzyna 143km |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 28-06-2019, 14:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-06-2019, 14:52
|
|
|
Trzy diamenty muszą kosztować, ale tak na poważnie, jest pełno ofert na znanym portalu aukcyjnym |
|
|
|
 |
Mazin89
Forumowicz

Auto: Lancer Ralliart
Pomógł: 12 razy Dołączył: 11 Lip 2017 Posty: 433 Skąd: Siedlce
|
|
|
|
 |
diablovv
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-07-2019, 19:13
|
|
|
lucano, wymiana czujnika u ciebie coś dała ponieważ mam ten sam problem z tym że żarówki bezpieczniki oki. i od czasu do czasu błąd znika ale po jakimś czasie pojawia się znowu. |
|
|
|
 |
mentolo84
|
Wysłany: 05-07-2019, 08:45
|
|
|
okazało się że jest czujnik abs walniety prawy tył, teraz moje pytanie jaki czujnik kupić? bo znajomy kupił zamiennik właśnie za niecałe 200 i po tygodniu ten sam komunikat, odnośnie nas esc service requires i czujnik kolejny do wymiany, przypominam lancer 1.8 mivec 143km 2008 rok, czy takiego czujnika należy szukać po kodzie części czy wystarczy vin |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-07-2019, 10:13
|
|
|
Najlepiej samemu nie kupować tylko pojechać do serwisu Bosch. Niech oni dobiorą i zamontują. Zapłacisz niewiele drożej, a masz gwarancję i świety spokój jak coś będzie żle. |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 05-07-2019, 10:37
|
|
|
mentolo84 napisał/a: | należy szukać po kodzie części czy wystarczy vin | Szukaj po kodzie części (prawy tył - 4670A580). |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
Mazin89
Forumowicz

Auto: Lancer Ralliart
Pomógł: 12 razy Dołączył: 11 Lip 2017 Posty: 433 Skąd: Siedlce
|
Wysłany: 05-07-2019, 13:24
|
|
|
mentolo84 napisał/a: | bo znajomy kupił zamiennik właśnie za niecałe 200 i po tygodniu ten sam komunikat, odnośnie nas esc service requires i czujnik kolejny do wymiany, |
Może kupił zły. U mnie po wymianie do dziś wszystko ok czyli niecały rok. Najlepiej zrobić tak jak napisał Tyku. Musi pasować. |
_________________ Mitsubishi Lancer Ralliart 2010
290KM/400NM
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=107187 |
|
|
|
 |
mentolo84
|
Wysłany: 07-07-2019, 15:57
|
|
|
nie wiem, szukam czujnika firmy ate coś blisko krakow ale podobno nie ma na hurtowniach, koszt koło 450zl, jeśli ktoś coś w temacie nawet dalej dajcie znac |
|
|
|
 |
Robert_N
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback '09, 1.8
Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Gru 2011 Posty: 304 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
mentolo84
|
Wysłany: 09-07-2019, 15:02
|
|
|
dobra ale bawil sie ktos w czujniki abs takich firm ponizej stowki? nie chce meczyc znajomego ciagla wymiana, jakas roznica jest ze ate 450 kosztuje a kamoka japanparts i czy inne mniej znane firmy ponizej 100zl lub w okolicach tej ceny |
|
|
|
 |
|