Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciśnienie powietrza w kołach
Autor Wiadomość
RomanK61 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-09-2019, 12:22   Ciśnienie powietrza w kołach

Dzisiaj niespodziewanie podczas jazdy wyskoczył komunikat ;low tire pressure; zatrzymałem się popatrzyłem na koła i wydawało mi się że ciśnienie jest ok. W domu sprawdziłem ci#nienie i było wszędzie 2.2 /koła 18"/55/225.Dobiłem do ok 2.8 i przejechałem się, po chwili komunikat zniknął. Upuściłem z powrotem do 2.2 i jest ok. Pytanie o ile musi spaść ciśnienie żeby pokazał się taki komunikat, a może to był jakiś jednorazowy wyskok czujnika. Czy można stwierdzić w warunkach domowych, bez komputera w którym kole jest uszkodzony czujnik.

Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Wysłany: 02-09-2019, 12:39   

to raczej nie wyskok czujnika a kwestia tego czy jest zimno - ciepło. Przy zmianie temperatury zmienia się też ciśnienie powietrza, i czujnik może odczytać wartość niższą/wyższa niż normalnie, zwłaszcza jeśli ciśnienie w oponie jest na granicy normy.
Ostatnio zmieniony przez Laknat 02-09-2019, 12:58, w całości zmieniany 1 raz  

RomanK61 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-09-2019, 12:41   

Tak tylko że samochód mam od 2015r i to był pierwszy taki komunikat. Dbam o ciśnienie i przez te kilka lat było trochę ciepła jak i zimna.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 02-09-2019, 12:45   

A może zasilanie czujnika szwankuje.

RomanK61 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-09-2019, 13:06   

Po odbiciu ciśnienia na razie komunikat zniknął. Zobaczymy co będzie dalej, czy było to jednorazowe czy coś szwankuje. Czy z menu komputera można taki komunikat zlikwidować, mam radio 2din bez nawigacji.

jacekk 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2D AT
Wysłany: 02-09-2019, 14:29   

Może ciśnienie referencyjne było wyższe niż 2.2. Po napomowaniu kół do prawidłowego ciśnienia należy zresetować czujniki. Zimno/ciepło teoretycznie nie powinno mieć znaczenia bo czujnik mierzy ciśnienie i temperaturę (więc powinien sobie wyliczyć poprawkę - chociaż nie jestem pewny co i jak liczy).

RomanK61 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-09-2019, 14:42   

A jak się go resetuje, bo wydaje mi się że wystarczyło się przejechać ok 300m i komunikat zgasł. Chyba że ma na taż wchodząc do manu komputera

jacekk 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2D AT
Wysłany: 03-09-2019, 11:33   

Skoro wcześniej ciśnienie było prawidłowe i pojawiło się ostrzenie to znaczy, że ciśnienie referencyjne jest zbyt wysokie. Ostrzeżenie będzie sensowne tylko gdy nie będzie niepokoić fałszywymi alarmami. U mnie się to ostrzeżenie pojawiło mniej niż miesiąc po kupnie samochodu przy pierwszym większym spadku temperatury. Teraz po każdorazowej wymienie kół, pompuję do prawidłowego ciśnienia, reset TPMS i fałszywych ostrzeżeń nigdy więcej nie było.
W menu wyświetlacza pomiędzy wskaźnikami jest pozycja z symbolem opony i napisem Reset.
Po wykonaniu tej operacji lampka TPMS zacznie mrugać i po przejechaniu kilkunastu metrów zgaśnie. Operacja ta zapisuje aktualne ciśnienie jako referencyjne więc warto zadbać by było ono prawidłowe (zmine opony, itd).

actirana 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6
Wysłany: 18-02-2021, 18:20   

a co w sytuacji gdy po resecie, miganiu kontrolki i przejechaniu kilkuset metrów powraca ten sam komunikat? czy to oznacza, że uszkodzone są czujniki? czy żeby to zdiagnozować potrzebne jest ASO?

[ Dodano: 24-02-2021, 10:14 ]
Witam ponownie, nikt nie odpisał, ale nadal wierzę, że jest tu ktoś, kto wie co z tym zrobić. Temat męczy mnie już ze 3 miesiące, przeczytałem cały net, zrobiłem wszystko co napisano i ciągle nic - błąd jak był tak jest. Próbowałem resetować przy ciśnieniu 2,2, dobijać do 2,6 - nic z tego. Obecnie mam widoczek jak na fotce, i nie mogę wejść do menu settings - w miejscu gdzie powinno ono być pojawia się właśnie to co na obrazku. Tak więc nie ma opcji resetowania, bez przerwy pika ten komunikat. Jak się tego pozbyć? Do kogo się udać? Ktoś już miał taki przypadek, ale potem napisał, że wystarczyło dopompować tylne koła, u mnie nie wystarczyło...
https://www.fotosik.pl/zdjecie/7463277867600e6b

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 24-02-2021, 10:23   

Skontaktuj się z userem tokyo.

[ Dodano: 24-02-2021, 10:39 ]
Spróbuj najpierw zaciągnąć ręczny.

actirana 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6
Wysłany: 24-02-2021, 13:39   

kontakt z Tokyo jak zwykle pomógł, wytłumaczył dlaczego i powiedział co po kolei zrobić, dobiłem wszystkie koła na 2,9, pojeździłem, po jakimś czasie komunikat przestał się wyświetlać co oznacza, że czujniki zostały ponownie pobudzone do działania. Potem powrót na stację, zejście do ciśnienia nominalnego, krótka przejażdżka, i próba resetu. Po tych dwóch krokach ponownie w menu pojawiła się opcja settings, więc sam reset bez problemów udało się przeprowadzić. A potem powrót do domu w ciszy i spokoju...

Tokyo, bardzo dziękuję.

Odpowiedz do tematu