Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bardzo wysokie spalanie
Autor Wiadomość
pawelzaw 
Nowy Forumowicz

Auto: asx 1.8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-07-2019, 18:44   Bardzo wysokie spalanie

Witam, jestem tu nowy i jest to moje pierwsze Mistsubishi.
Kupilem auto kilka dni temu i zaniepokoilo mnie bardzo wysokie spalanie auta.
Jechalem jak emeryt. Na odcinku okolo 3 km srednie spalanie wyszlo okolo 15l/100km.
Nawet poprzednie subaru tyle nie palilo.
Nie pali sie zadna kontrolka, auto jezdzi normalnie, obroty rowne, nic nie szarpie.
Przy zakupie nie zwrocilem na to uwagi. Teraz jestem troche spanikowany.
Jesli temat juz byl gdzies walkowany, to prosze o link.
Jesli nie, to co moze byc przyczyna ?. DPF sonda lambda ?. Ale czy w takiej sytuacji nie powinien zapalic sie jakis check Engin ?

PTE 
Forumowicz

Auto: był ASX 1.6
Wysłany: 26-07-2019, 23:07   

Zatankuj do pełna, wyjeździj cały zbiornik, zatankuj ponownie i samodzielnie oblicz spalanie. Wyniki średniego spalania podawane przez komputer, do tego uzyskane na podstawie pomiarów na niedużym dystansie, mogą być niewiarygodne.

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 27-07-2019, 07:12   Re: Bardzo wysokie spalanie

pawelzaw napisał/a:
Witam, jestem tu nowy i jest to moje pierwsze Mistsubishi.
Kupilem auto kilka dni temu i zaniepokoilo mnie bardzo wysokie spalanie auta.
Jechalem jak emeryt. Na odcinku okolo 3 km srednie spalanie wyszlo okolo 15l/100km.

Ja mam silnik benzynowy, ale u mnie spalanie wygląda tak, że licznik spalania na początku pokazuje jakieś 40l/100 km. Potem z czasem spalanie stopniowo spada, ale aby można było wynik brać pod uwagę trzeba przejechać kilkanaście kilometrów. Mało tego, na krótkim odcinku na wysokość spalania ma duże znaczenie początek trasy, czyli np. jeśli co chwila ruszamy i stajemy bo jest korek, to spalanie na odcinku 20 km będzie wynosiło np. 8 l/100 km. Jeśli pojedziemy od razu płynnie to będzie to mniej niż 7l/100km.
Jeśłi np. na tym samym odcinku od razu ostro przyspieszę, to spalanie będzie na końcu także wyższe. Nie mówiąc już o prędkości z jaką jadę. 100 km/h niższe spalanie, ale 130 km/h to już dużo więcej.

Odcinek 3 km o jakim piszesz w żaden sposób nie będzie wiarygodny bo po prostu komputer nie będzie miał dostatecznej ilości danych do obliczeń.

chcesz sprawdzić ile auto pali to wybierz się w dłuższą trasę. Np. pojedź 100 km odcinek ze stałą prędkością, np. ustawiając na tempomacie prędkość 100 km/h. W powrotnej trasie ustaw sobie 120 km/h i będziesz miał jakiś pogląd na spalanie.

Inną metodą jest zatankować po korek, i po zużyciu paliwa znowu zatankować po korek obliczając spalanie na pokonanym dystansie.

Jednak w każdym wypadku spalanie będzie i tak orientacyjne, bo nigdy nie uda Ci się uzyskać dokładnie takich samych warunków brzegowych jak to ma miejsce w laboratorium.

pawelzaw 
Nowy Forumowicz

Auto: asx 1.8
Wysłany: 27-07-2019, 15:13   

Sprawa sie chyba wyjasnila.
Dzisiaj juz chwilowe spalanie rzadko przekracza 10l/100 km a srednia spadla juz do 9. Wyglada mi na to ze bylo to wypalanie DPF.
Mimo wszystko podjechalem do mechanika zeby podpiac sie pod kompa. Poza jakimis 2 bledami zwiazanymi z niskim napieciem nic wiecej. Nie wiem z kiedy te bledy. Musze jeszcze pomierzyc akumulator.
Mam nadzieje ze to koniec przygod jak na poczatek :)
Kupilem to auto z kilku wzgledow. 4x4 (moje ostatnie 3 auta mialy taki naped - super sprawa)
podniesiony (czasami jade w lekki teren) i malo pali (po subaru chcialem troche odetchnac od stacji paliw :) )
A tu patrze ze srednia 15l/100 km. Troche sie zgotowalem, ale mam nadzieje ze to sie nie powtorzy.

[ Dodano: 27-07-2019, 15:17 ]
PTE napisał/a:
Zatankuj do pełna, wyjeździj cały zbiornik, zatankuj ponownie i samodzielnie oblicz spalanie. Wyniki średniego spalania podawane przez komputer, do tego uzyskane na podstawie pomiarów na niedużym dystansie, mogą być niewiarygodne.

Wiem ze na tak krotkim odcinku ciezko cos wnioskowac, ale jesli chwilowe spalanie nie spada ponizej 10l a najczesciej w czasie jazdy leci do konca, to cos nie tak. Roznica miedzy kompem a prawda moze bedzie 1-2l. Ale 8 !!!.
Ale jak pisalem, chyba juz jest OK.

zbyszek_AG 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 2.2 AWD
Wysłany: 29-10-2020, 21:41   

Jadac kilka dni temu z Polski do domu mialem strach, ze auto popsute bo spalanie przekroczylo w moim 2.2 diesel powyzej 10l/100 (normalnie nie przekaracza 8)
Po namysle doszedlem do wniosku, ze to przez silny czolowy wiatr

Odpowiedz do tematu