Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompa sprzęgła / wysprzęglika
Autor Wiadomość
Bayera 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-03-2019, 20:51   Pompa sprzęgła / wysprzęglika

Witam.
Mam problem ze sprzęgłem. Jadąc nagle pedał zrobił się miękki i biegi nie wchodziły tak jak wcześniej. Musiałem wciskać pedał do samej podłogi żeby dojechać do domu. Po opadnięciu emocji poczytałem i zacznę od najtańszych rozwiązań. Wymontowałem wysprzęglik czy pompkę sprzęgła różnie to z necie nazywają. Płyn był w środku i nie widziałem żadnych wycieków ale jak znam działanie pomp to mogą się zrobić drobne uszczerbki i pompa nie będzie trzymać ciśnienia. Zamówiłem nowy wysprzęglik czy tam pompę koszt koło 100zł. Jutro będę montował problem tylko z odpowietrzeniem bo teoretycznie wiem jak to zrobić ale z praktyką gorzej.
https://photos.google.com/photo/AF1QipO2v2YNbCJWTtNJ5-1EJzmffrWf1JM7NYZTG4Xx?hl=pl
To moja pompka widać że jest tam tylko jeden otworek na klucz 11 i przykręca się do niego miedzianą rurkę która idzie nie wiem gdzie. Teraz proszę o jakąś podpowiedź co dalej jak to odpowietrzyć. Chyba że jest tam jeszcze coś czego nie wiem.

[ Dodano: 27-03-2019, 06:55 ]
Już wiem że to co pokazałem na zdjęciu to tylko pompa. Wysprzeglik jest przy skrzyni podobno. Ciekawi mnie czy w carismie 1.8 gdi po lifcie 2000r jest jakiś sfobodny dostęp?

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 29-03-2019, 09:35   

ja zmieniałem u siebie wyprzęglik, ale było to w 1,6. Tam na wysprzęgliku jest odpowietrznik, taki sam jak do odpowietrzania hamulców. Odpowietrzasz dokładnie tak jak hamulce. Jedna osoba depcze sprzęgłem, druga luzuje i dokręca odpowietrznik. Jednak mówię, to było w 1,6.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 30-03-2019, 07:36   

W 1,8 GDI jest taki sam wysprzęglik. Polecam odpowietrza grawitacyjnie, czyli poluzować odpowietrznik i płyn sam niech sobie spływa.

koniszua 
Forumowicz
koniszua

Auto: mitsubishi carisma 1.6 98r
Wysłany: 16-08-2019, 15:45   

Bayera napisał/a:
Witam.
Mam problem ze sprzęgłem. Jadąc nagle pedał zrobił się miękki i biegi nie wchodziły tak jak wcześniej.

Mam dokładnie ten sam problem, dziś wyskoczył na krzyżówce. Przejechałem przez skrzyżowanie chce zmienić bieg i nie mogę żadnego wbić, pedał wciśnięty do podłogi i nic, wyłączyłem silnik biegi dają się wbić, w trakcie jazdy już są z tym problemy albo wchodzą ciężko albo wcale. Pytanie co poszło, pompa czy ten wyprzęgnik na bloku silnika, lub coś z samym dociskiem, jak to sprawdzić, zdiagnozować?

Cari 1.6 66kv 98

Edit:
Druga osoba wciskała sprzęgło ja lukałem łapa chodzi. Czyli coś z dociskiem?

Aktualizacja:
Okazało się ze pękła sprężyna i jej kawałek wpadł pomiędzy docisk a sprzęgło, dlatego takie dziwne objawy były nie wyprzęgał dobrze i problemy z wbijaniem biegów.
Ostatnio zmieniony przez koniszua 30-01-2020, 13:01, w całości zmieniany 1 raz  

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 24-08-2019, 13:28   

Bo może nie wysprzęgla do końca. Zobacz, czy wysprzęglik nie jest mokry i czy płynu nie ubywa.

Odpowiedz do tematu