|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Z32A 1.1] Drżenia i dziwne zachowanie silnika |
Autor |
Wiadomość |
MariuszO
Nowy Forumowicz Marogo7
Auto: Mitsubishi Colt 1.1 2010r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-10-2019, 20:36 [Z32A 1.1] Drżenia i dziwne zachowanie silnika
|
|
|
Cześć,
Jakieś 2 miesiące temu kupiłem Mitsubishi Colta 1.1 2010 rok. Problem polega na wibracji całej kabiny na wolnych obrotach. Na początku były mało wyczuwalne i zwałem to na fakt, że to R3. Ale ostatnio mam wrażenie jakby problem się nasilił. Problem nasila się znacząco przy nagrzaniu silnika lub/i zwiększeniu obciążenia układu elektrycznego.
Np. kiedy chce uruchomić nawiew na 1 zaczyna dość mocno wibrować(obroty znacznie spadają o ok 400). Ostatnio zaobserwowałem że przy hamowaniu na światłach problem się również nasila i dodatkowo obroty potrafią przeskoczyć kilka razy między 1200 a 800 obrotów. Postanowiłem się zająć problemem przed zimą. Macie jakieś rady z czego to może wynikać? Co sprawdzać? Poduszki pod silnikiem? Przepustnica i krokowiec czy może szukać przyczyny gdzieś indziej? Czekam na porady bardziej doświadczonych użytkowników. |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tościk
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 9 razy Dołączył: 06 Gru 2017 Posty: 622 Skąd: z nienacka
|
Wysłany: 22-10-2019, 10:19
|
|
|
Ja bym zaczął od najtańszej rzeczy, czyli odpięcia akumulatora i potem adaptacja obrotów.
Na zimnym silniku, wyłączone wszystkie odbiorniki prądu (radia, nawiewy, kamery, światła, etc.) aż się zagrzeje (ok 10 minut). Zgasić i ponownie odpalić, tym razem ze wszystkimi odbiornikami, znowu na jakieś 10 minut.
Potem można szukać droższych rzeczy |
|
|
|
 |
|
|