Galant - mokra miska olejowa |
Autor |
Wiadomość |
Furia
Nowy Forumowicz Furia
Auto: Galant VIII | 136km
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-08-2019, 21:13 Galant - mokra miska olejowa
|
|
|
Witam. Mam następujący problem - mam mokrą miskę olejową. Zajechałem na warsztat i "mechanik" stwierdził, że misa jest skorydowana i trzeba ją wymienić, więc zamówiłem lecz okazało się, że nie pasuje. Kolega, który pracuje tam w warsztacie wziął go na podnośnik i pozwolił mi zrobić zdjęcia tej misy i znajomi twierdzą, że to nie misa może być problemem, a uszczelki. Zarzucam Wam tu zdjęcia bo na pewno więcej się znacie niż ja Miskę do 2.0 ciężko dostać (jest jeden jedyny sklep w internecie, który ją sprzedaje ale jak do mnie przyszła to się okazało, że nie ma czujnika do oleju). Jak myślicie na pierwszy rzut oka, gdzie leży problem? Czy misa w takim stanie jest jeszcze ok? Jeśli się okaże, że to misa to chyba pi3rdolca dostane bo nigdzie nie można jej dostać Liczę na waszą pomoc
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 23-08-2019, 08:01
|
|
|
Trzeba wpierw umyc aby precyzyjnie okreslic wycieki, jednak pomimo tego misa jest dość mocno skorodowana, fabrycznie jest ona wykonana z porzadnej blachy wiec mozna zaryzykowac, sciagnac wyczyscic ze rdzy i pospawac, dodatkowo podejrzeam ze masz zapocenie z simmeringów na wale korbowym (od strony rozrzadu i skrzyni), oraz sam czujnik oleju moze delikatnie slimaczyc.
Miska olejowa dostepna tylko w serwisie, nie ma zamiennika
https://www.ebay.pl/itm/O...GIAAOSwiwZb3DXh |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
abdul
Forumowicz

Auto: Laguna GT
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Sie 2011 Posty: 415 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 23-08-2019, 09:42
|
|
|
U mnie lało z uszczelniaczy wałków rozrządu i wyglądało to tak samo jak u Ciebie. |
|
 |
deejay
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Pomógł: 155 razy Dołączył: 26 Wrz 2006 Posty: 6099 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 23-08-2019, 18:33
|
|
|
Tak jak napisał Robert , najpierw dobre umycie całej miski olejowej i okolic miski tam gdzie zalega olej , następnie ponowna kontrola po ok 500km . Bo takie wróżenie gdzie sie poci lub podcieka nie ma sensu. Fabrycznie miska jest "klejona" na szary silikon , nie ma żadnych uszczelek fabrycznie. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 23-08-2019, 23:24
|
|
|
Wyciek w miejscu uszczelniaczy rozrządu wygląda na stary, jakby już obszedł kurzem i błotem, podobnie czujnik poziomu oleju jest tłusty, ale nie widać świeżego oleju - tak jakby już nie ciekło.
Natomiast dużo gorzej wygląda od strony skrzyni, jednak ze zdjęć nie widać czy poci się miska czy uszczelniacz na wale od strony sprzęgła. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11139 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 23-08-2019, 23:30
|
|
|
Stawiam na uszczelniacz wału od strony skrzyni. |
|
 |
Furia
Nowy Forumowicz Furia
|
Wysłany: 24-08-2019, 11:02
|
|
|
Dziękuję Wam za cenne wskazówki Jutro jadę do znajomego na podnośnik i będziemy kombinować. Ale serio nie ma nigdzie zamiennika? To jak uszkodzi się miska to gdzie mam ją niby dostać? No bo dać prawie 1100 za oryginał to jest chore |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 24-08-2019, 22:11
|
|
|
1100 to pewnie cena z ASO - taniej kupisz w internetowych sklepach w Rosji i naprawdę nie ma się czego obawiać - wysyłają do PL bez problemu.
Widziałem parę razy jakieś aukcje z ori miskami i ceny były od 350 do 500zł. Jeśli nie jest dziurawa w wielu miejscach tylko jakaś 1 dziura, to można ją spawać, jest stalowa. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11139 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 24-08-2019, 23:19
|
|
|
Te miski są zrobione z naprawdę grubej blachy. Moja wyglądała o wiele gorzej, a i tak nie ciekła. |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-08-2019, 10:24
|
|
|
jacek11 napisał/a: | Te miski są zrobione z naprawdę grubej blachy. Moja wyglądała o wiele gorzej, a i tak nie ciekła. |
Pierwsze miejsca z których ciecze taka miska to zgrzewy komory grodziowej w misce, a jest ich troche |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Furia
Nowy Forumowicz Furia
|
Wysłany: 27-08-2019, 18:29
|
|
|
Jednak to była misa, jest pare małych dziurek. Pospawać już raczej nie da rady, za mocno jest skorodowana. Pozostaje mi zamontować zamiennik, który zamówiłem i jeździć bez czujnika oleju
 |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 27-08-2019, 21:21
|
|
|
A nie rozważasz wycięcia otworu na czujnik oleju? - mając zdjętą miskę może go przykręcić od środka i oprócz fabrycznej uszczelki dać pastę dirko lub reinz (nie silikon). |
|
|
|
 |
Furia
Nowy Forumowicz Furia
|
Wysłany: 27-08-2019, 21:27
|
|
|
Wróci mój znajomy za dwa dni to mu powiem o tym bo nowa miska jeszcze nie jest zamontowana, jednak obstawiam, że to nie jest takie proste
[ Dodano: 31-08-2019, 21:57 ]
Dobra, finalnie mam zamontowaną miskę bez czujnika poziomu oleju. Co do zrobienia tego otworu to zobaczę w przyszłości i przede wszystkim chciałbym ogarnąć kogoś, kto zrobi to dobrze bo nie chciałbym mieć kolejnej miski dziurawej Także dzięki wszystkim za pomoc |
|
|
|
 |
|