|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Outlander III 2.2 150 KM 2014 r. Zgrzyt/chrobot silnika |
Autor |
Wiadomość |
Danich
Nowy Forumowicz Radan
Auto: Outlander III Diesel 2.2 150KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-03-2019, 13:20 Outlander III 2.2 150 KM 2014 r. Zgrzyt/chrobot silnika
|
|
|
Witam.
Samochód Outlander III 150 KM z 2014 r. Skrzynia manualna. Przebieg 200 000 km.
Czasami słychać zgrzyt/chrobot spod maski. Brzmi to trochę jakby ktoś przejechał szczotką drucianą po blasze. Trwa z pół sekundy. Raczej podczas jazdy (raz na kilka - kilkanaście kilometrów). Dziś podczas uruchamiania silnika. Dopóki silnik się nie rozgrzeje słychać też dość głośny klekot przy przyspieszaniu. Po rozgrzaniu podczas przyspieszania (w okolicach od 1500 obrotów)" silnik dość wyraźnie "buczy" (możliwe, że od wibracji).
Przeczytałem oczywiście wątki o wałku balansującym.
Samochód kupiłem 2 tygodnie temu z komisu.
Twierdzili, że wymieniali olej z filtrem i nie muszę tego robić. Mój mechanik potwierdził, że jest świeży.
Już po kupieniu sprzedawca zasugerował sprawdzenie w serwisie. Na zasadzie, że to normalna procedura.
Piszę to bo może warto sprawdzić, czy np. wałek nie został wymontowany, itp.
Wiem też, że ASO sugeruje przy takim przebiegu sprawdzenie luzów zaworów i wymianę oleju w skrzyni biegów.
Poproszę o sugestie co do diagnostyki, na co zwrócić uwagę. |
|
|
|
 |
|
|