Mitsubishi lancer X 1.8 did 35 jahre - kilka pytań |
Autor |
Wiadomość |
GrzesiekH
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer X 1.8 did
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-10-2019, 06:07 Mitsubishi lancer X 1.8 did 35 jahre - kilka pytań
|
|
|
Cześć, nabyłem metodą kupna Mitsubishi Lancera X 1.8 did 150 km, wersja limitowana 35 Jahre z dokładkami na progi i zderzak przedni. Dzisiaj auto przyjedzie do mnie na lawecie i mam związane z tym kilka pytań.
1. Na jakim oleju powinien jeździć ten samochód?
2. Czy silnik jest zdatny do chip tuningu?
3. Czy do cywilnego Lancera pasują części tuningowe (lotki) od wersji EVO?
4. Jakie są dopuszczalne granice ET kół, żeby auto mogło jeździć/skręcać?
5. Na co należy zwracać szczególnie uwagę podczas eksploatacji auta?
6. Lać zwykłego diesla czy verwę?
7. Czy jest jakaś możliwość nadania temu samochodowi sportowego brzmienia wydechu?
Za wszelkie odpowiedzi z góry pięknie dziękuję pozdrawiam |
|
|
|
 |
Venom86
Forumowicz

Auto: Lancer Evo X
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Cze 2016 Posty: 199 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-10-2019, 10:01
|
|
|
heja wrzuc foty jak dojedze bo to chyab jakas edycaj na niemcy czy cos
ad1. fullsyntetyk np jakis 5w30/5w40 i wymiana co 10k (Zadne longlify!)
ad2. Jest. Z tego co wiem samym programem pod 170-180 zrobisz a ktos chyba nawet 200 tu masz caly temat https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=68136
ad3 Rozumiem ze masz sedana takze lotka od EVO spasuje bo klapa bagaznika w cywilnym i Evo jest taka sama
ad4 oryginalne ET to chyba 42 sa kalkulatory na necie tak z reki to raczej ci nikt nie powie bo to tez kwestia szerokosci kola jakie bedziesz chcial zalozyc by nie obceralo od wewnatrz
ad5 cykliczna wymiana oleju. Sprawdzanie plynow. Chlodzenie turbo po dlugim albo intesnywnym przegonieniu auta. W nim jest tez DPF takze dluzsze trasy mile widziane.(w skrocie to co w kazdym innym aucie)
ad6 o tym to mozna by ksiazki pisac... a prawda jest taka ze nie ma znaczenia verwa ma wiecej uszlachetniaczy to tak samo jak z benzyna jak samochod jest zestrojony na 95 to 98 tez wypije ale nic mu wiecej nie da w osiagach. Wazne by nie lac jakis olei napedowych niewiadaomo jakiego pochodzenia
ad7 przy dieslu malo zdzialasz nawet jak zrobisz przelot to przy przygazowce bedzie brzmial jak bys sam dmuchal w rynne |
_________________ Evo X MR - jest
Lancer SB 1.8 - był
Kawasaki ER-6n |
|
|
|
 |
GrzesiekH
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Pomógł: 44 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Posty: 1024 Skąd: jesteś?
|
Wysłany: 22-10-2019, 21:16
|
|
|
GrzesiekH,
Te dokładki są standardem w bogatszych wersjach.
Masz do niego jakiś katalog/książkę, w której jest coś konkretniej o tej limitowanej wersji napisane? Przeglądając ogłoszenia w Niemczech, to poza naklejką za bardzo niczym się nie różnią od zwykłych (chyba, że tak się po prostu nazywała wyższa wersja wyposażenia przez jakiś czas). |
_________________ Moje przygody z Lancerem sportbackiem: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=102303 |
|
|
|
 |
GrzesiekH
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-10-2019, 04:49
|
|
|
Mam pełną dokumentację niemiecką. Poza tą naklejką i dokładkami może faktycznie się niczym nie różni od pozostałych modeli. Brak w nim jednak głośnika w bagażniku, subwoofera, który był w każdym oglądanym przeze mnie egzemplarzu wcześniej. Muszę zerknąć czy są po nim jakieś ślady lub czy nigdy go w nim nie było. W każdym razie auto ma za sobą pierwsze 100 km, na koniec tygodnia umówiony serwis filtrowo/olejowy. Myślę, że założę również temat w moje Mitsubishi z racji tego, że zawsze w autach coś zmieniam oraz przywiązuje się do nich na długo |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
Wysłany: 23-10-2019, 11:01
|
|
|
GrzesiekH,
Oryginalny subwoofer wchodzi w skład nagłośnienia Rockford Fosgate LINK. Najłatwiej to poznać po znaczkach Rockford Fosgate nad radiem i przy głośnikach.
Ewentualnie jeśli by Cię to bardziej interesowało, to poczytaj ten temat: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=83910 Jest w nim sporo linków do tematów związanych z tym systemem audio. |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 643 Skąd: Nowy Sacz
|
Wysłany: 23-10-2019, 20:31
|
|
|
daj se spokój z podkręcaniem silnika.
lej dobry olej C3,
naucz sie wypalania Dpfu do końca w trasie,
ma lekka turbo dziurę ale silniczek żwawy i porównując do niemieckich klekotów pracuje cicho.
zadbaj o spód |
_________________ pablo diablo |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 23-10-2019, 20:36
|
|
|
Zakładaj temat w "Naszych Miśkach"
Venom86 napisał/a: | heja wrzuc foty jak dojedze bo to chyab jakas edycaj na niemcy czy cos |
Łap z translatora:
Cytat: | Z okazji 35-lecia Mitsubishi w Niemczech firma oferuje również swoim klientom specjalny model „35 lat” w obecnym wyglądzie. Wiele udogodnień i nowoczesne detale w specjalnej cenie. Dzięki specjalnemu modelowi „35 lat” klient może zaoszczędzić do 1250 euro w porównaniu z modelem Lancer Invite.
Wersja 1.6 MIVEC „35 lat” świeci bi-ksenonowymi reflektorami i światłami doświetlającymi zakręty; W zestawie znajdują się również podgrzewane przednie fotele i kamera cofania z kolorowym monitorem w lusterku wstecznym. Zawiera również przedni spoiler dla wariantu sportowego sedana (standard w wersji Sportback), boczne spódnice w kolorze nadwozia, zestaw głośnomówiący Bluetooth i interfejs USB w schowku na sprzęt.
Mitsubishi Lancer 1.8 DI-D „35 lat” oferuje także 18-calowe felgi aluminiowe w nowej stylistyce, kokpit i tapicerkę drzwi w wykończeniu fortepianowym, automatyczne tempo i układ wydechowy. Jako ekskluzywny specjalny kolor dostępny jest Mitsubishi Lancer „35 lat” w kolorze srebrnym Merkur.
Ceny: Lancer z silnikiem 1.6 MIVEC ClearTec jest dostępny w cenie 19,990 euro, wersja z silnikiem 1.8 DI-D za 23,990 euro. (AutoReporter.NET/sr) (Zdjęcie: Mitsubishi / AutoReporter.NET) |
https://www.meine-auto.in...l-35-jahre.html |
|
|
|
 |
GrzesiekH
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-11-2019, 05:23
|
|
|
Pytanko eksploatacyjne, nie chcę zakładać nowego wątku. Od momentu zakupu auta obserwując spalanie samochodu zauważyłem taką przypadłość, że na biegu jałowym, gdy auto się zatrzymuje pasek spalania rośnie aż do końca i na takim poziomie się utrzymuje, obroty przy tym wskazują okolice 0,6 tysiąca, więc nie są podwyższone. Gdy wrzucam bieg spalanie jest wskazywane już normalnie. Dodam, że raporty spalania mam mocno zadowalające, w trasie nie przekraczam 6 l / 100 km. Wcześniej myślałem, że to wskazanie spalania na biegu jałowym jest związane z wypalaniem filtra DPF, natomiast teraz tą przyczynę mogę na pewno wykluczyć, no i dzieje się to też cały czas, bez przerwy. |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
Wysłany: 23-11-2019, 11:04
|
|
|
GrzesiekH,
To jest normalne, ponieważ stojąc nie robisz kilometrów, a paliwo się spala, więc licząc średnie spalanie (litry, które rosną / kilometry = const) wynik rośnie w nieskończoność.
Gdzieś w dziale Lancera jest temat odnośnie spalania i tam dokładniej to opisywali |
_________________ Moje przygody z Lancerem sportbackiem: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=102303 |
|
|
|
 |
GrzesiekH
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-11-2019, 10:04
|
|
|
Dzięki za odpowiedź, dla mnie to auto jest jeszcze nowe, więc pewnie jeszcze przez jakiś czas będę odkrywał pewne charakterystyczne dla tego auta rzeczy bądź pozyskiwał o nim informacje. To samo dotyczy forum, jako nowy użytkownik potrzeba trochę posiedzieć na forum, żeby ogarnąć wszystko |
|
|
|
 |
meydey000
Mitsumaniak meydey

Auto: ea5w v6 se; magnum 480 dxi eev
Dołączył: 26 Mar 2011 Posty: 588 Skąd: TSK Skarżysko Kamienna
|
Wysłany: 21-04-2020, 02:28
|