Mitsubishi Carisma Sedan 1.8 GDI LX - Chodzi jak DIESEL?! |
Autor |
Wiadomość |
TomSon2210
Nowy Forumowicz
Auto: MITSUBISHI Carisma 1800 GDI LX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-10-2019, 12:57 Mitsubishi Carisma Sedan 1.8 GDI LX - Chodzi jak DIESEL?!
|
|
|
Witam, Proszę o wyrozumiałość nie znam się na mechanice i niektóre pojęcia są mi obce więc proszę w skrócie o odpowiedzi takie łopatologiczne A wiec przejdźmy do meritum, mam zapytanie w sprawię Mitsubishi Carisma 1.8 GDI LX którego nie dawno zakupiłem, od zakupu na rozgrzanym silniku coś w nim klekoczę co sprawia charakterystykę pracy DIESLA i od czasu do czasu na biegu jałowym falują obroty, ale silnik nie traci mocy i idzie jak burza jak na taką pojemność. Na początku myślałem że to wina oleju bo ten co od niego odkupowałem tak stwierdził że olej powinien już być wymieniony i praca silnika wróci do normy... Wiec przed wczoraj wymieniłem olej na Mobil Super 2000 X1 10W40 4L wraz z filtrem odpaliłem silnik i nadal to samo się dzieje, nie wiem co z tym faktem zrobić czy dalej jeździć, nie chcę też wchodzić w duże koszta bo nie znam się na mechanice a samochód kupiłem tylko i wyłącznie by dojeżdżać do pracy i na zakupy taki trochę miejski samochód za 1450 zł Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
Auto: Galant Kombi 6A13
Pomógł: 22 razy Dołączył: 15 Kwi 2014 Posty: 1012 Skąd: Marki
|
Wysłany: 01-11-2019, 10:09
|
|
|
Ten klekot to prawdopodobnie od hydropopychaczy co jest dosyć częste w tym silniku zwłaszcza gdy był kiepski olej i rzadko wymieniany. wymiana oleju może pomóc na jakąś chwilę, ale nie musi, żeby to "naprawić" trzeba wyczyścić hydropopychacze i jeśli któryś nie trzyma to wymienić na sprawne, ale do tego trzeba zdejmować górną część głowicy. Generalnie to się raczej nie opłaca w samochodzie który pewnie za jakiś rok ma pójść na szrot. |
_________________ 2020 - Czarny Galant Avance 2.5l
2019-2019 sprzedana Czerwona Yamaha YZF-R125
Bordowa Poliftowa Carisma 1.8 GDI
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go. |
|
|
|
 |
TomSon2210
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-11-2019, 13:18
|
|
|
A czy jest jakaś szansa że ewentualnie Pompa oleju daje za słabe ciśnienie na układ i stąd stukot ?? Bo jak czytałem na forach to może być też przez to spowodowane... dźwięk dodam jest bardziej z góry niż z dołu silnika słyszalny. Mechanik wlał mi Pół syntetyczny olej 10w40 myślałem że to pomoże a tu lipa. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21940 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 03-11-2019, 10:42
|
|
|
TomSon2210 napisał/a: | wymieniłem olej na Mobil Super 2000 X1 10W40 |
TomSon2210 napisał/a: | Mechanik wlał mi Pół syntetyczny olej 10w40 myślałem że to pomoże a tu lipa | Kto wpadł na pomysł żeby wlać takie szambo do tego silnika? Ten silnik MUSI głośno pracować na takim badziewnym oleju. Ten olej nadaje się do starego diesla, czy też Poloneza lub dużego Fiata, a nie do silnika GDI, który MUSI pracować tylko i wyłącznie na w pełni syntetycznym oleju. Do tego silnika został nawet wyprodukowany specjalny olej, ale takiego nie musisz lać, bo jest drogi. Wystarczy prawdziwy syntetyk, np. Liqui Moly Synthoil High Tech 5W40, ale zdaje się, że już to i tak nic nie da, bo podejrzewam, że poprzedni właściciel lał coś podobnego do tego Mobila, więc pozostaje tylko rozbiórka głowicy i dokładne czyszczenie popychaczy hydraulicznych i magistrali olejowej. Ewentualnie możesz zrobić płukanie silnika dobrą płukanką i wymienić olej na syntetyczny, może się uda. |
|
|
|
 |
TomSon2210
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-11-2019, 10:19
|
|
|
To przy wymianie oleju na Liqui Moly Synthoil High Tech 5W40 i zrobieniu płukanki może jakiś cudem problem zaniknąć na jakiś czas? jak wspominałem na mechanice się nie znam więc dlatego tu piszę |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 05-11-2019, 11:12
|
|
|
Kiedyś miałem podobnie po wlaniu Castrola 10w40 lub 5w40 (nie pamiętam dokładnie bo było to około 12 lat temu) do takiego silnika. Dopiero druga wymiana oleju na 0w40 i płukanki silnika pomogły uciszyć popychacze praktycznie całkowicie. Nie gwarantuję jednak że ten sposób pomoże i tobie bo nie wiadomo w jakim stanie jest ten silnik. Co do ciśnienia oleju to najłatwiej jest je sprawdzić wkręcając zamiast czujnika zegar do pomiaru ciśnienia. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21940 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 05-11-2019, 20:44
|
|
|
TomSon2210 napisał/a: | To przy wymianie oleju na Liqui Moly Synthoil High Tech 5W40 i zrobieniu płukanki może jakiś cudem problem zaniknąć na jakiś czas? | Może, jeśli nie jest już za późno na ten silnik... |
|
|
|
 |
|