Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E1x 84-87] 1.8 TD - pęknięty wał
Autor Wiadomość
RW 
Nowy Forumowicz

Auto: Montero (Pajero) 3.8 V6 2005
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-05-2007, 16:53   [E1x 84-87] 1.8 TD - pęknięty wał

Witam,
jestem nowy na forum, tak wiec pozdrawiam wszystkich MitsuManiaków 8)

Chciałem Was się poradzić w następującej sprawie: dostałem od taty "w spadku" Galanta E14 '88 1.8 TD...niestety z pękniętym wałem (pewnie dlatego go mam :) ). Prosta sprawa: jeśli zrobie, bede jeździł. No i właśnie mam dylemat. Z jednej strony samochód, poza wałem, w stanie bardzo dobrym. Tata dbał o niego, co wiąże się z dużym nakładem finansów, jakie w niego włożył. Wszystko musiało być perfekt. Dlatego poważnie zastanawiam się nad nim. Pamietam również, że bardzo komfortowo się nim jeździło...Z drugiej strony nie wiem czy się opłaca go naprawiać? Osobiście chciałbym, jeśli się zdecyduje, wstawić "nowy" silnik (4D65T - z tego, co się orientuje). Nie chce bawić się z wymianą samego wału, nigdy nic nie wiadomo - może znów pęknie? Pozostaje kwestia ceny silnika. Cena rynkowa auta to max. 1500 zl. Nie chciałbym przekroczyć (jakąś tolerancje oczywiście daje :) ) tej sumki. Dodam, że na codzień mam czym jeździć (Corsa '99 1.0 12V). Pytanko-prośba do Was:

Czy wogóle pakować się w to, a jeśli tak, czy macie jakieś namiary na silniki w przystępnej cenie i w miare pewne (nie ukrywam, że nie chciałbym silnika po "generalnym remoncie", najlepiej nigdy "nie otwierany")

Z góry dzięki za wszystkie rady, przemyślenia, propozycje

Pozdrawiam

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 02-05-2007, 17:01   

4d65T to niestety standard...... Nie kupisz takiego silnika w dobrym stanie, więc jak znajdziesz wał, to wymieniaj. Jedno ważne - wał MUSI mieć nominalne wymiary czopów i nie wymagać szlifu.

A co do rynkowej ceny - jak sprzedasz go za 1500 to masz u mnie kratę piwa...... Teście sprzedali ex-mojego E14 za 500 zł........4 lata temu i to sprawnego......znaczy w stanie jeżdżącym

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

kamilek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Wysłany: 02-05-2007, 17:17   

Witam Szanownego Galanciarza E1x :)
RW napisał/a:
dostałem od taty "w spadku" Galanta E14 '88 1.8 TD

Moje gratulacje! Za taki spadek to Ty powinieneś ojca po rękach całować ;)
RW napisał/a:
Z drugiej strony nie wiem czy się opłaca go naprawiać? Osobiście chciałbym, jeśli się zdecyduje, wstawić "nowy" silnik (4D65T - z tego, co się orientuje). Nie chce bawić się z wymianą samego wału, nigdy nic nie wiadomo - może znów pęknie?

Ja na Twoim miejscu nie pchałbym się w diesla. Nie ma co kryć - nie jest to rewelacyjna konstrukcja. Zresztą gdzie dziś dostaniesz taki silnik?
Moim zdaniem najrozsądniej byłoby wstawić jakiegoś benzyniaka. Śledzę Allegro i widzę, że jeden gość ciągle wystawia silnik 2.0 oraz wiele rzeczy do Galanta. Jakoś nikt tego nie kupuje, więc myślę, że niedługo znów będzie aukcja. Uważam, że warto się tym zainteresować.
Ew. za 1500 możesz kupić całego Galanta, żeby mieć na części. Stoi na Allegro taki z silniczkiem 2.4. To byłby dopiero swap 8)

Galant E33 - koniec przygody

"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst

gondoljerzy
[Usunięty]

Wysłany: 03-05-2007, 01:02   

Kupno używanego silnika to swego rodzaju loteria. Zdarzają się oferty z gwarancją , ale zwykle cena odstrasza. Jeśli twój ojciec dbał o auto, to może poza pękniętym wałem silnik jest OK? Może warto naprawiać to co jest?

RW 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-05-2007, 21:40   

Dziękuję wszystkim za rady.

Mam pytanko:

Czy silniki 1.8 D montowane w Lancer'ach z tych lat co mój Galant, poza turbiną, są te same? Czy mógłbym wykorzystać blok z takiego silnika (a może cały silnik?) albo sam wał?

Czy wał z silnika 1.8 TD montowanego w E34 pasowałby do mojego E14? Bo z tego, co się dowiedziałem cały silnik z E34 nie wejdzie do mojego, pomimo, że oba to 4D65T.

No i może ma ktoś namiary na silnik do E14...auto stoi u mechanika i czeka na "nowe" serce

Pozdrawiam

gondoljerzy
[Usunięty]

Wysłany: 17-05-2007, 20:09   

Silnik TD z E14 miał intercooler i wyższą moc. W E34 nie miał intercoolera i moc niższa. Przez to też jest inny przebieg rur, inny kolektor dolotowy. Zdaje się też inna jest głowica i tłoki. Wał powinien pasować, inne mogą być skrzynie, koła zamachowe i sprzęgła. Nie wiem jak z 1,8D lancera? Wiem że miał jeszcze ciut inną głowicę, mniejsze komory wstępne, inny wałek rozrządu i ślizgową klawiaturę.

kwazar1 
Forumowicz

Auto: Galant E16A 2.4 A/T '87
Wysłany: 20-05-2007, 10:04   

przeszukiwałem Allegro i znalazłem to:
http://www.allegro.pl/ite...al_korbowy.html
tylko nie piszą tam jaki to jest rocznik, może to jest to czego szukasz
Pozdrawiam

lenio1 
Nowy Forumowicz

Auto: GalantTd 2001r3000 Gt vr-4
Wysłany: 20-05-2007, 11:14   

Od Lancera 1.8d silnik napewno bedzie pasowal sam pewnego czasu mialem takiego dlugo szukalem glowicy no i znalazlem od lancera jest taka sama tylko inny kolektor ale to nie problem bo mozna przelozyc z galanta;Panowie silnk galanta 1.8 jest taki sam jak Lancera tylko ten bez turbiny ;Ale wszystko da sie przelozyc z galanta pasuje idealnie sam to robilem wiec z tat wiem.A co sie tyczy silnkow wysokopreznych japonskich to nie sa zle napewno pod wieloma wzgledami nie dorownuja eurpejskim ale w japoni tak jak i w stanach takie silnki sa montowane tylko do ciezarowek;Niech ci nikt nie pisze o szlifowanym wale te waly sie nie szlifuje.Ktos kto to zrobi poznij ma pretesje ze pekaja.Przepraszam z braki ,,,,, bo mam klawiature azerty i z tad te braki.Szukaj walu zalozysz nowe orginalne panewki i bedziesz mial serce jak dzwon
pozdrawiam

RW 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-05-2007, 18:10   

Witam,

a wie może ktoś jak się ma sprawa z silnikami 1.8 TD sprowadzonymi z Japonii? Widziałem 2 takie na allegro, niby 1996 rok produkcji. Z tego co wiem w tych latach nie były już montowane takie silniki w Galantach. A jeśli, to do jakich by pasowały (może pasowałby do mojego :) )?

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu