Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwny odgłos spod maski
Autor Wiadomość
Laknat 
Forumowicz

Auto: ASM MY17
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-03-2019, 13:56   Dziwny odgłos spod maski

Witam

Mam ASX 1.6 z 2017 roku, przebieg 30 000. Dzisiaj rano jak odpaliłem auto to spod maski dobiegł mnie taki dziwny dźwięk. podobny jak przy odpalaniu starego diesla, coś jak takie klekotanie. Wyłączyłem auto i po ponownym odpaleniu już wszystko było OK. Przejechałem 20 km, na stacji benzynowej po zatankowaniu odpaliłem auto bez problemu, ale nurtuje mnie co może być przyczyną tego porannego dziwnego zachowania. Wcześniej nie miałem tego typu problemów.

marek5057 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 MIVEC
Wysłany: 04-03-2019, 17:41   

Hm....
Z mojego doświadczenia z asx'em, wyglada to na klasyczne rzegotanie rozrządu. Na poczatku słychać tylko przy odpalaniu, pozniej daje sie też usłyszeć przy mocnym wcisnieciu pedalu gazu podczas jazdy na małych obrotach.

Laknat 
Forumowicz

Wysłany: 05-03-2019, 09:20   

marek5057 napisał/a:
Hm....
Z mojego doświadczenia z asx'em, wyglada to na klasyczne rzegotanie rozrządu. Na poczatku słychać tylko przy odpalaniu, pozniej daje sie też usłyszeć przy mocnym wcisnieciu pedalu gazu podczas jazdy na małych obrotach.

Ale po 30 000? To chyba jednak trochę mały przebieg na rozciągnięcie się łańcucha rozrządu. Nawet niemieckie legendarne pod względem awaryjności rozrządu TSI wytrzymywały przebiegi 3 razy dłuższe.

Poza tym to zjawisko wystąpiło tylko raz. Zarówno wczoraj po południu jak i dzisiaj rano nic takiego nie usłyszałem przy odpalaniu.

Foka2011 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.6 Bluesky
Wysłany: 05-03-2019, 19:51   

Ale po 30 000? To chyba jednak trochę mały przebieg na rozciągnięcie się łańcucha rozrządu. Nawet niemieckie legendarne pod względem awaryjności rozrządu TSI wytrzymywały przebiegi 3 razy dłuższe.

Zmartwię Cię. Miałem wątpliwą przyjemność być posiadaczem skody Yeti z silnikiem 1.2 TSI. Wymiana łańcucha (na gwarancji) następowała tak często jak wymiana oleju, czyli co 20 tys. km (wytrzymałem 3 zmiany i sprzedałem tego złoma).
Co prawda ASX to nie volkswagenowski szajs, ale kolega wyżej ma rację, objawy bardzo przypominają te, które występowały w mojej skodzie, podobnie początkowo raz na jakiś czas, a później coraz częściej.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 05-03-2019, 21:50   

Ja bym postawił na zawór zwrotny w filtrze oleju. Jeśli tak się dzieje po dłuższym postoju auta to jestem prawie pewien tej "teorii" :wink:

MarekC 
Forumowicz

Auto: ASX 1,6 DI-D AWD
Wysłany: 06-03-2019, 08:14   

Laknat napisał/a:
Ale po 30 000?

Kolega z pracy kupił w ubiegłym roku nowego Dustera 1,6 SCe (wolnossak od Nissana) i "klekot" usłyszał po ok 5kkm. W ASO bez słowa zajrzeli w rozrząd i wyregulowali go (wymiana płytek czy szklanek).

Okazuje się (wg słów mechanika z ASO), że fabrycznie te luzy są ustawiane "tak sobie" - w jednym egzemplarzu dobrze, w innym do bani.

Laknat 
Forumowicz

Wysłany: 06-03-2019, 10:56   

jan1994 napisał/a:
Ja bym postawił na zawór zwrotny w filtrze oleju. Jeśli tak się dzieje po dłuższym postoju auta to jestem prawie pewien tej "teorii" :wink:

Tak, to było po weekendowym postoju. A co do tego zaworu ... jechać z tym do ASO, czy poczekać na przegląd okresowy i tam to zgłosić? Przegląd mam w maju, więc już niedługo. Tym bardziej, że od poniedziałku dźwięk się nie pojawił ponownie.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 06-03-2019, 16:51   

Jak dobrze wiesz podczas przeglądu będzie wymieniony filtr oleju, więc problem rozwiąże się sam. Jeśli po dłuższym postoju znowu pojawi się stukot po uruchomieniu silnika ja bym pojechał do ASO i zgłosił ten problem.

Laknat 
Forumowicz

Wysłany: 09-03-2019, 06:20   

Zatem spokojnie poczekam do przeglądu przy okazji obserwując i nasłuchując co się dzieje pod maską ;)

trebor74 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 BLUE SKY
Wysłany: 15-10-2019, 23:07   

Witam
Mam problem ASX 1.6 MIVEC 2014 przebieg 104000 km , od strony rozrządu pojawiły się stuki.
Poza tym silnik pracuje normalnie nie ma spadku mocy, nierównej pracy czy problemów z uruchomieniem.
linki do nagrań
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 15-10-2019, 23:50   

A jak dodajesz gazu to zwiększa się częstotliwość :?:
Luzy zaworowe były kiedyś sprawdzane :?:

trebor74 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 BLUE SKY
Wysłany: 16-10-2019, 22:02   

Przy 90 tys robiłem przegląd w ASO, żadnego sprawdzenia zaworów nie sugerowali.
W poniedziałek odstawiam samochód do sprawdzenia i naprawy
Nagranie przy większych prędkościach obrotowych silnika.
https://www.youtube.com/watch?v=3uW6aHAjtQI

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 17-10-2019, 00:10   

trebor74 napisał/a:
Przy 90 tys robiłem przegląd w ASO, żadnego sprawdzenia zaworów nie sugerowali.

Sprawdzenie (pomiar) przewidują przy 100kkm + na każdym przeglądzie powinni posłuchać.
https://www.mitsubishi.pl...nowy_BCDEFH.pdf

5darek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.8 d-id 150kM
Wysłany: 20-10-2019, 15:05   

wg mnie dzwonią zawory
można by sprawdzić ciśnienie sprężania lub zrobić próbę olejową co dałoby pojęcie o stanie cylindrów i pierścieni oraz o luzach zaworowych
lub od razu wyregulować luzy zaworowe jeśli (bo nie znam silnika) jeśli regulacja jest na klucz i śrubokręt koszt nie powinien przekroczyć 200zł a będzie spać spokojniej, bo wypalone zawory i gniazda mogą przysporzyć problemów
rozumiem że auto nie jest zagazowane?????

mateusz88 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 MIVEC 117KM 2012
Wysłany: 09-01-2020, 18:20   

czy udało się załatwić temat stuków Trebor?

Odpowiedz do tematu