Przesunięty przez: Hubeeert 28-11-2006, 18:46 |
elektryczne szyby |
Autor |
Wiadomość |
Piwosz80 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
ansic [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2006, 16:50
|
|
|
mam tez dokladnie tak samo z jedna z szyb, teraz to juz standardowo odtwiera i zamyka sie na raty, o jakies 20 cm, a czasem jak chce zamknac to sie podnosi i spowrotem o tyle samo opuszcza. Czasem (np dzis ) jak jak potrzebowalem ja otworzyc to sie w ogole nie dalo.
Wiecie jak jest z kobietkami, maja te swoje humory |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 16-12-2006, 05:41
|
|
|
Panowie pomocy
Jeżeli ktoś już zlokalizował przekaźnik(-niki) (jeżeli takowe są oprócz modułu sterowania) odpowiedzialne za sterowanie elektrycznymi szybami to prosiłbym o podpowiedź gdzie ich szukać.
Właśnie rozebrałem tapicerkę z drzwi kierowcy i nic nie wskazuje na usterkę ?
Być może jednak, że mam "walnięty" moduł bo sprawdzenie ścieżek i czyszczenie styków nic nie pomogło.Szyba dalej nie chce się podnosić ale jak zrobię skrót w kostce to śmiga do góry.
Jak myślicie
A może ktoś z Was ma taki moduł w przystępnej cenie na zbyciu (przednie lewe drzwi) z dwoma przyciskami bo sterowanie ele. mam tylko z przodu ? Ewentualnie jakąś podpowiedź gdzie szukać ? |
|
|
|
 |
Revik [Usunięty]
|
Wysłany: 10-02-2007, 14:03
|
|
|
Czes
Posiadam El . Szyby. Mam problem z szyba przednia od kierowcy. Niedawno przy otweirani u i zamykaniu dziwnie "pierdziala" teraz otworzylem ja na maxa w dol i gdy chce zamknac blokuje sie tuz przy wyloccie i wraca. Nie mam pojecia co moze byc. Moz`e ktos spotkal sie z takim problemem:> bede wdzieczny za pomoc.:D Dodam ze teraz sa mrozy spore od 5 do 15 stopni ponizej zera |
|
|
|
 |
turek61

|
Wysłany: 10-02-2007, 15:13
|
|
|
Revik napisał/a: | Czes
Niedawno przy otweirani u i zamykaniu dziwnie "pierdziala" teraz otworzylem ja na maxa w dol i gdy chce zamknac blokuje sie |
Moim skromnym zdaniem to wina napędu.Myślę, że jeżeli masz gdzie (ze wzgl. na mrozy) to powinieneś zdjąć tapicerkę z drzwi i przy pomocy drugiej pary rąk wyjąć szybkę i po wyjęciu sprawdzić go na "sucho".
U mnie wyrobił się oplot na lince przez co była luźna i wypadła z plastikowego gniazda.Zaginając się blokowała zamknięcie szyby.Póki co założyłem na linkę kawałek plastikowej podkładki w celu sztywnego ulokowania jej w gnieździe, sprawdziłem układanie się na rolce, przesmarowałem i chodzi.Docelowo i tak czeka mnie wymiana napędu.
Może u Ciebie jest inna przyczyna ale nie przekonasz się dopóki nie wyciągniesz napędu na zewnątrz i nie sprawdzisz.Operacja nie jest trudna i poradzisz sobie bez trudu.Trzeba tylko zwracać szczególna uwagę aby nie zbić szyby.Powodzenia. |
|
|
|
 |
fajter [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 18:08
|
|
|
Witam ponownie. Nie będę zakładał następnego topica tylko odgrzebię stary - chyba się nikt bnie obrazi??
Mój problem e. szybami zaczął się od tego, że najpierw otwierały się i zamykały na raty, po troszku Obydwie miały taki sam objaw bez względu na to którym przyciskiem się je otwierało / zamykało (w mojej chińskiej wersji tylko przód mam z elektrowni, tylne szybki to już ciężka fizyczna praca ) więc wykluczam awarie siłowników, bo niby dwa jednocześnie?? Po paru tygodniach umarły całkowicie. Dzisiaj w ramach walki z bezpiecznikami wkońcu się za to zabrałem i sam już nie wiem o co chodzi
Bezpiecznik w puszce pod maską sprawdziłem (akurat nie miałem nowego więc podmieniłem z innym), bezpiecznik w puszce kabinowej wymieniłem na nowy. Płytkę od sterowania rozebrałem, ale nic nie widzę - żadnych luźnych lutów oderwanych stopek itd, styki są czyste (troche je psiknąłem jakimś kontaktem). I co teraz? nie uśmiecha mi się przelutowanie całej płytki A nowa to kawałek forsy, poza tym nie jestem pewny czy to płytka. Jakieś mądre rady? |
|
|
|
 |
turek61

|
Wysłany: 19-03-2007, 18:26
|
|
|
fajter
To dotyczy czyszczenia przepustnicy ale zwróć uwagę :
shapire napisał/a: | Demontujesz, czyścisz i myjesz ekstrakcyjną montujesz a co do ustawiania to na parę minut odpinasz klemę ,,-'' z aku potem zapinasz, odpalasz auto, włączasz odbiorniki prądu na których zwykle jeździsz np. radio, klima, światła itp. i zostawiasz auto na luzie niech pochodzi 15 minut. gasisz silnik i wyjmujesz kluczyk ze stacyjki, wkładasz i ponownie odpalasz auto, ustawiasz położenia krańcowe szyb elektrycznych, gasisz silnik i finito. Całość max ze 2 piffka roboty (godzinka z okładem?). Tutaj masz poradnik jak wyczyścić przepustnicę http://lechr.internetdsl.pl/przepustnica/przep.htm |
Może odłączałeś ACU i trzeba ECU nauczyć skrajnych położeń szyb ? |
|
|
|
 |
fajter [Usunięty]
|
Wysłany: 19-03-2007, 21:46
|
|
|
A i owszem aku odłączałem i to nie raz bo mam z nim wieczne problemy, fakt też na to trafiłem ale nie mogę nigdzie wynaleźć jak się to robi. Poza tym opis dotyczy Carismy GDI. Czy w modelu przed 99r też takie maniany trzeba robić? |
|
|
|
 |
Kozi [Usunięty]
|
Wysłany: 21-03-2007, 09:17
|
|
|
Witam wszystkich!
Mam podobny problem i juz nie wiem co mam zrobic. Panel przy kierownicy do otwierania szyb dziala jak trzeba poza tym ze nie podnosi tylnej lewej szyby (czyli nie dziala jak trzeba ) ... Inne (w drzwiach) wogole nie reaguja i nie da sie nimi ani zamknac ani otworzyc szyby. Wczoraj otworzylem tylna szybke i nie moge jej zadnym ze sposobow zamknac. Czy wiecie gdzie moze lezec przyczyna no i jak (chociaz) zamknac ta szybke?? Bede wdzieczny za pomoc!
Pozdrawiam!
Jeszcze jedno! Poki co zalezy mi przede wszystkim na zamknieciu tej szyby...Znacie jakis sposob??
pzdr |
Ostatnio zmieniony przez Kozi 21-03-2007, 10:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 21-03-2007, 09:34
|
|
|
Kozi napisał/a: | Witam wszystkich!
Mam podobny problem i juz nie wiem co mam zrobic. Panel przy kierownicy do otwierania szyb dziala jak trzeba poza tym ze nie podnosi tylnej lewej szyby (czyli nie dziala jak trzeba ) ... Inne (w drzwiach) wogole nie reaguja i nie da sie nimi ani zamknac ani otworzyc szyby. Wczoraj otworzylem tylna szybke i nie moge jej zadnym ze sposobow zamknac. Czy wiecie gdzie moze lezec przyczyna no i jak (chociaz) zamknac ta szybke?? Bede wdzieczny za pomoc!
Pozdrawiam! |
To:
http://www.mitsubishi-gra...e9b4a2f2849f46d
przeczytaj |
|
|
|
 |
Kozi [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2007, 15:30
|
|
|
No i obylo sie bez wymiany przycisków. Tak jak doradzil mi Matejko - rozkręciłem drzwi, zamknąlem szybe drucikami, a po przeczyszczeniu przyciskow wszystko chodzi jak trzeba Wielkie dzieki za pomoc!! pzdr. |
|
|
|
 |
seba150 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-05-2007, 22:44
|
|
|
Mam taki mały problemik z szybami otóż chodzi o otwieranie i zamykanie automatyczne tzn. ze szyby otwierają się lub zamykają bez trzymania przycisku do jakiegos czasu dzialało wszystko ok a teraz otwierają sie tylko przednia i tylna prawa automatycznie a lewe musze trzymac przyciski zeby sie otwierały niebardzo wiem co sie stalo bezpieczniki są całe czy od automatycznych jest jakis dodatkowy bezpiecznik czy to juz sam sterownik szyb decyduje o tym pomóżcie mi jeśli możecie pozdrawiam |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-05-2007, 22:57
|
|
|
musiałeś odłączać akumulator, teraz trzeba nauczyć szyby skrajnych punktów. Naciśnij i przytrzymaj opuszczanie szyby aż zejdzie do końca potem puść przycisk i krótko jeszcze raz naciśnij w dół. Tak samo w górę trzymaj przycisk aż się zamknie i potem jeszcze raz krótko podciągnij. Z każdą szyba tak samo.
Pozdrawiam. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
ashgan [Usunięty]
|
Wysłany: 25-05-2007, 00:41
|
|
|
Mi panel od strony kierowcy dziala.Natomiast przyciski w innych drzwiach nie.Czy musze sciagac cala tapicerke aby dostac sie do przelacznikow aby je przeczyscic?Niewiem czy to cos da ale probowac warto. |
|
|
|
 |
|