Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szarpanie podczas ruszania
Autor Wiadomość
dabramczuk 
Forumowicz

Auto: Pajero/2011/manual/3.2DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-10-2019, 09:10   Szarpanie podczas ruszania

Witam Wszystkich.
Niedawno stałem się nowym, z wiarą że równie szczęśliwym , posiadaczem Pajero 3.2 z 2011r. Sen z powiek spędza mi szarpanie podczas ruszania. Problem podczas zakupu był mi znany ale miał ustąpić po wymianie sprzęgła. Sprzęgło wymieniłem ale problem szarpania pozostał. I co ciekawe są dni kiedy jest "normalnie" chociaż nie mam odniesienia i są dni kiedy szarpie i jest "nienormalnie". Mechanik twierdzi że sprzęgło musi się ułożyć ale i ja w to nie wierzę. Bo ułożyć dobrze to się można przed TV.
Pomocy. Ktoś miał taki problem i go rozwiązał.
pozdrawiam

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 16-10-2019, 11:48   

Mechanik ma rację w zakresie, że docisk się utwardza, ale to nie jest przyczyną szarpania.
Więcej nie pomogę, bo się na dieslach nie znam.

dabramczuk 
Forumowicz

Wysłany: 16-10-2019, 21:05   

Może i mechanik ma rację ale problemu nie rozwiązał a ja nie znam materiały sprężynującego, który z czasem by się utwardzał. No może poza jednym ale on na pewno nie należy do branży motoryzacyjnej. Skoro więc ten "utwardzacz" nie ma na to wpływu to dajmy z nim spokój.
Ja też na tym za bardzo się nie znam ale wiem że mam problem z przeniesieniem napędu a nie z zasilaniem i nie sądzę aby rodzaj zasilania miał wpływ na komfort i jakość przeniesienia napędu.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 19-10-2019, 22:03   

Wał kardana sprawdzany ?

dabramczuk 
Forumowicz

Wysłany: 20-10-2019, 19:49   

Witam Kolego,

raczej nie bo nikt mnie o tym nie informował ani nie wspominał ale jakbyś mógł mi wytłumaczyć czy miałoby to związek z wałem i w jaki sposób skoro jak wspominałem są dni akceptowalne a są takie że ani rusz oczywiście płynnie.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 20-10-2019, 21:17   

Wał kardana jest elementem który przenosi napęd na tylną oś. Jeśli będzie na nim luz, to może być przyczyna szarpania.

dabramczuk 
Forumowicz

Wysłany: 20-10-2019, 21:48   

OK. Racja . Też o tym myślałem i na ile potrafię sprawdziłem wał ale ja nic niepokojącego nie widzę. Może ja nie widzę ale dlaczego jest tak ze czasami nie szarpie a czasami szarpie? Czy nie byłoby tak że jeżeli wał na swoich podporach czy też łącznikach miał by defekt to zawsze by szarpała podczas ruszania?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 21-10-2019, 04:56   

dabramczuk, w Outlanderze nieprzyjemne wibracje pojawiały sie przy delikatnej zmianie biegów i przy ruszaniu. Przy redukcjach szarpanie zmieniało się w "wibrowanie" (dużo krótsze niż przy rozpędzaniu).
Winna była oberwana guma w podporze wału.

Nie było reguły - czasem ruszał płynnie, a czasem z masażem wibracyjnym...

Sprzęgło wymieniłes kompletne? Jaka marka?

Jeszcze zerknij na stan opon - czy nie są wyząbkowane lub nie mają osłabionych boków.

dabramczuk 
Forumowicz

Wysłany: 21-10-2019, 08:42   

no i to zaczyna mieć sens bo czytam że i doświadczenia masz podobne. Ale chronologicznie:
Faktycznie jak się temu dokładniej przyjrzeć do delikatne wibracje występują też przy zmianie biegów. Nie zwracałem na to większej uwagi bo koncentrowałem się na ruszaniu, które czasami doprowadzało mnie natychmiastowej chęci pozbycia się nowego nabytku.

Ze sprzęgłem to była cała historia. Wymieniałem w autoryzowanym serwisie Mitsubishi. Twierdzili tylko że można pomyśleć o wymianie koła zamachowego ale.....ale to jeszcze nie konieczne i powinno być dobrze. Dopytywałem o to koło ale nie stawiali tego problemu jako zasadniczy i determinujący sukces wymiany więc jak każdy rozsądny właściciel pojazdu mechanicznego zdecydowałem o ograniczeniu kosztów i stanęło tylko na wymianie tarczy, docisku i łożyska. Marki nie znam. Cena za całość to 2,4 tyś więc mając jeszcze zaufanie do takich serwisów nie podejrzewam wstawienia jakiegoś chłamu. Poza tym to autoryzowany serwis.

Opony mają drugi sezon i są naprawdę OK. Gumiarz sprawdzał i pochwalił.

To Tyle historii i co Ty kolego na to??? Może to faktycznie moja wina związana z brakiem męskiej decyzji o zainwestowaniu dodatkowych 2,2 tyś i wymianie kompletu łącznie z kołem zamachowym?

[ Dodano: 19-11-2019, 11:04 ]
Witam,

W związku z brakiem, od dłuższego czasu, jakichkolwiek propozycji rozwiązania problemu rozumiem iż jestem jedynym takim przypadkiem a decyzja o zakupie tego modelu była błędną decyzją życiową.
W związku z powyższym kończę tą bezskuteczną dyskusję i zachęcam osoby zainteresowane nabyciem takiego modelu do kontaktu.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu