Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Cari 1,8 GDI - sygnał pozostawionych świateł - buzzer
Autor Wiadomość
Sienio 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-07-2019, 20:20   Cari 1,8 GDI - sygnał pozostawionych świateł - buzzer

W mojej Carismie z 2003 r jest wysokotonowy sygnał pozostawionych świateł, który jest dla mnie słabo słyszalny, co skutkuje rozładowaniem akumulatora.
Czy jest buzzer niskotonowy o częstotliwości 1-2 kHz, albo czy jest sposób aby w istniejącym zmniejszyć częstotliwość dźwięku.
Pozdrawiam Zbyszek

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 07-07-2019, 22:54   

Może zamontuj jakąś lampkę mrugającą lub automat zapalający światła po zapaleniu silnika i gaszący po zgaszeniu.

Sienio 
Forumowicz

Wysłany: 08-07-2019, 12:07   

plecho1 - dzięki za podpowiedź - podłączenie lampki lub diody do mojego buzzera to najprostrze rozwiązanie , ale może być zawodne gdy tablica jest oświetlona przez słońce ( tak mam z diodą autoalarmu ). Buzzer niskotonowy by mi bardziej odpowiadał.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-07-2019, 13:28   

Moim zdaniem najlepszy był by moduł zapalający światła w aucie. Na allegro można coś takiego kupić za maks 50 zł i mamy spokój z włączaniem i wyłączaniem. Jeśli potrafisz lutować to mogę też podać schemat takiego modułu gdzie koszt części będzie około 10 - 20zł.

Sienio 
Forumowicz

Wysłany: 16-07-2019, 16:35   

Rozwiązania ;
a. dwutonowy sygnał spotykany w sklepach przy otwarciu drzwi. Wymaga to zmiany czujnika ruchu na podanie napięcia 12 V (tak jak teraz ma buzzer ). I zmiany napięcia zasilania z 12V na 4,5 V bo na takim napięciu działa to ustrojstwo.
b. a najprostsze dla mnie rozwiązanie to podłączenie zamiast buzzera białego światła LED we wnęce z pedałami. Chyba to zauważę to lepiej jak diodę na tablicy.
Piecho 1 - dziękuję i pozdrawiam Zbyszek

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-07-2019, 20:35   

Nie ma za co :)
Jeśli chcesz sygnał to wystarczy kupić jakiś głośny buzer na 12V w sklepie elektronicznym. Jego przewód plusowy podłączamy do dowolnego przewodu idącego do którejś lampy pozycyjnej a minus do jednego z dwóch przewodów idących do czujnika krańcowego drzwi kierowcy. Układ będzie zdublowany co nie powinno w niczym przeszkadzać.

[ Dodano: 16-07-2019, 20:36 ]
Kiedyś miałem taki buzer z sygnałem modulowanym podobnym do syreny alarmowej.

Sienio 
Forumowicz

Wysłany: 17-07-2019, 16:49   

Zawsze każdego doceniam za okazaną mi pomoc.
Buzzer mam tak właśnie zamontowany od lat, ale z wiekiem coraz słabiej słyszę dźwięki o wysokiej częstotliwości i stąd poszukiwanie buzzera niskotonowego.
Jak nie buzzer to oświetlenie wnęki z pedałami.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-07-2019, 16:54   

Mówisz o oryginalnym czy w ten sposób co opisałem zamontowałeś dodatkowy?

Sienio 
Forumowicz

Wysłany: 18-07-2019, 16:59   

W Cari poza oryginalnym buzzerem mam wstawiony tak jak napisałeś dodatkowy. Obydwa piszczą na takiej częstotliwości której nie słyszę. Zamiast tego dodatkowego buzzera który wytnę chcę wstawić coś odpowiedniego dla mnie i nie rozładuję akumulatora co już zdarzyło się 2- krotnie.
:wink:

[ Dodano: 22-07-2019, 17:44 ]
plecho 1 - mam nisko tonowy buzzer, który wstawię zamiast tego dodatkowego którego na tej częstotliwości nie słyszę. Może wiesz jak jest zapięta na zatrzask dolna pod kierownicą pokrywka tablicy - ta w której jest rączka do otwierania maski. 4 śrubki odkręciłem ale pokrywka jest zaczepiona na zatrzask i nie wiem czy naciskać w dół, czy do siebie, aby go nie zniszczyć. :(

Odpowiedz do tematu