Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
LANCER '04 - Zacinająca się szyba
Autor Wiadomość
zulu
[Usunięty]

Wysłany: 13-05-2005, 23:40   LANCER '04 - Zacinająca się szyba

Opuscilem szybe (od kierowcy) do połowy. Potem chcialem zamknąć ją automatycznie. Szyba doszla do konca i otworzyła się z powrotem do połowy. Tak dwa razy. Potem przestała reagować. W dalszym ciagu mogę otwierać nieutomatycznie bez problemów. Przy zamykaniu "zacina się" i trzeba popychać przyciskiem. Nie wymieniałem ani nie odłaczałem akumulatora.
Co to może być? Mechanika czy sterowanie?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-05-2005, 23:44   

Podejrzewam że cos powoduje opór i czujnik wykrywa to jako obcy przedmiot pomiedzy szybą a ramą ze względu na ten opór - tak czy inaczej czeka Cię rozbiórka drzwi niestety.

Aha - i jeszcze coś - serdeczna prośba o ile masz taką możliwość żebys rozbierając drzwi zrobił zdjęcia i wkleił jako poradnik dla innych uzytkowników do FAQ.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 14-05-2005, 00:01   

Zulu - Witam na nowej drodze życia! :wink: Milo cię tu widzieć. Zapraszam do dalszych wypowiedzi.
BTW, problem z szybą jest dość prosty - brudne prowadnice i zbyt duży opór (Hubeeert o tym pisał) Lancernik jest nowy więc wal do ASO - krótki kaszel.
Pozdrawiam

zulu
[Usunięty]

Wysłany: 16-05-2005, 23:22   

Wprawdzie umówiłem się z serwisem na jutro, ale spróbowałem jeszcze raz zresetować układ sterowania. Oczywiście, jak każdy typowy Polak czytanie instrukcji zostawiłem na koniec, jak już nic nie pomaga.
To był błąd. W instrukcji stoi wyraźnie: zamknąć okno (zwykle wymaga to kilku prób), a następnie, gdy jest już zamknięte, pociągnąc przycisk (na zamykanie) i przytrzymać porzez co najmniej sekundę (inaczej niż czytałem na forum klubu M.).
Powiem krótko: zrobiłem bzyk-bzyk-klik i wszystko wróciło do normy!
Inna sprawa to to, że nie wiem czemu zabezpieczenie szyby zadziałało. Jak sie będzie powtarzać to może wtedy zdecyduję sie na rozbieranie drzwi.
Ale i tak jadę do dealera, żeby coś poradził na latanie teczki po całym bagażniku. Mata czy siatka, sam nie wiem.

chwalow
[Usunięty]

Wysłany: 16-05-2005, 23:28   Klub M

Witaj Zulu...W klubie M pisaliśmy o programowaniu szyb w Carismie...a to troszke inaczej wyglądało :)
Ale ciesze sie ze już sobie poradziłeś :)
pozdrawiam
Krzycho

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 16-05-2005, 23:53   

Ja wczoraj zaadaptowałem elektryczny podnośnik szyby tynej z lancera do drzwi przednich Colt'a który dotychczas tego wynalazku nie miał :D . Była delikatna przeróbka ale szybka śmiga jak trzeba. Teraz tylko czekam na przyciski, bo narazie kabelki przytykam do akumulatora malutkiego co leży na siedzeniu obok :wink: .
Jak będę robił prawe drzwi to porobie foty i wrzucę mały manual co gdzie jak.

A tak przy okazji. Kupiłem same silniki z przekładnią prowadnicą i posiepaną zardzewiałą linką. Wiadomo że nie ma tam żadnego sterownika, a jestem już pewien na 100% że gdzieś taki seryjnie musiał być montowany. Wie ktoś gdzie? Hubeert co mówi Twoja serwisówka na ten temat? :D . Teraz zastanawiam się czy szukać gdzieś sterownika, czy zrobić samemu prosty układ na mikrokontrolerze...

Odpowiedz do tematu