Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8] Przeglad - za 900 zł :|
Autor Wiadomość
r3m3dy
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2007, 09:16   [Cari 1.8] Przeglad - za 900 zł :|

Witam,

Bylem w ASO we Wroclawiu z moja nowa, 10 letnia carisma. Mam przejechane 104000, a ostatni przeglad w ASO mialem (poprzedni wlasciciel) przy 96000...

I pojechalem do ASO ... i tam mi zaproponowano przeglad za ok 900 zl (wymina filtrow, olei). Ale jak sie pytalem to paski mialem wymienione wczesniej...

Zastanwaiam sie czy warto dac 900 na te rzeczy?

Podczs przegladu (w tym samym zakladzie) zostalem poinformowany o koniecznosci wymiany homulcow - Tarcze i klocki z przodu - za jedyne 1000 zl :-/

Nie neguje potrzeby robienia hamulcy (mimo ze dzialaja po prostu niezle), ale czy 1000 to nie przesada?

Prosze o opinie :cry:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-05-2007, 09:53   

W ASO ceny prawie zawsze mają 2-3x wyższe na części niż jak sam załatwisz ori części i najwyżej im za samą robotę zapłacisz. Choć nie zawsze ale zwykle tak jest. Za komplet dobrych tarcz i klocków to poza ASO pewnie 1/3 taniej będzie. Oleje to i tak kosztują 160 silnikowy i do skrzyni manualnej pewnie drugie tyle (ja do automatu płaciłem za olej z filtrem 500zł) to już masz 300, filtr oleju i powietrza to w sumie 50-80zł więc nawet z robocizną to max 400-450 zł więc nie wiem co ci tam jeszcze do tych 900zł chcą robić skoro pasków nie wymieniasz. Może płyn hamulcowy/wspomaganie/klima? Popytaj się o szczegóły i zobacz czy sie kalkuluje w ASO czy poza ASO.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 23-05-2007, 10:00   

Zawsze mozesz przywiezc swoje czesci, a ASO pewnie podalo koszt za orginaly pewnie: 300klocki i 2 *250zl za tarcze plus 200zl robota
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2007, 10:04   

Polecam lekturę

jacekr2
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2007, 14:24   

wcale sie nie opłaca poszukaj sobie jakiegoś dobrego mechanika.
Ja ostatnio robiłem tylne zawieszenie - wymieniałem tuleje wachaczy, zmieniałem kolcki hamulcowe, pasek rożrządu, rolki napinjące, stabilizator i oczywiście tulejki do zmiany biegów i z robocizną wyszło mi około 1200, a według tego czennika to pewnie wyszło by z 2500??

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2007, 14:32   

a tak wogole, po co robic przeglad po 8tys km?

r3m3dy
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2007, 14:37   

arturro napisał/a:
a tak wogole, po co robic przeglad po 8tys km?

bo to moje pierwsze auto :)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2007, 14:42   

jesli masz dokumenty i jestes pewny przebiegu odpusc sobie i poczekaj do 15tys km.

r3m3dy
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2007, 14:49   

arturro napisał/a:
jesli masz dokumenty i jestes pewny przebiegu odpusc sobie i poczekaj do 15tys km.

hamulce tez powinienem sobie odpuscic? Bo moze hamulce warto zrobic...

[ Dodano: 23-05-2007, 15:21 ]
Dodam jeszcze jedna ciekawostke... na reflektorach urwane sa pokretla - po jednym dl kazdego z przednich. W ASO za wymiane reflektorow chciano 1500zł + robocizna :| wiec boje sie teraz robic czegokolwiek tam :(

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 23-05-2007, 18:11   

r3m3dy napisał/a:
hamulce tez powinienem sobie odpuscic? Bo moze hamulce warto zrobic...

hamulce to podstawa wiec od tego zacznij bo i tak masz najgorzej hamujacy samochod z tych lat wiec o to dbaj priorytetowo.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 24-05-2007, 01:00   

arturro napisał/a:
bo i tak masz najgorzej hamujacy samochod z tych lat wiec o to dbaj priorytetowo.

eee to 1.8 wiec chyba nie jest tak zle,
zreszta 1.6 i tarcze z tylu = brak powodow do narzekania na hamulce - czemu oni wymyslili montowac pozniej bebny to nie wiem ?? :(
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 24-05-2007, 07:16   

taniej, mniej roboty przy montażu... :roll:

Maciek.prv
[Usunięty]

Wysłany: 26-05-2007, 14:05   

cześć,
Dwa m-ce temu kupiłem Carismę 1.8 GDI 98r. Wymieniłem: olej w silniku, filtry: oleju, paliwa, powietrza, uzupełniłem olej w skrzyni biegów, czyszczenie przepustnicy, wymiana paska rozrządu, rolek napinajacej i prowadzącej, pompy wody. wszystkie te czynności w autoryzowanym serwisie Bosch. Łączny koszt robocizny z częściami: 850 PLN brutto. + gwarancja 2 lata lub 80 tys. km na rozrząd.
Pozdrawiam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 26-05-2007, 17:24   

To jeszcze napisz na jakich częściach to ci zrobili - jakie paski, rolki itp.

Maciek.prv
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2007, 20:29   

saphire napisał/a:
To jeszcze napisz na jakich częściach to ci zrobili - jakie paski, rolki itp.

Pasek : BOSCH, rolki : JAKOPARTS.

Odpowiedz do tematu