Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Stuki z podwozia podczas puszczania sprzęgła
Autor Wiadomość
Słomka 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi outlander 2.4 2011
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-11-2019, 18:42   Stuki z podwozia podczas puszczania sprzęgła

Witam,
Od kilku dni borykam się z odgłosami stukania podczas puszczania sprzęgła przy zmianie biegów oraz bardziej słyszalne stuki na wolnej prędkości w trakcie gwałtownego puszczania sprzęgła. Na wszystkich forach piszą iż są to objawy urwanej poduszki skrzyni bądź silnika. Dzisiaj wszedłem do kanału i nie zaobserwowałem uszkodzeń na żadnej z poduch, ruszając ręka i trochę łomem tez nie było nic słychać, wiadomo nie jest to diagnoza jak w warsztacie. Ale przy okazji postanowiłem sprawdzić inne elementy ruchome podwozia i tak doszedłem do wybierała( przynajmniej tak mi się wydaje ze ten element tak się nazywa) skrzyni biegów. Jest na nim wyraźny luz i dźwięk tez się wydaje podobny do słyszalnego w czasie jazdy. Nagrałem filmik na którym widać i słychać działanie tego elementu podczas ruszania go ręka. Nie wiem czy taki luz jest dopuszczalny, prawidłowy czy nie. Jesli ktoś ma na ten temat wiedzę to miałbym punkt zaczepienia. Z góry dzięki

[ Dodano: 19-11-2019, 18:44 ]
https://photos.google.com/photo/AF1QipMCvEk1-dZILBNYJrEs4kEPa9BlsrIgGWsl0UcO

turbot 
Nowy Forumowicz
O1T

Auto: Outlander I Turbo, 2006
Wysłany: 19-11-2019, 20:18   

Ja mam podobny problem, ale w Outlanderze 1 generacji. Z tego co czytałem na tym forum, to dość częsty problem związany ze zużytymi poduszkami/tulejami tylnego dyferencjału, wału napędowego lub zawieszenia. Słyszałem też że taki efekt może dawać luz na wale spowodowany zużytymi krzyżakami w przegubach Cardana.

Słomka 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-11-2019, 20:24   

Ja sprawdzałem łożysko centralne wału napędowego bo ono lubi się wyrabiać nie tylko w outlanderach ale tez w innych autach. U mnie nie wyczuwam luzu ani nie słyszę stukania ruszając dość mocno rękami

kajos 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0 Helmut
Wysłany: 20-11-2019, 17:40   

wymien gumy i laczniki stabilizatora na tyle
u mnie podobnie bylo,gdzie ja juz nie bylem i nie spawdzalem

dopiero na koncu stwierdzilem ze trzeba by wymienic to co wyzej i stuki zniknely
a koszt to nie cale 100zl za czesci

Słomka 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-11-2019, 18:33   

Ale to bardziej na przodzie słychać. Jakieś pół roku temu wymieniałem gumy na stabilizatorze z przodu i tylu oraz łączniki z przodu. Odkręcę jutro łączniki z tylu i zobaczę w jakim są stanie. Ale to co pisałem na początku o tym wybieraku to słychać go napewno, bo jak zwalniam i robię redukcje do np dwójki to wrzucam na luz i ruszam wajchą ale nie wbijam biegu to słychać właśnie te stukanie co na filmiku.

turbot 
Nowy Forumowicz
O1T

Wysłany: 21-11-2019, 01:09   

Filmik nie jest dostępny, wymaga zalogowania.

Słomka 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-11-2019, 15:31   

https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be

turbot 
Nowy Forumowicz
O1T

Wysłany: 21-11-2019, 23:09   

No to u mnie jest raczej coś innego, to brzmi inaczej.

mituser3 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 3.0 USA
Wysłany: 11-03-2020, 15:28   

Mam podobny problem tyle ze u mnie jest automat. Jak odpalę na zimno to słychać delikatne stukanie i trzeszczenie, podczas jazdy gdy puszczam gaz i skrzynia się rozłącza słychać stuk. Patrzyłem na poduszki niby OK. Popsikałem wd40 nie widać różnicy. Nie mam pojęcia co to może być.

[ Dodano: 05-05-2020, 20:07 ]
Update: stukanie w czasie puszczania gazu nasiliło się, teraz stuka za każdym razem, co więcej nie pochodzi to od wahaczy ani tulej przy wahaczach bo na nierównościach nie słychać stuków - stuki występują tylko w momencie puszczenia gazu. Na każde puszczenie gazu jest jeden stuk. Czuje wtedy drgania podłodze.

Odpowiedz do tematu