Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Chłodnica do Pajero II 2,8TD
Autor Wiadomość
krakowiak 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,8TD 1999
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-08-2019, 15:43   Chłodnica do Pajero II 2,8TD

Witam,
w PII cieknie mi chłodnica wody. Niestety na łączeniu plastiku i aluminium. Do wymiany, z resztą cieknie już od 1,5 roku i się należy :) Poprzedni właściciel dodał już do niej uszczelniacza sądząc po nietłustym szlamie jaki mam pod korkiem.

Szperam w EPC i z zamazanej dość etykiety widzę, że chłodnica ta ma katalogowy nr MR340053 wg VIN. Mam Pajero II Long z 4AT. Niestety wszystkie chłodnice jakie widziałem na necie z tym oznaczeniem mają bardzo wysoką cenę... jednak w ich opisie występuje zamiennie nr: MB890956 MR340052. Kupiłem MR340052. I dopiero wówczas zauważyłem, że chłodnica ma dodatkowe króćce. W katalogach są jakieś tam grafiki ale g.. widać. Sięgnąłem do manuala serwisowego i tam do 4M40 występuje tylko jedna chłodnica, bez rozróżnienia AT/MT. Ta, którą kupiłem ma króćce i dmuchając w nie widać, że jest to jakiś szczelny zamknięty obwód. Czytając to okazuje się, że jest to obwód do płynu skrzyni biegów. Trochę mnie to zdziwiło, bo wydawało mi się, gdy kiedyś to oglądałem kiedyś w kanale, że w aucie mam do tego osobną chłodnicę (z przodu mam ich chyba 4 różne - wersja z dodatkowym AC z tyłu). Teoretycznie powinienem sprawdzić na aucie, ale nie mam opcji do niego zajrzeć.

W zasadzie pytanie brzmi, czy chłodnica MR340052 podejdzie do 4M40 z AT?
Czy możliwe, że choć producent wykonał chodnicę i króćce do AT, to obwód jest niepełny i nie będzie chłodził oleju skrzyni właściwie?

[ Added: 11-08-2019, 20:01 ]
ps.
wymieniłem.
Numery MB890956 MR340052 MR340053 zdają się być zamienne.
I miałem rację, olej ze skrzyni AT wchodzi na chłodnicę wody, po czym wężami idzie do osobnej chłodnicy i dopiero wraca na AT. Dlaczego, nie wiem? Może jedno grzeje drugie. (lub chłodzi?)?
Tak czy siak, jak ktoś by szukał po tych nr to mimo, że na aukcjach chłodnica ta stoi jako do manuala, do AT pasuje.

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 12-08-2019, 12:34   Re: Chłodnica do Pajero II 2,8TD

krakowiak napisał/a:
(...)
I miałem rację, olej ze skrzyni AT wchodzi na chłodnicę wody, po czym wężami idzie do osobnej chłodnicy i dopiero wraca na AT. Dlaczego, nie wiem? Może jedno grzeje drugie. (lub chłodzi?)?
(...)

Wedle mojej wiedzy - przejście przez chłodnicę wody służy do szybkiego dogrzania oleju w skrzyni automatycznej. Automat nie lubi pracować na zimno.
Bez tego czas dogrzania wydłuża się, a w mrozy mógłby nigdy nie dogrzać. Ponadto spadła by żywotność skrzyni.

Jakiś rok temu, a może dwa zakupiłem porządną mosiężną chłodnicę do swojego. Trzeba było tylko wymienić boczki, bo miała inne mocowania. Ale w serwisie chłodnic okazało się, że fabrycznie nowa chłodnica kosztuje mniej, niż niektóre używki na allegro.
Mosiężną sobie zostawiłem na zapas, założyłem nową. Wszystkie z przelotem oleju.

Adam.

krakowiak 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,8TD 1999
Wysłany: 12-08-2019, 20:52   

Ja kupiłem nową ale noname a nie np Nissens. Różnica 250PLN vs 850PLN. Na razie 100+ km tylko ale bez złych objawów, a akurat dziś było ciepło :) (30°C)
Zobaczymy jak będzie dalej.

Odpowiedz do tematu