[Cari 1.8 GDI] Dziurawy bak albo rozszczelnienie? |
Autor |
Wiadomość |
hantom
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-09-2014, 16:09 [Cari 1.8 GDI] Dziurawy bak albo rozszczelnienie?
|
|
|
Witam mam pytanie. Wczoraj pod pracą słyszałem dziwne syczenie i szukałem przyczyny.
Czy możliwe żeby u mnie wystąpiło jakieś rozszczelnienie układu lub dziura w baku?
Objawy:
1. Na komputerze 6.6l, nie stoje w korkach a ponad polowe drogi jak w trasie jeżdże do pracy a jak podlałem do pełna wyszło 8.3l
2. przy tylnej osi słyszę syczenie jakby powietrze z koła powoli schodziło, ale po wyłączeniu silnika wszystko cichnie a po dodaniu gazu syczenie jest silniejsze po czym znowu wraca do tego słabego syczenia. Najbardziej to słychać przy lewym tylnym kole.
3. Jak otwieram wlew paliwa to nie ma zjawiska zasysania powietrza.
4. Gołym okiem wycieków też nie widzę. |
|
|
|
 |
dexter1992
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V Avance
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Lip 2014 Posty: 171 Skąd: Siucice
|
Wysłany: 20-09-2014, 17:12
|
|
|
hantom napisał/a: | Jak otwieram wlew paliwa to nie ma zjawiska zasysania powietrza. |
Ciekawe jak korek. U siebie odkręcam i zasysa powietrze. |
|
|
|
 |
hantom
Forumowicz
|
Wysłany: 20-09-2014, 17:12
|
|
|
dexter1992 napisał/a: | hantom napisał/a: | Jak otwieram wlew paliwa to nie ma zjawiska zasysania powietrza. |
Ciekawe jak korek. U siebie odkręcam i zasysa powietrze. |
2 tankowania temu u mnie było jeszcze ok. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 20-09-2014, 17:16
|
|
|
Są jakieś wycieki pod autem ? Śmierdzi benzyną ?
Sprawdzony jest układ hamulcowy ? No i oczywiście opony, czy w którejś nie masz np. gwoździa lub uszkodzonego wentyla ? |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
hantom
Forumowicz
|
Wysłany: 20-09-2014, 17:45
|
|
|
apg2312 napisał/a: | Są jakieś wycieki pod autem ? Śmierdzi benzyną ?
Sprawdzony jest układ hamulcowy ? No i oczywiście opony, czy w którejś nie masz np. gwoździa lub uszkodzonego wentyla ? |
1.Opony na pewno nie.
2. Hamulce ok, jakby coś z układem było nie tak to bym pewnie to wyczuł przy hamowaniu.
3. Czuć benzyne w samochodzie na postoju ale to raczej wina dziurawego łącznika pomiedzy katalizatorem a kolektorem.
4. Wycieków nie widze ale podniose go i dokładnie obejrze na tyle ile będę mógł. |
|
|
|
 |
ross
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Posty: 309 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 20-09-2014, 19:56
|
|
|
Moja sugestia jest taka ,że gdzieś powinien być zawór regulujący podciśnienie w zbiorniku. |
_________________ Ross |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 20-09-2014, 20:27
|
|
|
Wyciekow benzyny raczej nie zaobserwujesz po dluzszym postoju bo benzyna szybko odparowuje. Znam to z wlasnej autopsji
Nie jestem pewny jak to jest w gdi, ale odkrec dekiel pod kanapa aby dobrac sie do pompy moze cos bedzie widac.
Dziurawy lacznik elastyczny wydechu nie powoduje zapachu benzyny w aucie. |
|
 |
hantom
Forumowicz
|
Wysłany: 20-09-2014, 20:29
|
|
|
eve1988 napisał/a: |
Dziurawy lacznik elastyczny wydechu nie powoduje zapachu benzyny w aucie. |
Nawet na postoju gdzie spaliny są wywalane pod silnik? W czasie jazdy nie czuć żadnej benzyny. |
|
|
|
 |
eve1988
Forumowicz
Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Pomógł: 38 razy Dołączył: 12 Maj 2013 Posty: 580 Skąd: Łochów
|
Wysłany: 20-09-2014, 20:40
|
|
|
Wymienialem lacznik bo byl dziurawy, ja zapachu benzyny nie czulem, czasmi zapach spalin jak wiatr zle zawial
W czasie jazdy nie czujesz bo pewnie ped powietrza rozdmuchuje go gdzies za autem. |
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 21-09-2014, 17:30
|
|
|
po pierwsze sprawdź korek, po drugie 8,3 to w mieście normalne spalanie carismy gdi nie licząc ewenementów takich jak mój ojciec który nie wiedzieć jakim cudem ma spalanie 6,5-7 w cyklu miejskim, mi GDI paliła w mieście własnie w granicach 8 litrów, kolejna sprawa możesz zalać bak pod korek i obserwować wycieki mając w pogotowiu rurkę żeby po zlokalizowaniu wycieku odciągnąć nadmiar benzyny z szyjki wlewu, jest to niebezpieczne z racji tego że benzyna jest łatwopalna a jej opary wręcz wybuchowe więc radził bym unikać tej metody i po prostu po jeździe sugerować się słuchem i spróbować namierzyć skąd syk dochodzi pod spodem masz bodajże dwa cybanty od łączników oraz łączniki gumowe dodatkowo powinien być odpowietrznik na górze zbiornika który też w jakiś sposób mógłby przeciekać nie wiem jak to jest rozwiązane w cari ale w innych samochodach rurka od tego odpowietrznika zamontowanego na górze baku jest poprowadzona i przyłączona zaraz przy samym wlewie paliwa, może w jakiś sposób rurka się zsunęła, dodatkowo masz wielką plastikową nakrętkę z uszczelką na pompę paliwa ale jak tam nie było od nowości ruszane to ja bym tego nie dotykał |
|
|
|
 |
hantom
Forumowicz
|
Wysłany: 22-09-2014, 00:28
|
|
|
rasiak1980 napisał/a: | po pierwsze sprawdź korek, po drugie 8,3 to w mieście normalne spalanie carismy gdi nie licząc ewenementów takich jak mój ojciec który nie wiedzieć jakim cudem ma spalanie 6,5-7 w cyklu miejskim, mi GDI paliła w mieście własnie w granicach 8 litrów, kolejna sprawa możesz zalać bak pod korek i obserwować wycieki mając w pogotowiu rurkę żeby po zlokalizowaniu wycieku odciągnąć nadmiar benzyny z szyjki wlewu, jest to niebezpieczne z racji tego że benzyna jest łatwopalna a jej opary wręcz wybuchowe więc radził bym unikać tej metody i po prostu po jeździe sugerować się słuchem i spróbować namierzyć skąd syk dochodzi pod spodem masz bodajże dwa cybanty od łączników oraz łączniki gumowe dodatkowo powinien być odpowietrznik na górze zbiornika który też w jakiś sposób mógłby przeciekać nie wiem jak to jest rozwiązane w cari ale w innych samochodach rurka od tego odpowietrznika zamontowanego na górze baku jest poprowadzona i przyłączona zaraz przy samym wlewie paliwa, może w jakiś sposób rurka się zsunęła, dodatkowo masz wielką plastikową nakrętkę z uszczelką na pompę paliwa ale jak tam nie było od nowości ruszane to ja bym tego nie dotykał |
1.Tyle że przez miasto przejeżdżałem po godzinie 21:30 wiec ruch mały i niektóe światłą tylko łapałem, potem kilka km expresówki stałym tempem około 100km/h
2. Pod korek to zalałem właśnie ostatnio ale wycieków nie widziałem, widziałem coś mokrego ale raczej przez kałuże.
Rano jak będzie pogoda to sprawdze co będę mógł. |
|
|
|
 |
Tom 82
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma
|
Wysłany: 07-05-2019, 18:07 syczenie spod auta
|
|
|
Witam wszystkich. Odkopię trochę temat. Pod osłoną przed tylnym kołem na przewodach paliwowych jest jakiś zaworek z plastikową czapeczką i to z niego jest to syczenie. Wcześniej tego nie było. Nie wiem jak ta część się nazywa nigdzie w necie nie mogę znaleźć. Carisma 1.8
GDI 122km 2000rok lift |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 08-05-2019, 08:43