Spinaczowa głupota |
Autor |
Wiadomość |
Bayera
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-08-2019, 08:56 Spinaczowa głupota
|
|
|
Siemka. Na wstępie się przedstawię Januszek hehe głupek. Już mówię o co chodzi. Chciałem zdiagnozować błędy w mojej carismie 1.8 gdi 2000r po lifcie. metodą spinaczowa. Wszystko było by dobrze gdyby nie moje złe przygotowanie do sprawy i nie doczytałem od której strony liczyć piny w kostce diagnostycznej. W nerwach już nie pamiętam dobrze ale chyba pomyliłem 1 z 16 tym. I od tego czasu jak wyjmę kluczyk ze stacyjki to mi się komputer resetuje. Kilometry zerują się godzina radio spalanie. I teraz jak to naprawić? A dodam że samochód działa jak przedtem i wyklikał zero błędów. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21010 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 19-08-2019, 11:59
|
|
|
Posprawdzaj na początek wszystkie bezpieczniki pod maską i w kabinie. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 20-08-2019, 06:28
|
|
|
Bayera, najpierw wskazówka Bizi78, a potem sprawdź gniazdo któe "spinaczowałeś" czy nie uszkodziłęś/zagiąłęś któregoś pinu/kabla.
Jak wszystko ok to odłącz na chwilę aku. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 20-08-2019, 07:05
|
|
|
Nie chcę pouczać ale jak mamy do czynienia z elektryką to jak coś robimy to musimy być pewni na 100% a nie że może się uda albo się nie uda.
Wystarczy w google wpisać "gniazdo OBD2 rozkład pinów".
Tak jak napisali koledzy wyżej, na początek sprawdź bezpieczniki. |
|
|
|
 |
Bayera
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 21-08-2019, 06:25
|
|
|
Bardzo dziękuję za porady i pouczenia. Wiem że muszę następnym razem bardziej się przygotować. To tylko moja nieuwaga. Ale wszystko już gra i buczy był to jeden z bezpiecznik który odpowiadał za oświetlenie kabiny i też chyba za pamięć kompa. Także jest ok. Ale co mnie bardzo miło zaskoczyło to że jak otworzyłem puszkę pod kierownicą to były tak bezpieczniki zastępcze i takie fajne coś do wyjmowania bezpieczników. Jestem w szoku że tak profesjonalnie podeszli twórcy carismy do sprawy. Na prawdę super auto. Jeszcze raz dzięki wszystkim. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|