Przednie halogeny |
Autor |
Wiadomość |
Bynio
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.9TD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-12-2019, 20:29 Przednie halogeny
|
|
|
Musialem wyjac przedni refkektor. I znalazlem wuazke z wtyczka pasujaca do swiatel przeciwmglowych jtore chce doloxtc do carismy. I pytanie czy teraz wystarczy tylko dolozyc wlacznik czy musze dorobic reszte instalacji |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 28-12-2019, 20:44
|
|
|
Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem było by dołożenie świateł dziennych w miejscu halogenów bo halogeny przydają się o wiele zadziej niż światła dzienne których stosowanie pozwala zaoszczędzić na żarówkach H4. |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 807 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 28-12-2019, 23:55
|
|
|
Tak. Wystarczy kupić odpowiedni włącznik. Były dwa rodzaje, czyli taki co się wciskało i zostawał wciśnięty i taki co po naciśnięciu wrcał. Kiedyś po połamaniu zderzaka w swojej cari kupiłem używany razem z przeciwmgłowymi. Kabelki podłączyłem a przycisk przerobiłem tak, że zamiast tylnego światła włączał przednie. To była kwestia odcięcia dwóch przewodów i w te miejsca od przełącznika podpięcie innych z tej kostki która idzie do włącznika. Ja miałem ten przycisk co zostawał wciśnięty. Na próbę zawsze zostaje zworka w kostce. Cari ma całą instalację, więc wystarczy dokupić odpowiedni włącznik i podmienić. Ja potem dokupiłem taki włącznik i znowu podłączyłem przewody tak jak być powinny.
Włącznik ten co zostaje wciśnięty nie jest zamienny z tym co wraca po wciśnięciu, więc zobacz jaki masz u siebie i zamiast pojedyńczego daj na dwa...10 min. roboty przy wymianie. |
|
|
|
 |
Bynio
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.9TD
|
Wysłany: 29-12-2019, 15:54
|
|
|
wyjąłem stary wylacznik, zalozylem ten ktory dostalem z halogenami. Przy okazji dziala zmiana jasności podswietlenia predkosciomierza, sa tez przewody do sterowania lusterkami ???
gdzie znajde miejsce na przekaznik do halogenów ??? gdzies wewnatrz deski słychac prace przekaznika tylnych pmgłowych, a od przednich cisza. |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 807 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 29-12-2019, 20:29
|
|
|
U mnie działało po podłaczeniu, nic nie szukałem, niczego więcej nie dokładałem. Pamiętaj, że przednie przeciwmgłowe zapali się dopiero jak włączysz światła pozycyjne lub mijania. Zobacz jeszcze przy tej kostce jakimś kabelkiem na zasadzie zworki. Może przelącznik jest posadzony, bo czytałem, że te wciskane lubiły siadzć. Z tego co pamiętam, to przekaźniki są za plytką z bezpiecznikami nad lewym kolanem kierowcy. Co do lusterwk to nie wiem, ja mialem wersię GLX bez klimatyzacji, jednak sam dokładałem klimę manualną i wszystkie kostki i wyprowadzenia były, wiem, że w tunelu środkowym mialem też kostki do podłączenia grzania foteli. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 01-01-2020, 12:45
|
|
|
Kupiłem halogeny przednie do Space Stara z 2001 r., zamontowałem halogeny, zamieniłem włącznik w kabinie z pojedynczego na podwójny i halogeny działają. |
|
|
|
 |
|