[EAxA] Lusterko kierowcy (podgrzewane, elektrycznie regulowa |
Autor |
Wiadomość |
majko
Forumowicz
Auto: Galant 2.0 GLS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-08-2018, 09:31 [EAxA] Lusterko kierowcy (podgrzewane, elektrycznie regulowa
|
|
|
Ostatnio plaga drobnych napraw koniecznych do wykonania, za które z braku terminów u mechaników zaczynam się zabierać sam. Tym razem na wąskiej drodze samochód z naprzeciwka pojechał zbyt blisko środka... a w zasadzie już na "mój pas" i puknęliśmy się lusterkami.
Efektem jest pajączek na moim lusterku od strony kierowcy. Mam takie pytanie - co mam kupić? Jeżeli uda mi się zeskrobać starą powłokę lusterka z tej maty grzewczej, to czy wystarczy, że kupię samą powłokę lusterka z gotową już taśmą dwustronną do przyklejenia i nakleję na tę matę grzewczą? Będzie to dobrze działać, czy muszę wymienić cały wkład razem z matą?
Chciałbym kupić coś takiego i nakleić:
Lusterko - samia powłoka lustra bez podstawy
Czy w ogóle w oryginałach były lustra asferyczne? Bo nie chciałbym mieć dwóch różnych, żeby inaczej postrzegać obiekty w prawym i lewym lusterku. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-08-2018, 13:09
|
|
|
Kup gotowy wkłąd z podstawa i nie baw sie we wklejanie do maty grzewczej i podstawy bo to nie jest opłacalne |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11184 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 26-08-2018, 13:29
|
|
|
Albo używane lusterko w kolorze |
|
 |
majko
Forumowicz
Auto: Galant 2.0 GLS
|
Wysłany: 26-08-2018, 13:31
|
|
|
robertdg napisał/a: | Kup gotowy wkłąd z podstawa i nie baw sie we wklejanie do maty grzewczej i podstawy bo to nie jest opłacalne |
Z tego co widzę, to dostępne jest coś takiego: Lusterko lewe cały wkład
Tylko, że tutaj trzeba wymienić wkład i osobno i tak jest lusterko do przyklejenia samodzielnie
A co do drugiej odpowiedzi kolegi, to w P78 bardzo cięzko cokolwiek znaleźć No i pewnie wymiana trochę bardziej "skomplikowana".
[ Dodano: 06-09-2018, 20:30 ]
Kupiłem w końcu sam wkład oczyściłem ładnie powłokę grzewczą - i tak była na niej jakaś powłoka ala guma/silikon i na to ładnie mi weszło w ramkę nowe lusterko |
|
|
|
 |
Thorni
Forumowicz

Auto: Galant VIII 2.5l 24V 99 EA5W
|
Wysłany: 19-03-2019, 16:14
|
|
|
Cześć wszystkim.
Mam pytanko. Tak jak kolega też miałem przypadek przybicia "piątki" z kierowcą z naprzeciwka i mam pająka na lusterku. Kupiłem nowe lusterko (całe) i teraz jak sie zabrać za wymiane?
To nowe ma inny kolor obudowy. Jest opcja wymiany samej szybki (z mocowaniem)? I jak to zrobić w miare nieinwazyjnie?
Z góry dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21014 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 19-03-2019, 16:29
|
|
|
Ja bym przełożył samo szkło.
Wyciąganie szkła potestuj na pękniętym .
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Thorni
Forumowicz

Auto: Galant VIII 2.5l 24V 99 EA5W
|
Wysłany: 19-03-2019, 18:02
|
|
|
Dzięki. Udało się.
To na schemacie wygląda troche inaczej. Tak dla potomnych napiszę co i jak:
Odwrócić lusterko w pozycję do góry (by mieć dostęp do dolnych zaczepów);
Od spodu, między lusterkiem a podstawką będą widoczne dwa wcięcia (po lewej i po prawej), tam wsadzić śrubokręt jak klina, tylko ostrożnie. Zaczepy powinny wyskoczyć;
Następnie lusterko ustawić w pozycji do dołu (by mieć miejsce na wysunięcie lusterka);
Dół lusterka podnieść by całość zorientowała się prostopadle do normalnej pozycji lusterka, wtedy powinno wyskoczyć z zaczepów.
Z tyłu znajduje się złączka od ogrzewania, wyjąć z uchwytu i rozłączyć.
Wsadzanie nowego, w odwrotnej kolejności.
Ewentualnie można jeszcze zobaczyć czy nie ma jakiegoś syfu przy napędach, czy guma uszczelniająca nie odsłoniła mechanizmu. One są jakimś smarem potraktowane.
Ja ze swojej strony jeszcze raz dziękuje za pomoc Bizi.
 |
|
|
|
 |
|