LANCER '04 - Zacinająca się szyba |
Autor |
Wiadomość |
zulu [Usunięty]
|
Wysłany: 13-05-2005, 23:40 LANCER '04 - Zacinająca się szyba
|
|
|
Opuscilem szybe (od kierowcy) do połowy. Potem chcialem zamknąć ją automatycznie. Szyba doszla do konca i otworzyła się z powrotem do połowy. Tak dwa razy. Potem przestała reagować. W dalszym ciagu mogę otwierać nieutomatycznie bez problemów. Przy zamykaniu "zacina się" i trzeba popychać przyciskiem. Nie wymieniałem ani nie odłaczałem akumulatora.
Co to może być? Mechanika czy sterowanie? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-05-2005, 23:44
|
|
|
Podejrzewam że cos powoduje opór i czujnik wykrywa to jako obcy przedmiot pomiedzy szybą a ramą ze względu na ten opór - tak czy inaczej czeka Cię rozbiórka drzwi niestety.
Aha - i jeszcze coś - serdeczna prośba o ile masz taką możliwość żebys rozbierając drzwi zrobił zdjęcia i wkleił jako poradnik dla innych uzytkowników do FAQ. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 14-05-2005, 00:01
|
|
|
Zulu - Witam na nowej drodze życia! Milo cię tu widzieć. Zapraszam do dalszych wypowiedzi.
BTW, problem z szybą jest dość prosty - brudne prowadnice i zbyt duży opór (Hubeeert o tym pisał) Lancernik jest nowy więc wal do ASO - krótki kaszel.
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
zulu [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2005, 23:22
|
|
|
Wprawdzie umówiłem się z serwisem na jutro, ale spróbowałem jeszcze raz zresetować układ sterowania. Oczywiście, jak każdy typowy Polak czytanie instrukcji zostawiłem na koniec, jak już nic nie pomaga.
To był błąd. W instrukcji stoi wyraźnie: zamknąć okno (zwykle wymaga to kilku prób), a następnie, gdy jest już zamknięte, pociągnąc przycisk (na zamykanie) i przytrzymać porzez co najmniej sekundę (inaczej niż czytałem na forum klubu M.).
Powiem krótko: zrobiłem bzyk-bzyk-klik i wszystko wróciło do normy!
Inna sprawa to to, że nie wiem czemu zabezpieczenie szyby zadziałało. Jak sie będzie powtarzać to może wtedy zdecyduję sie na rozbieranie drzwi.
Ale i tak jadę do dealera, żeby coś poradził na latanie teczki po całym bagażniku. Mata czy siatka, sam nie wiem. |
|
|
|
 |
chwalow [Usunięty]
|
Wysłany: 16-05-2005, 23:28 Klub M
|
|
|
Witaj Zulu...W klubie M pisaliśmy o programowaniu szyb w Carismie...a to troszke inaczej wyglądało
Ale ciesze sie ze już sobie poradziłeś
pozdrawiam
Krzycho |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 16-05-2005, 23:53
|
|
|
Ja wczoraj zaadaptowałem elektryczny podnośnik szyby tynej z lancera do drzwi przednich Colt'a który dotychczas tego wynalazku nie miał . Była delikatna przeróbka ale szybka śmiga jak trzeba. Teraz tylko czekam na przyciski, bo narazie kabelki przytykam do akumulatora malutkiego co leży na siedzeniu obok .
Jak będę robił prawe drzwi to porobie foty i wrzucę mały manual co gdzie jak.
A tak przy okazji. Kupiłem same silniki z przekładnią prowadnicą i posiepaną zardzewiałą linką. Wiadomo że nie ma tam żadnego sterownika, a jestem już pewien na 100% że gdzieś taki seryjnie musiał być montowany. Wie ktoś gdzie? Hubeert co mówi Twoja serwisówka na ten temat? . Teraz zastanawiam się czy szukać gdzieś sterownika, czy zrobić samemu prosty układ na mikrokontrolerze... |
|
|
|
 |
|