[Cari 1.8 GDI] Brak mocy , chęci engine |
Autor |
Wiadomość |
Bulcza
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-03-2019, 19:29 [Cari 1.8 GDI] Brak mocy , chęci engine
|
|
|
Witam was drodzy forumowicze.
Pisze do was z takim problemem . Dziś czyscilem przepustnicę w moim zielonym szerszeniu , cari 1.8 gdi . Poniosło mnie i odkręciłem czujnik położenia przepustnicy. Nie wiem czy źle go skręciłem czy co , ale po skręceniu całości i podpięciu wszystkich kabelków zaczął mi wariować . Na początku po odpaleniu chodził normalnie i równo na około 800 obr. Po jakichś 5 minutach oszalał i wskoczył na 2000 obr. Po czym zapalił mi się chech engine. Dodając gazu nie chciał wejść na więcej niż 3500 obr. Po wyłączeniu silnika i odczekaniu paru minut , odpaliłem na nowo i to samo 2000 obrotów , brak mocy i migający check engine. Postanowiłem rozkręcić wszystko jeszcze raz i na nowo złożyłem , i wszystko tak samo działo się jak wyżej opisane .
Po wyłączeniu silnika i kilku lekkich stuknieciach ręką w przepustnicę , odpaliłem i chodził normalnie do czasu jak nie ruszyłem samochodem .
Czyscilem już przepustnicę kilka razy , nie wiem co mnie pokusiło aby odkręcić czujnik położenia przepustnicy. Powiedzcie co mogłem tam zrobić nie tak i jak mógłbym to naprawić .
Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję , że uda mi się to jakoś samemu ogarnąć , niż płacić nie wiadomo jakie pieniądze mechanikom i części |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 18-03-2019, 06:24
|
|
|
Napisz który rocznik bo od tego zależy sposób diagnostyki. Na początek należy sprawdzić jaki błąd sygnalizuje kontrolka silnika ale jeśli miga i jeśli masz przepustnicę elektryczną to być może uszkodziłeś przepustnicę czyli odkleił się magnes jej nastawnika. |
|
|
|
 |
Bulcza
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-03-2019, 08:45
|
|
|
Cari rocznik 2001 , dziś po pracy wejdę i spisze kod błędu |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 18-03-2019, 09:24
|
|
|
Jeśli 2001 to błędy sprawdzisz jakimkolwiek interfejsem Elm327 i jakąś darmową apką na telefon z androidem np. Piston. |
|
|
|
 |
Bulcza
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-03-2019, 19:42
|
|
|
Kurcze panowie . Nie mam czasu spisać tych błędów . Na pewno zrobię to w weekend .z tego co się dowiedziałem od kilku mechaników na rejonie , to źle skręciłem czujnik położenia przepustnicy, a za Chiny nie wiem w jakiej powinien być pozycji . Przed wczoraj go ustawiłem i obroty były oko około 800 . Kiedy dodawałem gazu i puszczałem pedał , spadały do 100 lub gasiły silnik . Masakra jakaś |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
|
|