|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
2.5 HP - opóźniona reakcja na gaz |
Autor |
Wiadomość |
ZYZY91
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Sport
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-04-2018, 23:06 2.5 HP - opóźniona reakcja na gaz
|
|
|
Od dłuższego czasu mój Sport (skrzynia automatyczna) ze sporym opóźnieniem reaguje na dodanie gazu, szczególnie jak jest zimny. Jeździłem różnymi samochodami, w manualach nigdy czegoś takiego nie zauważyłem, w automatach często czuć małe opóźnienie, ale jest to raczej ułamek sekundy. Jeżdżę nim około roku i po zakupie nie czułem tak znacznego opóźnienia. Zaczęło się późną jesienią, ale myślałem, że przy niższych temperaturach kontrola trakcji obniża moc, żeby nie zarzuciło na śliskim lub czeka aż silnik się nagrzeje, ale teraz przyszło ciepło i zaczyna to trochę irytować. Kiedy silnik jest zimny i przyhamuję, po czym chcę przyspieszyć, nie ma reakcji na gaz przez około 2-3 sekundy i dopiero po takim czasie zaczyna przyspieszać. Jak wcisnę pedał w podłogę, to przez 2-3 sekundy nic, a potem nagle wyrywa jak dziki. Kilka razy zdarzyło się, że po przyhamowaniu i wciśnięciu pedału w podłogę obroty rosną ponad 3 tys. ale samochód nie przyspiesza, tylko silnik hałasuje, tak jakby był odłączony od napędów, ale jak odpuszczę gaz i dodam ponownie to dopiero zaczyna przyspieszać. Jest to w sumie dość niebezpieczne, bo nie wiem jak się zachowa kiedy nagle trzeba przyspieszyć. Jak jest rozgrzany wygląda to lepiej, podczas płynnej jazdy w trasie i wyprzedzaniu też jest małe opóźnienie, ale trwa 0,5-1 sekundę, czyli można powiedzieć normalnie jak na automat w terenówce.
Podpowiedzcie gdzie szukać problemu, bo strasznie mnie to irytuje i odbiera frajdę z jazdy, a przed wszystkim jest niebezpieczne. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 16-04-2018, 19:07 Re: 2.5 HP - opóźniona reakcja na gaz
|
|
|
ZYZY91 napisał/a: | Od dłuższego czasu mój Sport (skrzynia automatyczna) ze sporym opóźnieniem reaguje na dodanie gazu, szczególnie jak jest zimny. Jeździłem różnymi samochodami, w manualach nigdy czegoś takiego nie zauważyłem, w automatach często czuć małe opóźnienie, ale jest to raczej ułamek sekundy. Jeżdżę nim około roku i po zakupie nie czułem tak znacznego opóźnienia. Zaczęło się późną jesienią, ale myślałem, że przy niższych temperaturach kontrola trakcji obniża moc, żeby nie zarzuciło na śliskim lub czeka aż silnik się nagrzeje, ale teraz przyszło ciepło i zaczyna to trochę irytować. Kiedy silnik jest zimny i przyhamuję, po czym chcę przyspieszyć, nie ma reakcji na gaz przez około 2-3 sekundy i dopiero po takim czasie zaczyna przyspieszać. Jak wcisnę pedał w podłogę, to przez 2-3 sekundy nic, a potem nagle wyrywa jak dziki. Kilka razy zdarzyło się, że po przyhamowaniu i wciśnięciu pedału w podłogę obroty rosną ponad 3 tys. ale samochód nie przyspiesza, tylko silnik hałasuje, tak jakby był odłączony od napędów, ale jak odpuszczę gaz i dodam ponownie to dopiero zaczyna przyspieszać. Jest to w sumie dość niebezpieczne, bo nie wiem jak się zachowa kiedy nagle trzeba przyspieszyć. Jak jest rozgrzany wygląda to lepiej, podczas płynnej jazdy w trasie i wyprzedzaniu też jest małe opóźnienie, ale trwa 0,5-1 sekundę, czyli można powiedzieć normalnie jak na automat w terenówce.
Podpowiedzcie gdzie szukać problemu, bo strasznie mnie to irytuje i odbiera frajdę z jazdy, a przed wszystkim jest niebezpieczne. |
Może być wina sprzęgła hydrokinetycznego, bo rozumiem, ze olej jest stan? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
ZYZY91
Forumowicz

|
Wysłany: 17-04-2018, 23:07
|
|
|
Olej wymieniany w czerwcu zeszłego roku, więc powinien być ok.
Czy jest jakiś sposób na proste sprawdzenie czy to wina sprzęgła? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 18-04-2018, 11:48
|
|
|
ZYZY91 napisał/a: | Olej wymieniany w czerwcu zeszłego roku, więc powinien być ok.
Czy jest jakiś sposób na proste sprawdzenie czy to wina sprzęgła? |
Ja się nie pytam czy powinien być? Tylko czy jest stan?
Dla mnie to różnica jak ma ktoś pomóc. |
 |
|
|
|
 |
ZYZY91
Forumowicz

|
Wysłany: 19-04-2018, 17:46
|
|
|
Sprawdzone, poziom jest do trzeciego wycięcia na bagnecie, czyli chyba max. |
|
|
|
 |
dandek88
Forumowicz
Auto: Pajero III
|
Wysłany: 31-10-2019, 10:33
|
|
|
Wyczyscic EGR. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 06-11-2019, 08:26
|
|
|
dandek88 napisał/a: | Wyczyscic EGR. |
przez ten czas to sobie już chyba poradził
jeśli chcesz nabić sobie posty to może w bardziej sensowny sposób |
 |
|
|
|
 |
|
|