Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma 97r zmiana audio
Autor Wiadomość
Mastiv 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitubishi Carisma 97r 1.6 90KM
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 31-08-2019, 21:22   Carisma 97r zmiana audio

Witam serdecznie.
chciałbym zwrócić się o poradę i przede wszystkim zapytać, czy mój pomysł wgl ma sens.
Wygląda to tak: jakiś czas temu wyjąłem głośniki z deski rozdzielczej i wsadziłem tam powerbassy współosiowe S-4002 oraz zrobiłem wygłuszenie części za głośnikami z pianki wygłuszającej i mat butylowych - rzeźba straszna, ale nawet coś z tego wyszło.
Oczywiście głośniki wbrew swojej nazwie, mimo że mają całkiem znośną górę i średnicę, to nie generują prawie żadnego bassu, bo to jednak tylko 10cm.
Nie mam miejsca na głośniki przewidzanego w drzwiach, musiałbym ciąć i pierwotnie taki był plan, żeby założyć tam jakieś helixy/hertz'e dwudrodżne, wraz z pełnym wygłuszeniem, ale nie chce już w to auto inwestować większych pieniędzy.
Chciałbym natomiast wsadzić coś w półkę, jakieś woofery 16cm, żeby trochę podbiły mi niskie tony.
Wiem, że nie jest to rozwiązanie pochwalane, ale pewnie za pare miesięcy sprzedam auto, a chciałbym żeby coś pograło przez ten czas.
Wpadłem na pomysł, żeby zaadaptować woofery z zestawu bose od Audi TT i podkleić całą deskę od spodu pianką wygłuszającą 10mm żeby może nie trzęsło tą deską?
No i tutaj pytanie, czy takie rozwiązanie będzie miało sens?
Pozdrawiam i dziękuje za każdą pomoc :wink:
Ostatnio zmieniony przez Mastiv 17-09-2019, 13:26, w całości zmieniany 1 raz  

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 31-08-2019, 22:59   

Mastiv napisał/a:
Wpadłem na pomysł, żeby zaadaptować woofery z zestawu bose od Audi TT i podkleić całą deskę od spodu pianką wygłuszającą 10mm żeby może nie trzęsło tą deską?
No i tutaj pytanie, czy takie rozwiązanie będzie miało sens?

Jaka jest impadencja tych głośników ? Standardowo głośnik ma 4 ohm. W systemach które mają osiem głośników, są stosowane głośniki które mają 2 ohm. One po prostu mogą zabić końcówki mocy w radiu.
W audi często były stosowane systemy nagłośnienia które posiadały osiem głośników. Musisz to sprawdzić, zanim popsujesz sobie radio.

Mastiv 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-09-2019, 00:41   

I tutaj jest pies pogrzebany...Bose mają 2 ohm. Myślałem też o Harman/Kardon Logic7 z Land Rovera lub mercedesa, ale one mają też 2 albo 3ohm.
Sprawdziłem też Levinsona z Lexusów, ale one też nie mają 4ohm.
W końcu wpadłem na Bang & Olufsen z Audi, one mają 4ohm, więc by się całkiem nadawały :roll:
Pytanie tylko, czy mój pomysł na wykonanie tego ma ręcę i nogi :?:

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 01-09-2019, 10:01   

Na pewno zagra to lepiej, niż fabryczne głośniki, które nie są wysokich lotów jednak. Sam kiedyś miałem podobny pomysł, ale ja mam kombi, więc jest z tyłu roleta,i miejsce na głośniki jest mocno ograniczone.
Tyle że ja kombinowałem połączyć dwa głośniki w szereg, tworząc w ten sposób 4 ohm. więc wtedy gra sześć głośników. Tutaj efekt mógłby być ciekawy.

Mastiv 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-09-2019, 10:51   

Całkiem nie dawno wymieniłem radio na Pioneer'a MVH-S310BT, a że stare radio było już słabę, szły przestery i strzały w głośniki i niestety jeden z głośników sobie "poprykuje". Okazało się też, że w aucie brakowało prądu, bo przewód masowy dobrze nie stykał i alternator nie ładował jak trzeba.
Żałuje, że troche późno wpadłem na ten pomysł, bo bym sobie kupił zestaw B&O - 2 głośniki w deskę te 10cm i dwa w półkę woofery.
Wychodzi na to, że i tak muszę wymienić te głośniki z przodu, więc chyba kupie te w deskę rozdzielczą, akurat mają takie mocowanie po przekątnej że będzie pasowało i te dwa na tył.
Jeżeli uda mi się to zrealizować w przyszłym miesiącu, to wrzucę tutaj może jakieś fotki i próbkę nagrania, jak to gra.
Jeżeli ktoś kiedyś wpadł na taki pomysł i udało się zrealizować, to nadał prosiłbym podzielić się wrażeniami.

[ Dodano: 18-09-2019, 09:39 ]
Jednak zmieniłem koncepcję i jak wiele osób stwierdziłem, że montowanie czegokolwiek w półkę nie ma sensu.
Kupiłem na razie jeden głośnik od tego zestawu z Audi Bang & Olufsen i zamontowałem go w drzwi pasażera.
Na razie wygląda to tak

Nie miałem jak tego zalutować w aucie, wiec zrobiłem to złączką i zgrzałem tak jak na zdjęciu, trzyma sie solidnie.
Przewód 2,5mm przeciągnąłem przez peszelek w drzwiach(jakoś sie udało) i dałem to do kostki jako głośniki tylne.
tam jeszcze wokół głośnika są dziury od dołu, wiec zrobie jakiś dystans z mdf'u, żeby to zakryć lub obkleje dookoła matą bitumiczną 2.5mm.
Na pewno częściowo wygłuszę drzwi, zobaczę jak to śmiga i biorę sie później za drzwi kierowcy :mrgreen:

[ Dodano: 26-09-2019, 13:20 ]
Na t ą chwilę wygląda to tak:

darmowy hosting obrazów

Nie jestem jednak zadowolony z tych mat, chciałem pójść po kosztach i kupiłem bitumiczne, kładzenie tego to była katorga.
Wewnątrz drzwi je już zostawie i położe na nie jeszcze piankę z bitmata 6mm, a od strony boczka zerwę i położe jednak butylowe - ctk lub bitmat 2mm.
Sam głośnik gra fajnie i mimo, że jeszcze drzwi są nieszczelne i pod głośnikiem jest jeszcze dziura, to już całkiem fajnie to gra.
Zdecydowałem się na położenie pianki, bo za dużo dźwięku ucieka na zewnątrz i wewnątrz zrobiła się troche studnia.
Na drugie drzwi, od strony kierowcy, w całości położe maty butylowe i piankę 6mm.
Zastanawiam się, czy przy testach nie oberwała się delikatnie kopułka przeciwpyłowa bo coś mi poprykuje przy wyższej głośności. Możliwe, ze coś tam już było nie tak, bo wcale nei dałem tak dużo "mocy".
Jeżeli tam faktycznie coś się oberwało, to będę rozważał albo dokupienie dwóch takich samych głośników lub zestawu Hertz DCX 165 / HERTZ X 170. Sprawa do przemyślenia, bo jednak te B&O wymagają lekkiego rzeźbienia.
Jeżeli ktoś mający doświadczenie chciałby coś poradzić, to bardzo proszę :P

Odpowiedz do tematu